You are here

Γ. Σταυρινίδης: Ολοκληρώνεται η απαιτητική συναλλαγή

18/06/2018 12:32

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το απόγευμα την συναλλαγή που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου, ανέφερε ο διευθυντής στρατηγικής και ανασχηματισμού της ΣΚΤ, Γιάννος Σταυρινίδης τονίζοντας ότι πρόκειται για μία δύσκολη, περίπλοκη και απαιτητική συναλλαγή.

«Φθάνουμε αισίως στο τέλος. Θα δοθεί απόψε η τεχνική έγκριση και απομένει ένα τυπικό μέρος που είναι η ολοκλήρωση της αύξησης του κεφαλαίου από τον αγοραστή και η εκπλήρωση όλων των εποπτικών απαιτήσεων», σημείωσε σε παρέμβασή του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΛΦΑ.

Ερωτηθείς εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την Ελληνική καθώς η γενική συνέλευση της ΣΚΤ εξαρτάται από αυτό, απάντησε φαίνεται πως «ναι και έχουν στείλει ή θα στείλουν απάντηση στους συμβούλους μας που είναι η Citigroup και αφού την ελέγξει θα σταλεί και στην τράπεζα».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει κατατεθεί το €1 δισ. στη ΣΚΤ από το κράτος απάντησε όχι σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σημείωσε ότι το κράτος θα αποκτήσει όλα τα ακίνητα του Συνεργατισμού στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές και €0,5 δισ. μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Η κατάθεση του €1 δισ. θα γίνει πριν την μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων που αργεί, όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις ότι η ΣΚΤ δήλωνε ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Συνεργατισμό που τελικά κατέληξε σε έναν επενδυτή και ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής για το κράτος και το φορολογούμενο και επωφελής για τον επενδυτή, απάντησε ότι οι δηλώσεις που γίνονταν για σημαντικό ενδιαφέρον ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και δεν υπήρχε διάθεση για παραπλάνηση.

«Υπήρχε σημαντικό ενδιαφέρον και στο τέλος τα αμερικανικά funds έχουν τρέξει πίσω από την Ελληνική Τράπεζα». «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον».

«Όπως το Apollo προσπαθούσε να βρει μια τράπεζα για να συνεχίσει τη διαδικασία και δεν τα κατάφερε να βρει τράπεζα που να τυγχάνει την έγκριση του SSM, κατ’ αντίστοιχο τρόπο 4 πολύ σημαντικοί επενδυτές για να μην αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα, συνομίλησαν με την Ελληνική Τράπεζα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενα λάθη της διοίκησης του Συνεργατισμού, σημείωσε ότι από το 2014 όταν ανακεφαλαιοποιήθηκε η τράπεζα με €1,5 δισ. από το κράτος για να μην κλείσει και οι καταθέτες να χάσουν τα χρήματά τους, ο στόχος ήταν να μην χρειαστεί να γίνει αυτό για το οποίο μπήκε το €1,5 δισ.

«Αυτό το επιτυγχάνουμε απόψε και μεταφέρονται όλοι οι καταθέτες ως καταθέτες και όχι ως μέτοχοι της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σε μία νέα τραπεζική οντότητα».

Της Γεωργίας Χαννή