You are here

Γ. Σταυρινίδης: Ικανοποιητικά μηνύματα για νέους επενδυτές στη ΣΚΤ

20/03/2018 09:14

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή και καλός ανταγωνισμός κατά τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών μέσω της Citigroup Global Markets, της οποίας ανατέθηκε η διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, δήλωσε ο διευθυντής στρατηγικής και ανασχηματισμού της ΣΚΤ,  Γιάννος Σταυρινίδης.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο παρουσιάστηκε επίσης ιδιαίτερα καθησυχαστικός προς τους καταθέτες και δανειολήπτες λέγοντας ότι «οι καταθέτες και εξυπηρετούμενοι δανειολήπτες ανήκουν στις κανονικές τραπεζικές εργασίες και πάνε ένα πακέτο και φεύγουν στη νέα τράπεζα.  Συνεπώς οι καταθέτες θα προτιμούν να βρίσκονται σε μια τράπεζα που δεν έχει μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις από του να βρίσκεται σε μια τράπεζα που το μισό χαρτοφυλάκιο της είναι μη εξυπηρετούμενο και οι απαιτήσεις συνεχώς αυξημένες και αν κάτι πάει στραβά θα την πληρώσουν».

Πρόσθεσε επίσης ότι μέσω αυτής της διαδικασίας ολοκληρώνεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης του συνεργατισμού αφού όλες οι άλλες δεσμεύσεις έχουν ολοκληρωθεί όπως μείωση προσωπικού, καταστημάτων, εξόδων, δημιουργία μονάδας διαχείρισης κινδύνων, οπότε κλείνει ένας κύκλος και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτη επενδυτή να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας.

Κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά τους δανειολήπτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες να εξεύρουν βιώσιμη λύση.

Ο νέος ιδιοκτήτης θα συνεχίσει την προσπάθεια με την Altamira, με την ίδια πολιτική και στρατηγική, είπε, προσθέτοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα για τους πελάτες της τράπεζας.

Ο κ. Σταυρινίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος επενδυτής που θα πάρει το υγιές κομμάτι της ΣΚΤ δεν θα μεταβάλει το DNA του με αποτέλεσμα να χάσει τους πελάτες του, σημειώνοντας ότι σήμερα συμβαίνει αυτό που αποφασίστηκε το 2014 με την προσωρινή συμμετοχή του κράτους στο συνεργατισμό.

Αναφερόμενος στη διαδικασία για προσέλκυση ξένου επενδυτή αγοράς της ΣΚΤ η οποία ανακοινώθηκε χθες, είπε ότι η πρώτη επιλογή αφορά το υγιές κομμάτι και η δεύτερη αφορά την αγορά του προβληματικού μέρους του οργανισμού που είναι το χαρτοφυλάκιο με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Η απόφαση αυτή, ανέφερε, λήφθηκε διότι διαπιστώθηκε μετά από επαφές πέρσι στο Λονδίνο ότι υπάρχει μια δυστοκία στην Ευρώπη να επενδύουν και στα δύο κομμάτια της τράπεζας. Το προφίλ των επενδυτών που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτών που επενδύουν σε εξυπηρετούμενα είναι διαφορετικό, σημείωσε.

«Συνεπώς δίνουμε μια δεύτερη επιλογή για να γίνει ακόμη πιο ελκυστική και να επιδειχθεί το ενδιαφέρον και για τις δύο επιλογές ή και για το σύνολο της τράπεζας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η συμμετοχή του κράτους με βάση τη δέσμευση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25% μέχρι το 2020.

Ειδικότερα για τη διαδικασία είπε ότι αν θα γίνει εξαγορά των κανονικών τραπεζικών εργασιών, δηλαδή κάποιος θα πάρει όλα τα στοιχεία του ισολογισμού (καταστήματα, υπαλλήλους) εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα, τότε στο κράτος θα μείνουν τα μη εξυπηρετούμενα €6,4 δισ. μαζί με το προσωπικό που ασχολείται με αυτό το κομμάτι.

Εξέφρασε εντούτοις την πεποίθηση ότι όταν γίνει ο διαχωρισμός θα εξευρεθεί επενδυτής και για τα δύο κομμάτια της τράπεζας.

Της Ηρώς Ευθυμίου