You are here

Χ. Γιωρκάτζη: Λανθασμένη η προστασία κατοικίας μέχρι €350 χιλ.

14/11/2018 09:29

Λανθασμένη χαρακτήρισε την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι €350 χιλ. η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην κατάθεση της ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Αναφερόμενη στο σχέδιο Εστία που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κ. Γιωρκάτζη χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση για προστασία της κύριας κατοικίας έως €350 χιλ.

«Ήθελα πάντα να το πω δημόσια για να με καρατομήσουν να τελειώνουμε. Τεσσεράμισι μήνες έμειναν να καρατομηθώ και να τελειώνουμε», είπε.

Σε ερώτηση αν δεν θα έπρεπε οι επόπτες να ζητήσουν επιτακτικά να προωθηθεί νωρίτερα η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα και η προώθηση σχεδίου για βοήθεια των ευάλωτων ομάδων απάντησε ότι «αν έχω αγοράσει ένα σπίτι €300.000 και χρωστώ τις €250.000, αυτό το σπίτι δεν ήταν ποτέ δικό μου».

Υπάρχει, είπε η κ. Γιωρκάτζη, «αυτή η αγανάκτηση στον κόσμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας» και πρόσθεσε ότι «εργάζομαι 38 χρόνια η κατοικία μου δεν αξίζει €350.000 ούτε και έχω άλλη περιουσία».

Επομένως, πρόσθεσε, «αυτό που λέτε ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο πριν και τότε ήταν που θα μας έκοβαν το λαιμό, γιατί και αυτή τη στιγμή που μιλούμε σκεφτόμαστε την προστασία της πρώτης κατοικίας των μελών του Συνεργατισμού. Αυτή τη στιγμή αν είναι δυνατόν».

Τώρα, ανέφερε, «να βάλω ένα χαμηλό επίπεδο προστασίας για μια φτωχή οικογένεια η οποία έχει να στεγάσει τρία παιδιά €100.000, να πω, ναι, να την προστατέψω, είναι κοινωνική πολιτική».

Η ΣΚΤ εκνεύριζε τους ευρωπαίους

Για την κατάσταση στο Συνεργατισμό, είπε ότι αυτό που εκνεύριζε τους ευρωπαίους ήταν ότι δεν έβλεπαν να γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια από τη ΣΚΤ για να εισπράξει το λαβείν της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι «δεν κατάφεραν να μεταπείσουν τη Ντανιέλ Νουί. Κάτι που συμμεριζόμαστε και εμείς. Διότι κακή διακυβέρνηση σημαίνει κακή διαχείριση και πώς να μεταπείσεις κάποιο όταν πιστεύεις και εσύ το ίδιο πράγμα».

Σε ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη, εάν μπορούσαν να γίνουν περισσότερα στο θέμα των ΜΕΔ από το 2013, απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι «στείλαμε μια επιστολή και καλέσαμε την επιτροπεία του Συνεργατισμού και τους θέσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν με τα ΜΕΔ και στείλαμε μια αυστηρή επιστολή το 2017 με αυστηρές προδιαγραφές και κριτήρια για να μειωθούν».

«Αυτό που λέγαμε είναι ότι αυτό που ανησυχεί τους ευρωπαίους είναι ότι δεν βλέπουν τίποτα, ούτε μια ούτε μισή προσπάθεια για να εισπραχτεί το λαβείν από τα ΜΕΔ όχι μόνο με τις εκποιήσεις, μπορεί να ήταν αγωγή ή οτιδήποτε άλλο για να πεισθούν οι ευρωπαίοι ότι γίνεται μια προσπάθεια».

«Δεν γινόταν τίποτα και αυτό είναι που εκνεύριζε τους ευρωπαίους περισσότερο. Τους βάλαμε πιο αυστηρούς όρους τους οποίους γνωστοποιήσαμε και στον υπουργό οικονομικών», σημείωσε.

Ευθύνες Χάρη Γεωργιάδη

Στο σημείο αυτό η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι «ο υπουργός θύμωσε και είπε ότι θα κλείσετε το Συνεργατισμό με έτσι όρους ενώ η Συνεργατική δεν ήταν δυσαρεστημένη, μάλιστα πέτυχε και κάποιους στόχους που θέσαμε».

Όσον αφορά την ευθύνη του υπουργού οικονομικών, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι την εντοπίζει «στην επιλογή προσώπων και στην προστασία να μην διαταραχθούν τα ΜΕΔ».

Και διευκρίνισε ότι ο γενικός εισαγγελέας έχει ολόκληρα ντοσιέ με ΜΕΔ που αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα..

