You are here

HB: Στην κορυφή της ατζέντας τα εργασιακά

30/11/2021 12:38

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος ανάμεσα στην Ελληνική Τράπεζα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τρία φλέγοντα εργασιακά ζητήματα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννιαμήνου ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke, τα τρία ζητήματα τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση αφορούν τους πρώην υπαλλήλους του Συνεργατισμού, τη συζήτηση και συμφωνία της νέας συλλογικής σύμβασης, καθώς και τη δομή σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης.

Ο κ. Gatzke ενόψει των συζητήσεων με τις συντεχνίες απέφυγε να προβεί σε λεπτομερείς αναφορές σχετικά με τα τρία ζητήματα πριν την κατάληξη σε οποιαδήποτε συμφωνία, τονίζοντας ωστόσο ότι αποτελούν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σχολιάζοντας το αυξημένο κόστος μισθολογίου της τράπεζας, στο οποίο αποδίδεται εν μέρει η μείωση που παρουσιάζουν τα κέρδη εννιαμήνου του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επεσήμανε ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται μέσω του επιχειρηματικού πλάνου της τράπεζας και πως βρίσκεται υπό συζήτηση σε συνεργασία με τις συντεχνίες, προσθέτοντας πως θα γίνουν συγκεκριμένες αναφορές όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Ο κ. Gatzke εξέφρασε ικανοποίηση για τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η επόμενη χρονιά θα είναι «φανταστική» και θα επιφέρει αλλαγές για την τράπεζα.

Κλειδί το Project Starlight για μείωση ΜΕΧ

Ο CEO της Ελληνικής τόνισε ότι βασικό σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η τράπεζα, είναι το Project Starlight για την μείωση των μη οργανικών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Το σχέδιο προβλέπει την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ύψους €700 εκατ. σε συνδυασμό με την πώληση της εταιρείας διαχείρισης APS, με την τράπεζα να στοχεύει σε συμφωνία μέχρι τις αρχές του 2022.

Ο CFO της τράπεζας Αντώνης Ρούβας επεσήμανε ότι το σχέδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένονται τελικές προσφορές για τα δάνεια, ενώ υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, κατά την έκφρασή του.

«Στόχος είναι μετά την πώληση ο δείκτης ΜΕΔ να μειωθεί σε συγκεκριμένο μονοψήφιο αριθμό», είπε, τονίζοντας ότι πρόκειται για στρατηγική συναλλαγή.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και πως μαζί με τα ΜΕΔ θα πωληθεί και η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δάνεια, η APS. Η εταιρεία όπως είπε, έχει ωριμάσει και έχει δείξει καλά αποτελέσματα και καλή δομή, γεγονός που καθιστά πολύ καλή την πρόταση.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, συνεχίζεται η οργανική μείωση των ΜΕΔ, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί από 15,1% τον Ιούνιο 2021, σε 14,5% το Σεπτέμβριο 2021. Ο κ. Ρούβας επεσήμανε ότι εάν ληφθούν υπόψη και οι εγγυήσεις του δημοσίου στο πλαίσιο της συναλλαγής για την απόκτηση του Συνεργατισμού, ο δείκτης κυμαίνεται ακόμα πιο χαμηλά.

«Δεν μας ανησυχεί ο δείκτης, καθώς υπάρχουν επίσης, προβλέψεις ύψους 63% για αυτά τα ΜΕΔ. Αν ληφθούν υπόψη οι εξασφαλίσεις και οι προβλέψεις, ο δείκτης κάλυψης φτάνει στο 174% και μπορούμε να συνεχίσουμε την απομόχλευση, χωρίς να καταστρέψουμε κεφάλαια», τόνισε.

Αρνητικό επιτόκιο σε λογαριασμούς από το 2022

Ο κ. Ρούβας αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα, σημείωσε ότι πέραν από τα έξοδα, η τράπεζα κοιτάζει και το κομμάτι των εσόδων, επισημαίνοντας ότι τα δάνεια της Ελληνικής ανέρχονται στα €6 δισ. και οι καταθέσεις στα €14,6 δισ. με μεγάλο μέρος τους να είναι επενδυμένο με την ECB κάτι το οποίο συνεπάγεται κόστος. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι προκύπτει κόστος και από το σχέδιο εγγύησης του δημοσίου.

«Υπάρχει έξοδο στο να υπάρχουν αυτές οι καταθέσεις. Ήδη συζητούμε πως να χρεώσουμε κάποιους καταθέτες με αρνητικά επιτόκια», είπε ο κ. Ρούβας.

