You are here

H Alpha και οι «μνηστήρες» για τα κυπριακά NPEs

18/03/2019 15:59

Στην τελική ευθεία εισήλθε ο διαγωνισμός που έχει σε εξέλιξη η Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,29% και αφορά στην ανάθεση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) του ομίλου στην Κύπρο.

Την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές και ξεκίνησε η αξιολόγησή τους από την Oliver Wyman, που λειτουργεί ως σύμβουλος, ενώ την Τρίτη έγινε η παρουσίαση των προσφορών σε σύμβουλο και τράπεζα.

Προσφορές υπέβαλαν, με βάση τις πληροφορίες είναι, η Altamira, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη doBank, η τσεχική APS, η Alvarez and Marsal και η Pepper.

Ο προτιμητέος επενδυτής αναμένεται να αναδειχθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Εν συνεχεία ξεκινά μια σύνθετη, τεχνικά, δουλειά μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Σημειώνεται ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τουλάχιστον για μια 4ετία τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου NPEs, ονομαστικής αξίας περίπου 3,8 δισ ευρώ καθώς και ανακτηθέντων ακινήτων αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Το πιθανότερο είναι ότι θα αγοράσει θυγατρική της Alpha, η οποία θα έχει προηγουμένως "προικισθεί" με τη 4ετή σύμβαση διαχείρισης του παραπάνω χαρτοφυλακίου, άδεια διαχείρισης και προσωπικό.

Πηγή: Euro2day