Ο ΥΠΟΙΚ δεν συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος

Ο κ. Χαραλάμπους ζήτησε διευκρινίσεις σε κάτι που είπε η κ. Γιωρκάτζη αναφορικά με τις συναντήσεις με τον ΥΠΟΙΚ στις οποίες εξέφρασε τις ανησυχίες της λέγοντας επίσης ότι «δεν κρατούσανε πρακτικά από τις συναντήσεις».

Ο κ. Χαραλάμπους ρώτησε εάν μήπως έβγαινε κάποιος καπνός και συμπεράσματα και συμφωνία για το τι έπρεπε να γίνει.

Η κ. Γιωρκάτζη απάντησε ότι «για να είμαι ειλικρινής και δίκαιη με τον υπουργό, για όσο συζητούσαμε και με αλληλογραφία έδειχνε ότι κατανοούσε τις ανησυχίες μας αλλά ήταν σαν κάτι να τον κρατούσε πίσω.

Σε άλλη ερώτηση του κ. Χαραλάμπους εάν κατά την άποψη της δικαιολογείτο αυτό απάντησε, «η μόνη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω είναι ότι ο υπουργός οικονομικών δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής».

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ο SSM ήθελε να καταστρέψει τη ΣΚΤ

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής είπε ότι «δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι επέλεξαν το Συνεργατισμό για να τον καταστρέψουν.

Ο Μ. Κληρίδης δεν άντεχε άλλο στη ΣΚΤ

Η κ. Γιωρκάτζη απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι γνώριζε ότι ο Νικόλας Χατζηγιάννης ενώ ήταν πρόεδρος της επιτροπείας της ΣΚΤ λειτουργούσε ως εκτελεστικός υφαρπάζοντας εξουσίες και καθήκοντα από τον Μάριο Κληρίδη με αποτέλεσμα ο κ. Κληρίδης να υποβάλει την παραίτηση του.

«Το γνώριζα γιατί μου το είπε ο ίδιος ο κ. Κληρίδης, το ίδιο συνέβηκε και αργότερα με τον κ. Ταουσιάνη».

Πρόσθεσε ότι σε συνάντηση που είχαν με τον κ. Κληρίδη είχε αναφέρει ότι «δεν άντεχε άλλο ενώ αναφέρθηκε με δυσμενή σχόλια για τον κ. Χατζηγιάννη. Μιλούσε ως ένας άνθρωπος που δεν άντεχε την κατάσταση και ότι θα παραιτηθεί. Εμείς προσπαθήσαμε να τον μεταπείσουμε διότι θεωρούσαμε ότι ήταν ένα καλό περιουσιακό στοιχείο για τη Συνεργατική, ο κ. Κληρίδης όμως δεν άλλαξε γνώμη», ανέφερε.

Κληθείσα να συγκρίνει τον κ. Κληρίδη με τον κ. Χατζηγιάννη από άποψης πείρας και καθηκόντων απάντησε «από την γη ως τον ουρανό».  Θετικά αποτίμησε και τον κ. Ταουσιάνη αποκαλώντας τον «ικανό, ευυπόληπτο, νούσιμο, σώφρονα».

Έπρεπε να είμαστε πιο σκληροί με Χατζηγιάννη

Για το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η ΚΤ είχε στείλει τρεις επιστολές στον υπουργό οικονομικών.

Στην ερώτηση του πρόεδρου της επιτροπής Γεώργιου Αρέστη τι τους απάντησε ο υπουργός οικονομικών, είπε ότι τους έλεγε «να τους παύσετε εσείς».

Σε άλλη ερώτηση του κ. Αρέστη εάν υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε στις σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ των μελών της επιτροπής υποδεικνύοντας ότι προέρχονταν από το ίδιο σχολείο.

Στην απάντηση της για το θέμα της αξιολόγησης του Νικόλα Χατζηγιάννη από τις εποπτικές αρχές εναντίον του οποίου διατάχθηκαν δυο πειθαρχικές έρευνες όταν εργαζότανε στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι «στη μια περίπτωση συμπεριφέρθηκε απρεπώς σε έναν προπονητή ενώ η άλλη περίπτωση αφορούσε την πληρωμή επιταγών παρά την απαγόρευση που υπήρχε. Τα καταγράψαμε και τα στείλαμε στην ΕΚΤ. Για το θέμα του προπονητή η ΕΚΤ είπε πως δεν ήταν θέμα τραπεζικό, για το δε άλλο έκρινε ότι δεν ήταν ουσιώδες».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που κατέχει μια θέση και προορίζεται CEO του δεύτερου μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας, αν συμπεριφέρεται κατά τρόπο απρεπή σε ένα προπονητή και αν ενεργεί με τρόπο σε αντίθεση με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, τότε θεωρώ ότι εγείρεται θέμα ηθικής τάξης και νομίζω ότι θα μπορούσαμε και εμείς να είμαστε πιο σκληροί».

