You are here

Χ. Γεωργιάδης: Λύση ανάγκης η συμφωνία Ελληνικής, ΣΚΤ

18/06/2018 09:30

Λύση ανάγκης χαρακτήρισε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τη συμφωνία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα λόγω δύο σημαντικών γεγονότων.

«Πρώτο είναι ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των καταθετών με αποτέλεσμα να επιβάλλονται δραστικές κινήσεις και δεύτερο το μεγάλο ανέβασμα του πήχη από την ΕΕ όσον αφορά τα απαιτούμενα κεφάλαια που οδηγούσε στην ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού για να έρθουν νέα κεφάλαια», ανέφερε ο υπουργός το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Όμως λόγω του μεγάλου ύψους των κεφαλαιουχικών αναγκών για να μην βρεθούμε ενώπιον αδιεξόδου αν βγαίναμε στην αγορά και δεν μπορούσαμε να τα εξεύρουμε και να μείνει εκτεθειμένη η χώρα, βρέθηκε η δεύτερη η επιλογή, αυτή η οποία επιτρέπει στην ιδιωτικοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο κομμάτι που παραμένει στο κράτος είπε ότι έχει την υποχρέωση μέσα από μια επαγγελματική διαχείριση να ανακτήσει την κατάθεση.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής ύψους €150 εκ. θα γίνει εντός των χρονοδιαγραμμάτων, τονίζοντας ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία αφορά το σκέλος της συγχώνευσης της Ελληνική Τράπεζα και της ΣΚΤ.

Αναλυτικότερα εξήγησε ότι «η Ελληνική Τράπεζα αποκτά ένα μέρος του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ, θα πρέπει όμως να βάλει τα νέα κεφάλαια που χρειάζονται. Είναι ένας από τους λόγους που επιλέγηκε αυτή η επιλογή της απόκτησης μέρους και όχι του συνόλου του χαρτοφυλακίου» και διευκρίνισε ότι «σε κάθε περίπτωση χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λιγότερα διότι αποκτά μέρος τους χαρτοφυλακίου και όχι του συνόλου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «αυτά τα κεφάλαια ανέρχονται στα €150 εκ. τα οποία θα αποκτήσει είτε από υφιστάμενους μετόχους, είτε από νέους μετόχους».

Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε τις επικρίσεις ότι το σχέδιο δεν ήταν η ιδιωτικοποίηση του συνεργατισμού λέγοντας ότι «ο σχεδιασμός προέβλεπε την πλήρη αποκρατικοποίηση, αυτή την υποχρέωση έχουμε αναλάβει, αντί τούτου όμως λόγω των ψηλών απαιτήσεων σε κεφάλαια που προσδιορίζει η ΕΚΤ ιδιωτικοποιείται μερικώς».

Της Ηρώς Ευθυμίου