You are here

Χαιρετίζουν πρόταση ΚΤ για τα ΜΕΧ

28/03/2023 18:56

Την ικανοποίηση του για το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) έχει δημιουργήσει και καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών από τις 2 Νοεμβρίου του 2021, αναλυτικά επεξεργασμένη Πρόταση Μηχανισμού αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), για να την προωθήσει στην Βουλή για τα περαιτέρω, εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

«Η δέσμευση έτσι του Διοικητή της Κεντρικής ενώπιον της Βουλής, έχει υλοποιηθεί από τότε» και «επομένως, οι κατά καιρούς εκφρασθείσες θέσεις για δήθεν παραλείψεις του Διοικητή της ΚΤΚ, δεν ευσταθούν», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ. 

Επίσης, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι πέραν της πρότασης για την δημιουργία του Μηχανισμού, η ΚΤΚ έχει αναθέσει σε έγκριτους Διεθνείς Συμβουλευτικούς Οίκους τη διαμόρφωση πρότασης διαχείρισης ΜΕΧ (NPL project), με στόχο την υποβοήθηση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος να μειώσει τις ΜΕΧ του και συνεπώς να ενισχύσει την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Οι ενέργειες του κ. Ηροδότου διευρύνουν σημαντικά τους ορίζοντες της εποπτείας και είναι άξιος συγχαρητηρίων», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι «ο κ. Ηροδότου διαχειρίστηκε σημαντικές κρίσεις με αποτέλεσμα να έχουμε κερδίσει διεθνώς ξανά την αξιοπιστία μας, ως κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

«Αυτό φαίνεται, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, «από το πόσο καλές είναι πλέον οι σχέσεις της ΚΤΚ σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, αφού υπάρχει πλήρης συνεργασία σε επίπεδο Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, με καταρρεύσεις και εξαγορές ισχυρών τραπεζών διεθνώς».