You are here

Χ. Γεωργιάδης: Μονόδρομος η επικύρωση συμφωνίας

02/07/2018 07:28

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θεωρεί ότι η βουλή θα πρέπει να υπερψηφίσει τη συμφωνία για κρατικές εγγυήσεις στην Ελληνική για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, εάν θέλει να μην βάλει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

«Δεν θεωρώ πως υπάρχει άλλη επιλογή», ήταν η απάντηση του κ. Γεωργιάδη σε συνέντευξη στον Πολίτη, ερωτηθείς τι θα γίνει με τον Συνεργατισμό, εάν η βουλή των αντιπροσώπων δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα.

«Κατανοώ ότι είναι δύσκολη απόφαση, αλλά έτσι είναι που θα αποτρέψουμε κινδύνους και θα διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και τη θετική προοπτική της οικονομίας μας. Η συμφωνία διασφαλίζει πλήρως το σύνολο των καταθέσεων και επιτρέπει την πραγματοποίηση ενός βήματος ισχυροποίησης του τραπεζικού μας συστήματος», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για το τι πήγε λάθος και εκεί που η ΣΚΤ πήγαινε καλά, υπήρξε ανάγκη για πώληση, απάντησε ότι «ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνει. Αυτός ήταν ευθύς εξαρχής ο προγραμματισμός και ο όρος που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως η αρμόδια αρχή για τις κρατικές ενισχύσεις. Δεν θα μπορούσε, δηλαδή, να παραμείνει για πάντα σε κρατικά χέρια».

«Αυτό που έχει προκύψει δεν είναι ένα λάθος, αλλά μία επικείμενη ουσιαστική διαφοροποίηση στις παραδοχές που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η οποία, βλέποντας και τις αδυναμίες στο νομοθετικό πλαίσιο που οδηγούν σε μια χρονοβόρα διαδικασία ανάκτησης και εκποίησης των εξασφαλίσεων, έχει ενημερώσει για την πρόθεση της να μεταβάλει τις εποπτικές παραδοχές δημιουργώντας σημαντική ανάγκη για νέες προβλέψεις και για νέα κεφάλαια. Δεν με βρίσκει σύμφωνο αυτή η εποπτική προσέγγιση, αλλά πρέπει να τη διαχειριστούμε. Και είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη που επιβάλλει την επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης, αλλά και την προώθηση του σεναρίου διαχωρισμού της τράπεζας, για να μην υπάρξει ο όποιος κίνδυνος για τους καταθέτες».

Ήξερε η βουλή

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι από την αρχή το πλάνο ήταν η πώληση και η ιδιωτικοποίηση. «Επειδή έτσι προκύπτει η «διάσωση». Με την ιδιωτικοποίηση και όχι με τη μόνιμη κρατικοποίηση. Αυτή ήταν εξάλλου η υποχρέωση που είχαμε αναλάβει και ήταν γνωστή στη βουλή, το είχαμε καταθέσει γραπτώς. Η κρατικοποίηση, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, πρέπει να είναι προσωρινή. Άρα, δεν ήταν ποτέ το πλάνο να μετατραπεί ο Συνεργατισμός σε άλλον ένα ημικρατικό οργανισμό. Κατ’ ακρίβεια, είχα πολλές φορές προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται η σταδιακή μετατροπή του Συνεργατισμού σε άλλον ένα ημικρατικό οργανισμό».

Δεν έχει θέση η χαλαρή δομή

Ο υπουργός ανέφερε ότι η αντίληψη, ότι στον Συνεργατισμό τα δάνεια δίνονταν πιο εύκολα αλλά η είσπραξη τους ήταν πιο χαλαρή, είναι που κατέστρεψε τον Συνεργατισμό.

«Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός. Αναγνωρίζω τη διαχρονική προσφορά τού Συνεργατισμού και τις αγνές προθέσεις πολλών συνεργατιστών. Αλλά αυτή η χαλαρή δομή, δεν έχει θέση στο σύγχρονο ευρωπαϊκό τραπεζικό πλαίσιο. Και είναι έντονη η πεποίθησή μου ότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, δεν είναι τραπεζικές δομές που προφανώς έχουν εξαντλήσει τον κύκλο τους, ούτε τραπεζικά ιδρύματα κρατικοποιημένα, αλλά σύγχρονους, ισχυρούς και καλά κεφαλαιοποιημένους τραπεζικούς οργανισμούς, που θα διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες μιας οικονομίας».

