You are here

Χατζηγιάννης: Συνέπεια από όλους για ΜΕΔ

21/02/2018 15:39

Την εκτίμηση ότι χρειάζεται να υπάρχει συνέπεια στην αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων από όλους είτε βρίσκονται μέσα στον συνεργατισμό είτε εκτός, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης.

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι ο συνεργατισμός βρίσκεται σε μια συνεχή αναδιοργάνωσης και προόδου ενώ δρομολογούνται σημαντικές ενέργειες και δράσεις για το 2018.

Η ΣΚΤ απέστειλε επιστολές απόλυσης σε 20 άτομα περίπου που δεν αποπληρώνουν κανονικά τα δανειά τους.

Ερωτηθείς αν αποτελεί λόγο απόλυσης η μη εξυπηρέτηση δανείου από έναν υπάλληλο, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε ότι με βάση τους πειθαρχικούς κώδικες, κάτι τέτοιο αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα το να είναι κάποιος μη συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Αυτό, είπε, αποτελεί ένα από τα τεράστια προβλήματα του παρελθόντος του συνεργατισμού, όπου τα δάνεια δίνονταν με μια τραπεζική πρακτική η οποία δεν ήταν η ορθή.

Τόνισε ότι τα δάνεια αποτελούν χρήματα των καταθετών και θα πρέπει να γίνεται μια ισότιμη μεταχείριση ατόμων εντός κι εκτός του Συνεργατισμού. 

«Εξακολουθούμε και αντιμετωπίζουμε διάφορα θέματα στον Συνεργατισμό που έχουν να κάνουν με το παρελθόν», είπε σημειώνοντας ότι ο συνεργατισμός για το 2018 έχει καταρτίσει ένα πενταετές επιχειρηματικό πλάνο για να καταστεί πιο ανταγωνιστικός.

Τυχόν για νέο σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης, τόνισε, θα γίνει διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. 

Τόνισε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων περνάει σε μια φάση «πολύ πιο αποτελεσματική», αλλά και σε μια φάση στην οποία μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την κρίση, χρειάζεται να δούμε ποιοι μπορούν να αποπληρώσουν μέρος ή το σύνολο των υποχρεώσεών τους και υπό ποιες προϋποθέσεις. 

«Γενικά η κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών γίνεται με βάση το αν είναι συνεργάσιμος ή όχι κάτι που τεκμηριώνεται με την προϊστορία του και την προσπάθεια που καταβάλει αλλά και τα εισοδήματά του. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος που έχει εισοδήματα, να είναι συνεπής όσον αφορά τις υποχρεώσεις του», είπε. 

Για το δίκτυο καταστημάτων της ΣΚΤ, σημείωσε ότι υπάρχει επανασχεδιασμός με στόχο μεγαλύτερα καταστήματα στις αστικές περιοχές.

Σημείωσε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε φάση μεταρρύθμισης και θα πρέπει να προσαρμοστεί με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα.