You are here

Χάρης Γεωργιάδης: Θα γίνει διάκριση δανειοληπτών

16/03/2018 10:02

Στη βάση της διάκρισης των δανειοληπτών που συνεργάζονται και αυτών που στρατηγικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για αντιμετώπιση των ΜΕΔ, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι τελικές αποφάσεις δεν έχουμε ακόμα ληφθεί.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο για τη χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι «δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε αποφάσεις και συνεπώς λεπτομέρειες επί αυτών των αποφάσεων», προσθέτοντας ότι έχει γίνει μια πολύ καλή συζήτηση και γόνιμος διάλογος, κατατέθηκαν εισηγήσεις γραπτώς οι οποίες δεν μπορούσαν σε μια σύσκεψη να αναλυθούν γι’ αυτό αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει συνέχιση της συζήτησης.

Απέρριψε τα όσα ακούγονται ότι θα στοιχίσει το σχέδιο €1 δισ. λέγοντας ότι «στη χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις συνεπώς δεν υπάρχει ούτε κοστολόγηση».

«Ο φορέας ο οποίος σημασία έχει να μην είναι τράπεζα είναι μια πολύ καλή εισήγηση.  Mεταφέρονται δάνεια εκτός του ισολογισμού μιας τράπεζας, τα οποία όμως δεν θα εξαφανιστούν.  Δεν θα συνυπολογίζονται όμως στα τραπεζικά δεδομένα και δεν θα μεταφέρεται η εποπτική πίεση στις τράπεζες ενώ οι δανειολήπτες θα μπορούν, εάν ανταποκριθούν, να έχουν περισσότερο χρόνο για βαθύτερη αναδιάρθρωση για εξόφληση αυτού του δανείου».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται τεράστιο κόστος όχι μόνο από το κράτος επειδή ο φορέας θα είναι κρατικός αλλά και για την ίδια την τράπεζα επειδή κατά πάσα πιθανότητα η τιμή μεταφοράς των δανείων από τον ισολογισμό της τράπεζας θα δημιουργήσει ένα μεγάλο έλλειμμα στα κεφάλαια κίνησης των τραπεζών».

Στην κυβέρνηση η πρωτοβουλία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση τουλάχιστον αυτή τη στιγμή που προκύπτουν ζητήματα δαπάνης και ρυθμίσεων, εντούτοις, σημείωσε, η κυβέρνηση είναι ανοικτή στις προτάσεις και εισηγήσεις.

«Η πρωτοβουλία ανήκει εκ των πραγμάτων στην εκτελεστική εξουσία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει εδώ και κάποιο καιρό σε βάθος και λεπτομερή αξιολόγηση των δεδομένων από ειδικούς και είναι και γι’ αυτό που βλέπεται να είμαι συγκρατημένος να σας λέω ξανά ότι δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε πράγματα».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι οι σχεδιασμοί θα τύχουν τεχνοκρατικής εξέτασης και θα γίνει και η σχετική διαβούλευση με τις ευρωπαϊκές αρχές να δοκιμάσουμε την επιλογή, αν δουλεύει τεχνοκρατικά, αν συνάδει με τις περίπλοκες ευρωπαϊκές νομοθεσίες και μέσα από το διάλογο που έχει αποφασιστεί να γίνει ένα κανάλι επικοινωνίας συνεχής διαβούλευσης και με τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να καταθέτουν και τις δικές τους εισηγήσεις.

«Δεν έχουμε πρόβλημα ως κυβέρνηση να δεχθούμε και να υιοθετήσουμε καλές εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες εισηγήσεις από όποιον και αν προέρχονται».

Πρόσθεσε ότι σε αυτό στο στάδιο η επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα υποδείξουν τα κόμματα, από το υπουργείο οικονομικών, την ΚΤ, τον χρηματοοικονομικό επίτροπο και μια ομάδα εργασίας η οποία θα υποβοηθήσει και τη κυβέρνηση και τις κομματικές ηγεσίες στις τελικές αποφάσεις.

