You are here

Γεωργιάδης: Συγχωνεύσεις στις τράπεζες

20/02/2018 07:08

Το στίγμα σημαντικών εξελίξεων οι οποίες αναμένονται στον τραπεζικό τομέα, με προμετωπίδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ενδεχόμενες συγχωνεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δίνει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Επισημαίνοντας τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται ειδικότερα οι συστημικές τράπεζες για κεφαλαιουχική ενίσχυση, εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ο κ. Γεωργιάδης, από τη μία φωτογραφίζει επικείμενες συγχωνεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και από την άλλη αναφέρεται σε σχεδιασμούς που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των ΜΕΔ.

Ο κ. Γεωργιάδης, που πήρε εκ νέου εντολή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου οικονομικών, παραχώρησε τις τελευταίες μέρες συνεντεύξεις στον Πολίτη και στην Καθημερινή με κύρια σημεία αναφορών το τραπεζικό σύστημα, τα ΜΕΔ και τη ΣΚΤ.

Ο υπουργός εκτιμά ότι το εντεινόμενο απαιτητικό εποπτικό περιβάλλον από τη Φρανκφούρτη και οι αυστηρές οδηγίες που προωθεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, συνθέτουν μία προοπτική αλλαγών στον τραπεζικό χάρτη.

Σημείωσε ότι «ήδη καταγράφονται οι πρώτες συγχωνεύσεις» και προβλέπει πως «και άλλες πιθανώς να ακολουθήσουν». 

Ο κ. Γεωργιάδης συνέστησε  επί του θέματος ότι πρέπει «όλοι να είμαστε έτοιμοι».

Ως γνωστό, η ΚΤ επεξεργάζεται κοινή πρόταση για συγχώνευση της USB στην AstroBank.

Εκτιμάται ότι οι αναφορές  του υπουργού οικονομικών  σε σχέση με τις συγχωνεύσεις τραπεζών, αφορούν και άλλα τραπεζικά ιδρύματα για τα οποία εδώ και μήνες αιωρούνται ποικίλες φήμες στο όλο τραπεζικό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, σε ένα ξέσπασμα σε σχέση με φήμες και ψιθύρους κατά της ΣΚΤ, αλλά και απαντώντας σε διάφορους επικριτές του, ο κ. Γεωργιάδης, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του, αφήνει κατά κάποιο τρόπο να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα στηρίξει τη ΣΚΤ.

Κληθείς συγκεκριμένα  να σχολιάσει διάφορες διαρροές ότι ένας από τους λόγους που ήθελε να αφήσει το υπουργείο οικονομικών και να μετακομίσει στο ΥΠΕΞ, ήταν διότι φοβήθηκε  τη διαχείριση της ΣΚΤ και των ΜΕΔ ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε  ότι οι «κακόβουλες διαρροές» τον πείσμωσαν για να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου.

Πρόσθεσε ότι από τις κακόβουλες διαρροές έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη και  παρόλο που τα πράγματα έχουν κάπως ηρεμήσει, «είμαστε υποχρεωμένοι», είπε, «να επισπεύσουμε σχεδιασμούς και να προχωρήσουμε σε πιο δραστικές κινήσεις, ώστε με τρόπο οριστικό να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη».

«Οι σχεδιασμοί που ούτως ή άλλως ήταν στα σκαριά επισπεύδονται, γίνονται συγκεκριμένοι και δραστικοί για να διασφαλίσουμε οριστικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια»  παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

Το σχέδιο Εστία στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός οικονομικών παρά το γεγονός ότι απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες  σε σχέση με το σχέδιο Εστία, σκιαγράφησε εν μέρει το μοντέλο του προγράμματος το οποίο, όπως έχει γραφτεί,  θα αποσκοπεί κυρίως στο να ελαφρύνει ευάλωτες ομάδες που έχουν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις  με εξασφάλιση πρώτη κατοικία

Η ΣΚΤ διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών δανείων για πρώτη κατοικία και ένας επικείμενος φορέας που θα χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή ΜΕΔ, ευάλωτων ομάδων, θα βοηθηθεί σημαντικά τη ΣΚΤ.

Στον φορέα αυτό αναμένεται να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο υπουργός οικονομικών  συμμετείχε χθες στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών στις Βρυξέλλες  χωρίς ωστόσο να γίνει οποιαδήποτε επίσημη αναφορά στην Κύπρο.

Οι πληροφορίες έφεραν τον κ. Γεωργιάδη να  θέλει να πάρει ενδείξεις από τις Βρυξέλλες σε σχέση με το σχέδιο Εστία, πέραν από τις καταρχήν ενδείξεις που έλαβε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την περασμένη βδομάδα με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί.

Το πρόγραμμα Εστία θα τεθεί σύντομα ενώπιον της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού  της Κομισιόν προς έγκριση καθώς συνεχίζεται η επεξεργασία τους, σύμφωνα με τον υπουργό, με πιθανότητα να αλλάξει στην πορεία. 

Του Λεύκου Χρίστου