Σε ερώτηση αν υπήρξε πολιτική παρέμβαση απάντησε αρνητικά.  

«Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον είχε η ΕΚΤ εμείς είχαμε τον ρόλο να τους εφοδιάσουμε και να τους βοηθήσουμε με στοιχεία που είχε το ερωτηματολόγιο», ανέφερε αργότερα απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

«Γράψαμε μη ένσταση αλλά καταγράψαμε τα δύο θέματα που είχε βρεθεί υπό κατηγορία και τους είπαμε ότι επαφίεται σε εκείνους να το αξιολογήσουν», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το ακριβώς είχε αναφέρει η Κεντρική προς την ΕΚΤ.

Ο λόγος που διστάζουν οι ευρωπαίοι

Σε άλλη ερώτηση του κ. Χαραλάμπους γιατί δεν έλαβαν πιο δραστικά μέτρα στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης στο Συνεργατισμό, τόσο η ΚΤ αλλά και οι ευρωπαίοι επόπτες που είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν, η κ. Γιωρκάτζη απάντησε ότι «φανταστείτε αν γινόταν πιο νωρίς που δεν ήταν εμφανή τα προβλήματα τότε θα έφερε μεγάλη ευθύνη ο SSM. Για αυτό το λόγο υπάρχει και μια διστακτικότητα για να προσέλθουν αξιωματούχοι του SSM ακριβώς επειδή τα προβλήματα πάνε πολύ παλιά».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής είπε ότι μια από τις ερωτήσεις που έχουν θέσει στην κ. Νουί και αναμένουν απάντηση είναι ακριβώς γιατί δεν ανέλαβαν πιο νωρίς μέτρα κατά της ΣΚΤ.

Η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε την άποψη ότι «ο SSM θα κάνει ότι πρέπει για να φανεί η αλήθεια και να περισώσουν το καλό τους όνομα».

Ήμασταν ενάντια στην παραχώρηση δωρεάν μετοχών

Για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών ανέφερε ότι «διαφωνήσαμε με την παραχώρηση του 25% δωρεάν μετοχών διότι αυτό που χρειαζότανε η ΣΚΤ ήταν κεφάλαια, δεν ήταν ανακάτωμα των μετοχών».

«Πώς θα έβρισκε μετά τα κεφάλαια όταν το 25% ήταν σε 25 χιλ. ανθρώπους. Πώς θα έβρισκε τα κεφάλαια όταν το 25% ήταν στα χέρια 25 χιλ. ανθρώπων;», διερωτήθηκε, αναφέροντας ότι αποδείχθηκε στο τέλος ότι δεν μπορούσε να τα βρει όχι γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον.

Σε ερώτηση του πρόεδρου της επιτροπής του κ. Αρέστη πως εξηγεί την επιμονή για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών απάντησε με μια λέξη. «Εκλογές».

Σε παρέμβαση ξανά του μέλους της επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους εάν γινότανε οποιαδήποτε διαβούλευση με το υπουργείο οικονομικών για το πρόγραμμα εξόδου του κράτους από το Συνεργατισμό η κ. Γιωρκάτζη εξήγησε ότι «είχαν προσλάβει ένα διεθνή οίκο για να βρει επενδυτές. Στην αρχή έκαναν χαρές ότι βρήκαν αρκετούς, οι έντεκα έγιναν δέκα και μετά τέσσερις, τρεις, ένας».

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής γιατί η ΣΚΤ σε κάθε βήμα προσλάμβανε και ένα οίκο για να κάνει μελέτες καταβάλλοντας δεκάδες εκατομμύρια, η κ. Γιωρκάτζη απέδωσε το γεγονός στον εκφοβισμό που έσπερνε, όπως είπε, ο γενικός ελεγκτής ότι έπρεπε να πάρεις άποψη από κάποιο οίκο και γνωμάτευση από το γενικό εισαγγελέα.

Υπενθύμισε επίσης ότι «από τη στιγμή που λέγαμε ότι υπήρχε πρόβλημα εταιρικής διακυβέρνησης και πρόβλημα κατάλληλων προσώπων δεν τους ρωτούσαμε για τα μεγάλα έργα για να μην κάνουν περισσότερες ματσαράγκες».

Ο κ. Χαραλάμπους επανέλαβε την ερώτηση του πρόεδρου της επιτροπής ότι δεν ήταν θέμα γενικού ελεγκτή αλλά ασυλλόγιστων εξόδων με αποτέλεσμα να ξοδεύουν €36 εκ. για 70 αναθέσεις σε οίκους.