Εξήγησε ότι από το 2022 θα υπάρχει χρέωση 60 μονάδων βάσης σε νέους λογαριασμούς καταθετών για ποσά πέραν των €100 χιλ. ενώ, επεσήμανε πως ήδη επιβάλλεται αρνητικό επιτόκιο σε επιχειρηματικούς καταθετικούς λογαριασμούς.

Ιδιαίτερη αναφορά κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, έγινε στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση και τα ψηλά επίπεδα ρευστότητας της τράπεζας, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Ρούβα, δείχνουν την προοπτική του ισολογισμού και το ότι η τράπεζα έχει τη δυνατότητα και θέλει να προβεί σε δανεισμό.

Αγκαλιάζεται η στροφή στη ψηφιοποίηση

Η Ελληνική Τράπεζα όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή μεταμόρφωση της. Πρόκειται για προσπάθεια που εκτείνεται σε βάθος 3-4 ετών, ενώ την επόμενη χρονιά αναμένονται περαιτέρω επενδύσεις στην τεχνολογία και την ανάπτυξη προϊόντων που συνδέονται με την πορεία προς τη ψηφιοποίηση.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο υποκαταστημάτων της τράπεζας, ο κ. Gatzke σημείωσε ότι περιλαμβάνεται στα ζητήματα που τυγχάνουν χειρισμού μέσω του επιχειρηματικού πλάνου και στο πλαίσιο των συζητήσεων με τις συντεχνίες.

Ο Επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Επικοινωνίας και Ταυτότητας της Ελληνικής Τράπεζας Γιώργος Σκλάβος, υπέδειξε ότι ο κόσμος ήδη μετακινείται προς τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Ανέφερε ότι λόγω και της πανδημίας, παρατηρήθηκε ότι κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών αγκαλιάστηκαν από τους πελάτες.

Σημείωσε πως πέραν του 85% του όγκου συναλλαγών γίνεται πλέον μέσω των εναλλακτικών οδών που προσφέρονται (ATMs, mobile app κτλ) ενώ για πρώτη φορά, οι καταθέσεις στις ATM έχουν ξεπεράσει τις καταθέσεις που γίνονται στα ταμεία των υποκαταστημάτων της τράπεζας.

Έκδοση ομολόγου εντός του 2022

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρούβας προανήγγειλε την έξοδο της Ελληνικής Τράπεζας στις αγορές εντός του 2022.

Ανέφερε συγκεκριμένα, πως για τα επόμενα χρόνια προγραμματίζεται έκδοση ομολόγων senior preferred, senior non-preferred και Tier 1, ενώ η έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή εντός του επόμενου έτους, καθώς η τράπεζα προτιμά να προβεί σε αυτή την κίνηση νωρίς, παρά αργά, κατά την έκφρασή του.

Σε καλή κατάσταση η Κύπρος

Αναφερόμενος στο οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Gatzke ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλή κατάσταση σε ότι αφορά το χειρισμό της πανδημίας. Επεσήμανε ότι ο τομέας φιλοξενίας ότι μόνο επεβίωσε αλλά λειτουργεί με ικανοποιητική πληρότητα. Έκανε αναφορά στις κυβερνητικές ενέργειες για προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην έμφαση που δίνεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας, διακυβέρνησης (ESG) και στην μεταβολή προς μια βιώσιμη οικονομία.

Σημείωσε ότι το ESG αποτελεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς πυλώνες για την τράπεζα και τόνισε πως οι τράπεζες έχουν ζωτικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτή την αλλαγή. Η Ελληνική Τράπεζα, όπως είπε, έχει δημιουργήσει μια ομάδα, υπεύθυνη για την ανάπτυξη συγκεκριμένων προϊόντων για τους πελάτες της όπως για παράδειγμα, η χρηματοδότηση για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Σε ότι αφορά την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, υπέδειξε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να παραμείνουν ήρεμες και σημείωσε ότι «θα δούμε πως θα εξελιχθεί».

Αναφέρθηκε ακόμα στην επένδυση της τράπεζας στα ασφαλιστικά της προϊόντα, τα οποία όπως είπε, αποτελούν καλή εναλλακτική, έναντι της διατήρησης καταθέσεων και υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται στην τράπεζα για ψηφιοποίηση και περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Της Μαρίας Χαμπή