You are here

Χιλιάδες αιτήσεις για Εστία θα μείνουν στα συρτάρια

18/02/2020 07:04

Απογοητευτικός είναι ο αριθμός των συμπληρωμένων μέχρι σήμερα αιτήσεων δανειοληπτών που επιθυμούν ένταξη τους στο σχέδιο Εστία, γεγονός το οποίο μειώνει ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς τους.

Οι ασυμπλήρωτες αιτήσεις αναμένεται να μείνουν στα συρτάρια των αρμοδίων αρχών σε περίπτωση που καταρτιστεί νέο σχέδιο για επιχορήγηση δανείων από το κράτος.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από τους εμπλεκόμενους φορείς, ο αριθμός των αιτήσεων που είναι απόλυτα συμπληρωμένες και συνοδεύονται με όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα είναι 1204 με αξία δανείων γύρω στα €290 εκ.

Το σύνολο των αιτήσεων που είχαν παραλάβει οι τράπεζες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, οπόταν είχε λήξει η προθεσμία που είχε δοθεί στους επηρεαζόμενους ευάλωτους δανειολήπτες, με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, ήταν 5.648, από τις 12 χιλ. που αναμένονταν με βάση τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους οι τράπεζες.

Οι 5,648 αιτήσεις αντιπροσωπεύουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικής αξίας €1,5 δισ.

Από τις 1204 συμπληρωμένες αιτήσεις, μόνο 300, μέχρι σήμερα, έχουν παραπεμφθεί προς τελική αξιολόγηση και έγκριση από τον κεντρικό φορέα, που είναι το υπουργείο εργασίας.

Οι τράπεζες έχουν ενώπιον τους άλλες 4444 αιτήσεις οι οποίες εκκρεμούν, είτε διότι είναι ασυμπλήρωτες, είτε γιατί απουσιάζουν από αυτές δικαιολογητικά έγγραφα.

Οι εν λόγω αιτήσεις αντιπροσωπεύουν δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία αξίας €1,2 δισ. και αρμόδια στελέχη των υπουργείων οικονομικών και εργασίας με δηλώσεις τους στη StockWatch κάνουν έκκληση προς τους επηρεαζόμενους δανειολήπτες να επισπεύσουν τις προσπάθειες τους ώστε να συμπληρώσουν επαρκώς τις αιτήσεις τους.

Ο Μιχάλης Κρονίδης, διευθυντής του συνδέσμου τραπεζών, υποδεικνύει προς τους δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις δεν είναι συμπληρωμένες, να το πράξουν τάχιστα και να τις συνοδεύσουν με τα ανάλογα δικαιολογητικά έγγραφα.

Επισημαίνει ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες μέχρι τις 30 Απριλίου να περατώσουν την αξιολόγηση των αιτήσεων τους και να τις αποστείλουν στον κεντρικό φορέα που είναι το υπουργείο εργασίας.

Διαδικαστικά το υπουργείο εργασίας θα πρέπει μέχρι τις 31η Ιουλίου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των αιτήσεων για να καταλήξει στον αριθμό των δανειοληπτών που θα εγκριθούν για συμμετοχή τους στο σχέδιο Εστία.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των αιτήσεων των δανειοληπτών περιλαμβάνει δύο στάδια.  Το πρώτο αφορά στην εξέταση, κατά πόσο δηλαδή πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.  Μετά, αν και εφόσον είναι επιλέξιμοι, τότε θα εξεταστεί κατά πόσο είναι ή όχι βιώσιμοι για να αποπληρώνουν τα δάνεια τους.

Όπως έχει διαρρεύσει, ενδέχεται το υπουργείο εργασίας στο τέλος να αποδεχθεί όλες τις αιτήσεις, συμπληρωμένες ή όχι, για να τις διατηρήσει στο αρχείο του, ώστε να έχει μία σφαιρική εικόνα για το πόσοι δανειολήπτες ενδεχομένως είναι ευάλωτοι, για να ενταχθούν, όχι στο σχέδιο Εστία, αλλά σε ένα μελλοντικό νέο κοινωνικό σχέδιο, που δεν θα αφορά όμως στη διασφάλιση της πρώτης τους κατοικίας.

Σημειώνεται ότι ενώπιον της βουλής βρίσκεται εισήγηση του ΔΗΚΟ την οποία φαίνεται να υιοθετούν και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, για στήριξη των δανειοληπτών που είναι συνεπείς και οι οποίοι δεν καλύπτονται από τα κριτήρια του σχεδίου Εστία.

Του Λεύκου Χρίστου