Πολιτικές παρεμβάσεις

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τα τελευταία 4-5 χρόνια, απάντησε ότι «είμαι βέβαιος ότι υπήρχαν τέτοιες παρεμβάσεις, όχι όμως όπως πριν. Το νέο εποπτικό πλαίσιο ή το γεγονός ότι ξηλώθηκαν οι τοπικές διοικήσεις, περιόρισε δραστικά το περιθώριο παρεμβάσεων. Από την άλλη όμως, ένας οργανισμός που είναι 100% κρατικοποιημένος παραμένει ευάλωτος και γι’ αυτό θεωρώ πως η ιδιωτικοποίηση ήταν μονόδρομος. Σίγουρα θα επέλεγα μια πιο σταδιακή διαδικασία, αλλά, επαναλαμβάνω, αυτό έχει καθοριστεί από τις μεταβολές στο ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο».

Εξοντωτική πίεση

Ο υπουργός ανέφερε ότι παρά τη βελτίωση, η πίεση πάνω στις τράπεζες είναι εξοντωτική λόγω του ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου, που γίνεται όλο και πιο αυστηρό. «Και είναι γι' αυτό που ως κυβέρνηση θεωρούμε ως επιβεβλημένη και κατεπείγουσα τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μην υπάρχουν κενά και αδυναμίες που να επιτρέπουν την ενάσκηση πιέσεων, όπως αυτών που αντιμετώπισε η Συνεργατική».

Ερωτηθείς εάν τον φοβίζει η έρευνα που θα γίνει για τον Συνεργατισμό, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απάντησε αρνητικά. Ότι όχι μόνον δεν τον φοβίζει, «το αντίθετο μάλιστα». Η θέση της κυβέρνησης, είπε, είναι ξεκάθαρη, υπέρ της διεξαγωγής έρευνας, γιατί μόνον έτσι θα διορθωθούν οι ανακρίβειες που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα. «Κάποιοι παρουσιάζουν μια κατάσταση περίπου ως ρόδινη μέχρι το 2013-14 και η οποία στράβωσε τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μια ανεξάρτητη έρευνα θα αναδείξει την πραγματική εικόνα», συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα καταλήξει στη φυλακή λόγω Συνεργατισμού, απάντησε ότι «προφανώς έχουν φυλακιστεί όσοι οδήγησαν την οικονομία μας στα όρια της καταστροφής και τώρα θα αρχίσουν να φυλακίζονται και αυτοί που ανέλαβαν την ευθύνη να διορθώσουν τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, ξέρω ακριβώς ποιοι διαδίδουν αυτά που διαδίδουν και δηλώνω πως είμαι εδώ, πανέτοιμος να ελεγχθώ για την κάθε μου απόφαση. Αλλά το bullying πάνω μου δεν πιάνει».

Δεν θα παραιτηθώ

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα παραιτηθεί μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού, απάντησε ότι «δεν είμαι ο άνθρωπος που εγκαταλείπει στα δύσκολα, ούτε προσδιορίζω τον δικό μου ρόλο στην πολιτική ως οτιδήποτε διαφορετικό από συμμετοχή στη λήψη δύσκολων αποφάσεων και αποφάσεων ευθύνης. Για μένα η πολιτική δεν είναι ταυτισμένη με εξυπηρετήσεις, με φιλοφρονήσεις και με χοροεσπερίδες. Για μένα η πολιτική ισοδυναμεί με παρουσία στην πρώτη γραμμή, εκεί που σε χρειάζονται, εκεί που μπορείς να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου, για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα. Συνεπώς, επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι άτομο που εγκαταλείπει στα δύσκολα. Αλλά, την ίδια ώρα, δηλώνω πως είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αποχωρήσω. Εξάλλου, εάν νομίζει κάποιος ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστική και ευχάριστη η καρέκλα του υπουργού οικονομικών, είναι ευπρόσδεκτος να δοκιμάσει».

Γ.Χ.