You are here

Χ. Γεωργιάδης: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες πληρωμές του Εστία

20/06/2019 14:24

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές μέσω του σχεδίου Εστία, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του «OMEGA» ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι, «ήδη από τον Ιούλιο θα ανοίξει το σχέδιο ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις και το Δεκέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές».

Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε επίσης τα περί εκποιήσεων κατοικιών λέγοντας ότι «δεν θεωρώ ότι έγιναν εκποιήσεις κατοικιών και τις αφήσαμε να γίνονται χωρίς να αντιδράσουμε».

Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής επανέλαβε ότι «δεν έγιναν εκποιήσεις κατοικιών», σημειώνοντας ότι «μέχρι πέρσι δεν το επέτρεπε καν η νομοθεσία».

Πρόσθεσε εντούτοις ότι «θα πρέπει να είναι εφικτή η εκποίηση όχι όμως ως η πρώτη και εύκολη επιλογή αλλά στις περιπτώσεις εκείνες που πραγματικά έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια».

Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι το σχέδιο Εστία θα συμβάλει στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών από τους συνεπείς και πρόθυμους δανειολήπτες.

«Το σχέδιο Εστία θα πρέπει να αφεθεί να τρέξει για να διαφανεί στην πράξη η αποδοτικότητα του, αν θα υπάρξουν κενά τα οποία θα αναδειχθούν μέσα από την πρακτική εφαρμογή με την διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης εκεί που διαπιστώνεται ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και συμπλήρωσης να βελτιωθεί και συμπληρωθεί».

Παράλληλα εξήγησε ότι «μέσω του σχεδίου θα μειωθεί κατά μέσο όρο το υπόλοιπο του δανείου στο μισό, θα μειωθεί και το επιτόκιο ενώ θα επεκταθεί και η διάρκεια αποπληρωμής του».

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των καταθετικών επιτοκίων με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της StockWatch, ο υπουργός οικονομικών διευκρίνισε ότι «παράλληλα μειώθηκαν και τα δανειστικά επιτόκια και αυτό αποτελεί μια ανάσα για την οικονομία και τους δανειολήπτες».

Της Ηρώς Ευθυμίου