Η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε την άποψη ότι επειδή δεν είχαν τις γνώσεις και για να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ζητούσαν την άποψη των οίκων.

Η κ. Γιωρκάτζη σε δυο ερωτήσεις που της υπέβαλε το μέλος της επιτροπής Γεώργιος Γεωργίου δεν απάντησε επικαλούμενη το κώλυμα που υπάρχει με την Ενιαία Εποπτική Αρχή. Στη μια περίπτωση που η κ. Γιωρκάτζη δεν απάντησε ο κ. Γεωργίου ρώτησε τη διοικήτρια εάν οι απαιτήσεις του SSM για €1 δισ. νέα κεφάλαια ουσιαστικά αποτελούσε βόμβα, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε κάθε προσπάθεια διάσωσης της ΣΚΤ.

 Η κ. Γιωρκάτζη προέβη και σε μια διόρθωση σε ότι αφορά κάποιο σημείο της κατάθεσης της για τον Νικόλα Χατζηγιάννη. Όπως η ίδια είπε, τα διαβαθμισμένα έγγραφα που πήρε η επιτροπή δεν παραδόθηκαν από τον Νικόλα Χατζηγιάννη αλλά από τον Γιώργο Χατζηνικόλα, τελευταίο πρόεδρο επιτροπείας ΣΚΤ.

«Ο Hourican είναι από τον Άρη;»

Λαμβάνοντας το λόγο ακολούθως το μέλος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Χαραλάμπους επεσήμανε ότι υπήρχαν αλλεπάλληλες επιστολές με την Τράπεζα Κύπρου για το θέμα των κατηγοριών του κ. Χατζηγιάννη και στο τέλος η Τράπεζα Κύπρου έκανε πίσω.

Η κ. Γιωρκάτζη απάντησε ότι «δεν επέμεινε στις κατηγορίες. Η Τράπεζα Κύπρου δεν ήταν αρκούντως επικριτική με αυτό που η ίδια άρχισε».

Ο κ. Χαραλάμπους ρώτησε εάν έλαβαν επιστολές και από τον κ. Hourican και άρα προσπαθούσε να ωραιοποιήσει κάποια πράγματα.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της κ. Γιωρκάτζη: «Γιατί ο κ. Hourican είναι από τον Άρη; Πολλά άτομα τα οποία θεωρούμε ότι είναι άμεμπτα δεν είναι και δεν αναφέρομαι στον κ. Hourican, επεσήμανε.

Στην αρχή της κατάθεσης της η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε το 2005 από τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να διενεργήσει έρευνα για το Συνεργατισμό.

«Mea culpa» Γιωρκάτζης

Η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «σε μια ευνομούμενη κοινωνία τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν μεγίστη ευθύνη». «Την ώρα που διερρήγνυαν τα ιμάτια τους για να σωθεί ο Συνεργατισμός έπρεπε να είναι διπλά και τριπλά προσεχτικοί και να καθίσουν όλοι να βρουν τον καταλληλότερο, τον καλύτερο για τον βάλουν στην θέση», σημείωσε η κ. Γιωρκάτζη.

Σε ερώτηση γιατί η Κεντρική ως ανεξάρτητη αρχή δεν μπορούσε να πει του ιδιοκτήτη (του κράτους) ότι δεν μπορεί να εγκρίνει κάποια μέλη της επιτροπείας γιατί δεν έχουν επαρκή τραπεζική εμπειρία απάντησε ότι «δεν το πίστευαν ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα βρισκόταν στο χάλι που βρισκόταν». Σε ερώτηση εσείς που το ξέρατε θα μπορούσατε να το θέσετε πιο έντονα απάντησε «mea culpa».

Η κ. Γιωρκάτζη η οποία είναι διοικήτρια της ΚΤ από τις 11 Απριλίου 2014, το 2005 όταν έλαβε την εντολή από τον τότε πρόεδρο ήταν γενική ελέγκτρια της Δημοκρατίας.

«Είχα λάβει μια εντολή για να ετοιμάσω μια έκθεση για την υπαγωγή των Συνεργατισμών κάτω από την ΚΤ. Ετοίμασα την έκθεση που αναφερόμουν στο ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζών, με επιχειρήματα, τελικά μετά από παρέμβαση αξιωματούχου άλλου κόμματος δεν προχώρησε η υπαγωγή των ΣΠΙ».

Η κατάθεση της κ. Γιωρκάτζη θα συνεχιστεί και αύριο στις 9 η ώρα το πρωί.

Της Ηρώς Ευθυμίου