You are here

Γεωργιάδης: Η φημολογία αλλάζει τα σχέδια για Συνεργατισμό

14/02/2018 09:08

Η προεκλογική φημολογία για τον Συνεργατισμό αλλάζει τους σχεδιασμούς που είχε κάνει η κυβέρνηση για την Τράπεζα, είπε σήμερα ο Χάρης Γεωργιάδης, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον επαναδιορισμό του στο υπουργείο οικονομικών.

Τόνισε παράλληλα ότι η κατάσταση της οικονομίας επιτρέπει στο κράτος να κάνει σχεδιασμούς κινήσεων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ερωτηθείς για το σχέδιο Εστία που βρίσκεται στα σκαριά για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε να αποκαλύψει πρόνοιες του σχεδίου, επικαλούμενος τις συζητήσεις που γίνονται με διάφορες ευρωπαϊκές αρχές.

Η κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές έχει εντείνει τις προσπάθειες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Η οικονομία μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε κινήσεις τις οποίες θα ανακοινώσουμε όταν ολοκληρωθούν», είπε, παραπέμποντας στη χρήση κρατικών πόρων για στήριξη χρεωστών.

Εξήγησε ότι «όσον αφορά τον ιδιωτικό δανεισμό και το πρόβλημα των παλιών μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν και τις τράπεζες, θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο των κινήσεων που ήδη επιφέρει σημαντικό αποτέλεσμα, είναι πέραν των €20 δισ. η μείωση του ιδιωτικού δανεισμού περιλαμβανομένου του μη εξυπηρετούμενου που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια».

Κληθείς να απαντήσει αν οι κινήσεις στρέφονται γύρω από το σχέδιο Εστία και τις ευάλωτες ομάδες, τόνισε ότι «όλες οι προσπάθειες καταλήγουν στη δημιουργία συνθηκών ευημερίας για το σύνολο των συμπολιτών μας και κυρίως των ευάλωτων ομάδων. Συνεπώς δεν είναι κάτι καινούργιο και ξεχωριστό».

Ξέρουμε ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω κινήσεις για διαχείριση αυτού του προβλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Συνεργαζόμενοι και με τις ευρωπαϊκές αρχές επανέλαβε και ξεκαθάρισε ότι «θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα βήματα όταν είμαστε έτοιμοι».

Υπεραμυνόμενος των κινήσεων του πριν από τις εκλογές σημείωσε ότι «είχαμε ένα σχεδιασμό πριν μερικούς μήνες, όμως δυστυχώς έχει υπάρξει μια ανεύθυνη φημολογία η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Γι’ αυτό και εμείς ανταποκρινόμενοι με συγκεκριμένες κινήσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το τραπεζικό σύστημα και να υποβοηθούν στην πρόοδο με συγκεκριμένο τρόπο έχουμε επιταχύνει τους σχεδιασμούς και έχουμε φιλόδοξους στόχους που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του γενικού ελεγκτή ότι θα πρέπει να αποσυρθεί το σχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για δωρεάν μετοχές σε καταθέτες και χρεώστες του συνεργατισμού, αποφεύγοντας να σχολιάσει τη δήλωση του γενικού ελεγκτή, είπε ότι «οι δραστικοί σχεδιασμοί που ετοιμάζουμε αφορούν κατά κύριο λόγο τον συνεργατισμό και τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα».

Αποφεύγοντας να απαντήσει και πάλι εάν τίθεται θέμα ακύρωσης της απόφασης του υπουργικού, περιορίστηκε να πει ότι «τίθεται ζήτημα χάραξης ενός πιο διευρυμένου δραστικού σχεδιασμού».

Ανάμεσα στους στόχους της νέας κυβέρνησης είπε ότι «είναι η προώθηση μεγάλων έργων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας μας».

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μεταδίδονταν ότι όντως πρόθεση του ήταν να αποχωρήσει από το υπουργείο θεωρώντας ότι «μετά από πέντε χρόνια θα μπορούσα να μετακινηθώ και να δημιουργήσω άλλο χαρτοφυλάκιο, ωστόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης και πολλοί άλλοι είχαν διαφορετική άποψη, πάνω από όλα όμως μέτρησε η άποψη του προέδρου της Δημοκρατίας».

Της Ηρώς Ευθυμίου