Ειδικότερα για τη διάκριση των δανειοληπτών είπε ότι «θα πρέπει να γίνει διάκριση ενός δανειολήπτη ο οποίος αντιμετωπίζει αντικειμενικές και τεκμηριωμένες δυσκολίες να ανταποκριθεί και είναι συνεργάσιμος με την τράπεζα του. Γι’ αυτή την περίπτωση του δανειολήπτη θέλουμε να επιφυλάξουμε διαφορετική μεταχείριση και να φροντίσουμε και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η εντεινόμενη σχέση δεν είναι στο χέρι μας, ούτε της κυβέρνησης ούτε της βουλής, θα εστιαστεί, θα κατευθυνθεί εκεί που πρέπει και στην κατηγορία των στρατηγικών επενδυτών οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι ώστε να μην πληρώσουν το τίμημα όλοι περιλαμβανομένων των συνεργάσιμων ευάλωτων δανειοληπτών.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι εάν κάποιος αγόρασε ένα διαμέρισμα με δάνειο €100 χιλ. και δεν πλήρωσε ούτε μια δόση, τότε ούτε αυτή η περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπίπτει στο πλαίσιο προστασίας.

Άρα γι’αυτό θα πρέπει να κάνουμε τη διάκριση με βάση μια σειρά κριτηρίων. Ένα κριτήριο θα είναι το μέγεθος ή η πολυτέλεια μιας κατοικίας, άλλο το ύψος του δανείου, ένα άλλο κριτήριο θα πρέπει να είναι και αυτό της ανταπόκρισης και συνεργασίας του δανειολήπτη.

Τόνισε ξανά ότι το εποπτικό πλαίσιο γίνεται πλέον πολύ πιο αυστηρό και ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση στην οποία ανήκει και η Κύπρος εισέρχεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της και θα εφαρμοστούν όλα τα συστατικά στοιχεία τα οποία πλέον γίνονται πιο αυστηρά ασχέτως της προόδου που μπορεί να γίνει στο ένα ή στο άλλο κράτος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, τα δάνεια στην Κύπρο είχαν ανέβει από τα €20 δισ. πάνω από €70 δισ. μέσα στη δεκαετία από το 2003 μέχρι το 2013, εκεί ήταν η καρδιά του προβλήματος. Η διόγκωση του δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά €50 δισ. σήμερα, αυτός ο ιδιωτικός δανεισμός που αναπόφευκτα περιλαμβάνει και πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχει μειωθεί στα €50 – 40 δισ., δηλαδή έχει υπάρξει μείωση πέραν των €20 δισ. άρα γίνεται πρόοδος και στην Κύπρο».

Απέρριψε ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν δίνονται πλέον δάνεια λέγοντας ότι «το ενθαρρυντικό είναι ότι δίνονται δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και πιο αυστηρά κριτήρια. Υπάρχει όμως και μεγαλύτερη εξόφληση δανείων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Η μείωση των ΜΕΔ τα τέσσερα τελευταία χρόνια ως αντιστοιχία στο μέγεθος του ΑΕΠ πλησιάζει το 40%, είπε.

Συνεπώς τέτοια νούμερα δεν καταγράφονται σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος όμως θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι παρά τη σημαντική πρόοδο το μέγεθος του προβλήματος θα εξακολουθεί να υφίσταται λόγω της υπερβολικής διόγκωσης που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Καταθέτες

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τους καταθέτες ότι δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα καταθέσεων είπε ότι το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται το πλαίσιο πιο αυστηρό σκοπό έχει να καθησυχάσει και να διασφαλίσει τους καταθέτες των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι κυπριακές τράπεζες εποπτεύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και οι υπόλοιπες, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.  Δεν είμαστε στο 2013, είπε, εν μέσω των απανωτών μηνυμάτων που έπαιρνε η συντονίστρια της κρατικής εκπομπής από ακροατές.

Κατ’ αρχήν το κράτος σήμερα δεν είναι ούτε αποδυναμωμένο ούτε αποκλεισμένο από τις αγορές όπως ήταν το 2013 και να ήθελε να παρέμβει δεν μπορούσε.

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα παρέμβασης, να διευκολύνουμε την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια προς όφελος των καταθετών και της οικονομίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Της Ηρώς Ευθυμίου