You are here

Η ΕΤΥΚ ρευστοποίησε μετοχές της Ελληνικής αξίας €4,6 εκατ.

09/03/2021 09:41

Μετά από 19 μήνες δυστοκίας, η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων, κατόπιν υποδείξεων της αρμόδιας Αρχής του υπουργείου Εργασίας από το Σεπτέμβριο του 2019, προχώρησε στη μείωση του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στην Ελληνική Τράπεζα, ώστε η επένδυση να συνάδει με τις πρόνοιες του νόμου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Κύπρου (ΧΑΚ), το ποσοστό συμμετοχής του εν λόγω ταμείου μειώθηκε από 6,26%, που ήταν η αρχική επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα,σε 4,95%. Δηλαδή περίπου ρευστοποιήθηκαν μετοχές αξίας €4,6 εκατ.

Η StockWatch με ρεπορτάζ της  στις 26 Φεβρουαρίου, είχε αποκαλύψει ότι ήταν θέμα χρόνου η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων να τηρήσει τις πρόνοιες του σχετικού αναθεωρημένου νόμου του 2020 και των σχετικών οδηγιών του επόπτη του 2010.

Οι οδηγίες αυτές σε συνάρτηση με τον αναθεωρημένο νόμο, περί της πολιτικής επένδυσης των ταμείων προνοίας, καθορίζουν το πλαίσιο και το ύψος του ποσοστού (5%) που δύναται ένα ταμείο προνοίας να επενδύει στους οργανισμούς εργοδοτών των μελών του ταμείου και ειδικότερα σε τραπεζικά ιδρύματα.

Η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων μελών της ΕΤΥΚ είχε αποκτήσει τον Μάρτιο του 2019 ποσοστό 6,23% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας (περίπου €23 εκατ.) το οποίο αντιστοιχούσε, τότε, στο 19% του συνολικού ενεργητικού του ταμείου.

Ως τιμή κτήσης της μετοχής της ΗΒ, είχε δηλωθεί από τη διαχειριστική επιτροπή τα €0,876 ενώ αυτή την ώρα η τιμή της μετοχής τυγχάνει διαπραγμάτευσης στα €0,766.

Ένα χρόνο αργότερα το ίδιο ταμείο περιλαμβανομένου και του ταμείου υγείας των τραπεζικών, επέκτεινε τις επενδύσεις του στον τραπεζικό τομέα καθώς τον Απρίλιο του 2019 συμμετείχε και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της AstroBank.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει τότε η StockWatch, δηλαδή την περίοδο των επενδύσεων του ταμείου στα προαναφερόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αρκετοί τραπεζικοί μέλη του ταμείου είχαν μεταφέρει τις ανησυχίες τους στη διαχειριστική επιτροπή σε ότι αφορά το μέγεθος των επενδύσεων και για τις αποδόσεις των επενδύσεων.

Μετά τις σχετικές παρεμβάσεις μελών του ταμείου ο μέχρι πρόσφατα επόπτης των ταμείων προνοίας του υπουργείου εργασίας Κώστας Σταυράκης, (υπέβαλε παραίτηση και ιδιωτεύει) είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2019 αυτεπάγγελτη έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσο το ταμείο προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων εφάρμοσε τις σχετικές πρόνοιες του νόμου και των οδηγιών.

Πρόσφατα η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου προνοίας εξέδωσε εγκύκλιο στα μέλη αναφέροντας ότι είχε καταγραφεί κέρδος 0,88% το 2020. Ανέφερε επίσης ότι από το 2013 που λειτουργεί το ταμείο, η συνολική απόδοση φτάνει στο 15%.

Το ταμείο προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων έχει σήμερα γύρω στις 7 χιλ. μέλη.

Ανακοίνωση στο ΧΑΚ

Σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής του στην Ελληνική Τράπεζα, προχώρησε το ταμείο προνοίας τραπεζικών υπαλλήλων Κύπρου.

Όπως κοινοποιήθηκε στο ΧΑΚ, το ποσοστό συμμετοχής του ταμείου μειώθηκε στο 4,95% από 6,26%.

Η Δήμητρα Επενδυτική είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας με ποσοστό 21,01% και ακολουθεί η Wargaming Group Limited με ποσοστό 20,61%. Η Popy Sarl είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής με 17,30% και στην τέταρτη θέση είναι το Third Point Hellenic Recovery Fund LP με 12,59%.

Του Λεύκου Χρίστου