You are here

Χ. Γεωργιάδης: Τέλος του έτους οι πληρωμές από το Εστία

23/01/2019 09:05

Οι πληρωμές για το σχέδιο Εστία θα ξεκινήσουν τέλος του χρόνου αφού διαφανεί η συμμόρφωση των δανειοληπτών στο μεσοδιάστημα, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αποφεύγοντας να δώσει ακριβή ημερομηνία που θ’ ανοίξει το σχέδιο.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την αποδέσμευση τη Δευτέρα από τη βουλή του κονδυλίου €33 εκ. για την εφαρμογή του σχεδίου που προνοεί την προστασία της πρώτης κατοικίας που η αγοραία αξίας της δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ. και απευθύνεται σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο εξήγησε την διαδικασία που απομένει μέχρι να ανοίξει το σχέδιο.

«Είμαστε στο στάδιο του λεπτομερούς προσδιορισμού της εφαρμογής του σχεδίου όπως προβλέπεται μέσα από το ίδιο το σχέδιο. Αυτό προϋποθέτει ένα συμφωνημένο κείμενο που θα δεσμεύει νομικά όλες τις πλευρές, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο αλλά θα πρέπει να ελεγχτεί από τη νομική υπηρεσία και μετά να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο».

Αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα ανοίξει το σχέδιο Εστία είπε ότι «θεωρώ ότι είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων να ολοκληρωθούν όλες οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες και να ανοίξει το σχέδιο, πρώτα για τις τράπεζες και τους φορείς διαχείρισης δανείων, και στη συνέχεια για τους δανειολήπτες».

Πρόσθεσε ότι «ούτως ή άλλως έχουμε κάποιο χρόνο μπροστά μας διότι θα πρέπει όλα αυτά να γίνουν τώρα. Άρα θα μας πάρει κάποιους μήνες μέχρι να υποβληθούν και να ελιχτούν οι αιτήσεις. Οι πληρωμές θα γίνουν τέλους του έτους όταν διαφανεί η συμμόρφωση στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει».

Υπενθύμισε ότι ολοκληρώθηκε το στάδιο διαπραγμάτευσης και εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή από τον περασμένο μήνα (Δεκέμβριο) το σχέδιο Εστία, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι «δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ή αλλαγών στο σχέδιο».

Σημείωσε ότι κάποιες τράπεζες έχουν ήδη επικοινωνήσει με δανειολήπτες που δυνητικά είναι επιλέξιμοι.

Το σχέδιο Εστία δεν είναι ζήτημα ταλαιπωρίας αλλά ευκαιρίας για τον δανειολήπτη που θέλει να εξυπηρετήσει το δάνειο του είπε, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τη χώρα, και για τους δανειολήπτες, υπέδειξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου