You are here

Hourican: Δεν συλλέγουμε ακίνητα

15/12/2016 16:04
Η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει ως στόχο να συλλέγει ακίνητα, τόνισε σήμερα ο CEO της BOCY , John Hourican,σημειώνοντας παράλληλα ότι η τράπεζα προβαίνει σε λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς σε ότι αφορά τη διαχείριση των 1.100 ακινήτων που έχουν συγκεντρωθεί στην Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων (REMU).

Ο κ. Hourican που απαντούσε σε ερωτήσεις μαθητών από σχολεία της Λευκωσίας, στο πλαίσιο ενός debate που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό Reaction, στην Τράπεζα Κύπρου, υπέδειξε ότι η τράπεζα δεν δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων καθώς, όπως είπε, είναι διαφορετικού είδους επιχείρηση, προσθέτοντας ότι για το συγκρότημα «δεν αποτελεί στόχο η συλλογή ακινήτων».

Υπέδειξε ότι τα 1.100 ακίνητα που έχει συγκεντρώσει η τράπεζα, τυγχάνουν επαγγελματικής και οργανωμένης διαχείρισης από την αρμόδια μονάδα REMU και ότι υπάρχει προσεκτική παρακολούθηση και διαχείριση ώστε να μην επιτραπεί η δημιουργία άλλης φούσκας ακινήτων.

«Είμαστε προσεκτικοί και ελέγχουμε το είδος των περιουσιών που διαχειριζόμαστε» είπε εκφράζοντας αισιοδοξία καθώς όπως παρατήρησε, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και σταμάτησαν να μειώνονται, ενώ καταγράφεται μια ανάκαμψη στην αγορά περισσότερο στη Λεμεσό αλλά και στην Πάφο.

Κληθείς να απαντήσει στο τι θα κάνουν οι τράπεζες εάν ακόμα και μετά τις αναδιαρθρώσεις δανείων εξακολουθούν να μην εξυπηρετούνται τα δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, ο κ. Xourican σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δίνεται έμφαση στα μετρητά που διαθέτουν οι δανειολήπτες και στην ικανότητά τους να αποπληρώσουν τα δάνεια παρά στις εγγυήσεις, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν.

Σημείωσε ότι οι λύσεις προκύπτουν εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά και μέσω διαβούλευσης με τον δανειολήπτη.

«Δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε το σπίτι σας ή την επιχείρησή σας εάν βρεθεί μια βιώσιμη λύση» είπε, υποστηρίζοντας ότι ο δρόμος για την επίλυση του ζητήματος των NPLs είναι μακρύς και ότι θα χρειαστεί χρόνια μέχρι να τελειώσει.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης ώστε να ενισχυθούν και οι προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων και πρόσθεσε ότι «τόσο οι δαπάνες μας, όσο και ο ιδιωτικός δανεισμός πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο της λογικής και των πραγματικών δυνατοτήτων εξόφλησης».

«Ανίσχυρος» ο ΥΠΟΙΚ

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης και απαντώντας σε αναφορά ότι οι μαθητές έχουν ενώπιον τους, τους δύο ισχυρότερους άντρες της κυπριακής οικονομίας, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι θα ήθελε να ήταν ένας από τους ισχυρότερους, ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις τον κάνουν να νιώθει εντελώς ανίσχυρος, όπως είπε.

Σε ότι αφορά τη μείωση της βαθμολογίας της Κύπρου στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι όλα όσα πράττει η κυβέρνηση είναι προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες.

Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι η γραφειοκρατία και αναφέρθηκε ως παράδειγμα των ενεργειών της κυβέρνησης στο πακέτο νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια της μεταρρύθμισης πρέπει να συνεχιστεί.

Από την πλευρά του ο κ. Hourican, υποστήριξε ότι η μείωση της κυπριακής ανταγωνιστικότητας είναι αποτέλεσμα πολλών ετών γραφειοκρατίας και δυσκολιών στο να γίνονται ακόμα και τα εύκολα πράγματα, γρήγορα.

Κουλτούρα «συλλογικής σιωπής» στην Κύπρο

Ο κ. Hourican αναφέρθηκε σε μια κουλτούρα «συλλογικής σιωπής» την οποία έχει παρατηρήσει στην Κύπρο, όπως ανέφερε, καλώντας τους νέους να ξεφύγουν από αυτή, να διατυπώνουν την άποψή τους και να απαιτούν τις αλλαγές που θέλουν.

Αναφερόμενος στους Κύπριους είπε ότι παρατηρεί, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και αφοσίωσης αλλά, πρόσθεσε ότι πρέπει να εξαλειφθεί η κουλτούρα της συλλογικής σιωπής την οποία όπως είπε, παρατηρεί και στους συνεργάτες του.

Σχολιάζοντας εάν έχει αλλάξει η κουλτούρα των κυπρίων μετά την κρίση ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας αλλά και ανησυχία γιατί διαπιστώνει, όπως είπε, επανάληψη συμπεριφορών και νοοτροπιών που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία υπέβαλαν σωρεία ερωτήσεων που αφορούσαν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στη φοροδιαφυγή, στο διορισμό του αντιπροέδρου του ΔΣ της τράπεζας Wilbur Ross στη θέση του υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ, στο Brexit, στη μονάδα διαχείρισης ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ, πολλές ερωτήσεις τέθηκαν στον ΥΠΟΙΚ για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Το ΓεΣΥ, είπε ο κ. Γεωργιάδης, πρέπει να είναι βιώσιμο και αν δεν είναι βιώσιμο δεν θα πρέπει να το κάνουμε.

Υπενθυμίζοντας την προσωπική του άποψη υπέρ ενός μικτού συστήματος, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι είτε μονοασφαλιστικό είτε πολυασφαλιστικό, «για να δουλέψει πρέπει να στέκεται σε γερά θεμέλια, τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως οικονομικά και διοικητικά αυτόνομοι οργανισμοί και όχι ως προέκταση της δημόσιας υπηρεσίας και ως οργανισμοί χωρίς πάτο».

Σε ερώτηση για την κρίση στην Ιταλία και αν θα πρέπει να υιοθετηθεί το εργαλείο της διάσωσης με ίδια μέσα (bail – in), ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το κούρεμα του 2013 στην Κύπρο ως μια αναπόφευκτη απόφαση επιβολής του βάρους της διάσωσης στους κατόχους αξιογράφων, τους μετόχους και τους καταθέτες.

«Από τότε υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει, και εκτιμώ, ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται», πρόσθεσε.

Ο κ. Χούρικαν αφού είπε οι οικονομικές δυσκολίες στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη και την 8η στον κόσμο θα επηρεάσουν σε ευρεία διάσταση, υπογράμμισε ότι «είναι πραγματικά σημαντικό να υπάρχει ισότητα αντιμετώπισης σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μικρά κράτη δεν αισθάνονται σε μειονεκτική θέση».

Μείωση ELA στα €300 εκ.

Οι μαθητές δεν παρέλειψαν να αναζητήσουν διευκρινήσεις για την εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο LSE με τον κ. Hourican να σημειώνει την πεποίθησή του ότι πρόκειται για μια θετική κίνηση για την τράπεζα και την Κύπρο.

Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε, ότι η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να κάνει ότι και τον τελευταίο καιρό προσπαθώντας να ενισχύσει τη θετική της πορεία.

Επεσήμανε ότι με τις ενέργειες που γίνονται έχει επιτευχθεί μείωση του ELA της Τράπεζας Κύπρου συνολικά κατά €11,1 δισ. μέχρι αυτή τη στιγμή και απομένουν προς αποπληρωμή μόνο €300 εκ.

Ο κ. Hourican απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ψηφιακή μετατροπή της τράπεζας σημείωσε ότι είναι μεγάλο καθήκον η αλλαγή του τρόπου που θα παρέχονται οι υπηρεσίες στο μέλλον και έκανε λόγο για ένα τριετές πλάνο το οποίο αφορά στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της τράπεζας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται να υπάρχει ψηφιακή οικονομία για να λειτουργήσει μια ψηφιακή τράπεζα και πρόσθεσε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων.

Δεν θα κάνει «χάρες» ο Ross

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί η υπουργοποίηση του Wilbur Ross για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, ο κ. Hourican, απάντησε ότι είναι πολύ θετικό για ένα μικρό νησί όπως η Κύπρος να έχει στέλεχος μιας τράπεζας της στο υπουργικό συμβούλιο της μεγαλύτερης και ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Σημείωσε πως ο κ. Ross ηγήθηκε της μεγαλύτερης ξένης άμεσης επένδυσης στην Κύπρο στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου κατά €1 δισ το 2014, εντούτοις, επεσήμανε ότι το να έχεις πρόσβαση κάπου και το να ζητάς χάρες δεν είναι το ίδιο.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δίνει μεγάλη προοπτική στην τράπεζα και στη χώρα η προσέλκυση σημαντικών και αξιόπιστων επενδυτών του βεληνεκούς του κ. Ross ωστόσο δεν πρέπει να αναμένουμε χάρες, ανέφερε καθώς δεν λειτουργούν με αυτό τον τρόπο τα πράγματα.

«Εξαιρετικές» οι προοπτικές της λύσης

Σε ότι αφορά στο κυπριακό ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα φέρει νέες ευκαιρίες, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τους νέους.

Αυτό όμως δεν θα συμβεί αν δεν διασφαλιστεί ότι το επανενωμένο κράτος και η επανενωμένη οικονομία στηρίζονται σε στέρεα θεμέλια και σε αυτή την κατεύθυνση επιμένουμε, όπως είπε, για να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που θα επιβεβαιώσουν τις εξαιρετικές προοπτικές.

Ο κ. Hourican σημείωσε ότι συμμερίζεται τον ενθουσιασμό για την επανένωση της χώρας και υπέδειξε ότι η συζήτηση που γίνεται, είναι ενθαρρυντική ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή και μεγαλύτερη οργάνωση για το μέλλον και όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά η ομοσπονδία.

Της Μαρίας Χαμπή