You are here

Hourican: Διαφωνία με ΕΚΤ για προβλέψεις

24/11/2015 10:53
Τη διαφωνία της Τρ. Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των προβλέψεων επανέλαβε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας John Hourican στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

«Κατά την κρίση της, η ΕΚΤ θεωρεί πως το Συγκρότημα θα πρέπει να αναγνωρίσει μεγαλύτερες προβλέψεις για ορισμένα χαρτοφυλάκια», ανέφερε ο CEO της Τράπεζας, στην ομιλία του στη συνέλευση.

«Εμείς δεν συμφωνούμε απαραίτητα ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν αυτή τη θέση. Διαφωνούμε με αυτές τις παραδοχές», είπε, αναφερόμενος στην εκτίμηση ότι η Τράπεζα χρειάζεται να κάνει ατομικές προβλέψεις €300 εκ. και συλλογικές €700 εκ.

«Ως εκ τούτου, έχουμε ανακοινώσει το θέμα καθώς και τη διαφωνία μας πάνω σε αυτό», είπε ο απερχόμενος CEO, το συμβόλαιο του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα ανανεωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

Στη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων, η Τράπεζα ανέφερε ότι έχει αναγνωρίσει μεγάλο μέρος των ατομικών προβλέψεων και €100 εκ. από τις συλλογικές προβλέψεις.

Η ίδια η Τράπεζα εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων που έχει περιλάβει στους ισολογισμούς της και των αναπροσαρμογών που ζητά η ΕΚΤ φθάνουν τα €600 εκ.

«Αξιολογώντας το θέμα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, ακόμα και σε περίπτωση που μια τέτοια αναπροσαρμογή θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη, η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας παραμένει επαρκής για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τράπεζα και δεν αναμένεται να χρειαστεί να προβεί σε έκδοση επιπρόσθετου κεφαλαίου», τόνισε.

Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 ανέρχεται στο 15,6%.

«Ακόμα και αν η Τράπεζα συμπεριλάμβανε εξολοκλήρου στα αποτελέσματα της όλες τις μεθοδολογικές αναπροσαρμογές της ΕΚΤ, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 θα ανερχόταν σε 13,2%», ανέφερε.

Ο ελάχιστος εποπτικός δείκτης κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από 8% σε επίπεδα κοντά στο 12%.

Προσπάθειες για υγιή τράπεζα

Στην ομιλία του ο John Hourican ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, η ανώτατη διοίκηση καθώς και το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου παραμένουν αφοσιωμένοι στην προσπάθεια να κτιστεί εκ νέου μια οικονομικά υγιής, αξιόπιστη και ασφαλής τράπεζα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε πολλά, είναι όμως ακόμη περισσότερα αυτά που θα πρέπει να γίνουν για να δηλώσουμε ότι η Τράπεζα έχει ανακάμψει ‘πλήρως’», είπε.

«Η ανάκαμψη της Τράπεζας θα επιτευχθεί μόνο μέσα από προσεκτικές, καλά σχεδιασμένες και προγραμματισμένες κινήσεις σε βάθος χρόνου. Δεν υπάρχουν ‘εύκολες λύσεις’ και παρόλο που όλοι θα επιθυμούσαμε μια ταχύτερη ανάκαμψη, είναι γεγονός ότι σημειώσαμε πραγματική πρόοδο επί τριμηνιαία βάση καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Η πρόοδος αυτή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη στήριξη των πελατών μας, των εποπτικών αρχών, των μετόχων μας και κυρίως χωρίς την αφοσίωση του προσωπικού μας».

Σημείωσε ότι «έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την κύρια και πιο επιτακτική προτεραιότητα της διοίκησης, και θα συνεχίσει να είναι και το 2016. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεσμεύουν πλεονάζοντα κεφάλαια τα οποία θα ήταν προτιμότερο να διοχετεύονταν στην παραγωγική οικονομία. Γι' αυτό χρειαζόμαστε κάθε δυνατή βοήθεια από τις εποπτικές και τις νομοθετικές αρχές, καθώς και από την ίδια την κοινωνία, ώστε να περιορίσουμε το ύψος τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εργαστούμε συλλογικά για την επίτευξη αυτού του στόχου».

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 χρόνων, προχωρήσαμε μεθοδικά με την απομόχλευση του ισολογισμού και μειώσαμε την έκθεση της Τράπεζας σε κινδύνους εκτός Κύπρου, απλοποιώντας σημαντικά τη δομή του Συγκροτήματος και το προφίλ κινδύνου του. Πωλήσαμε σημαντικές δραστηριότητες και μειώσαμε την έκθεσή μας στην Ουκρανία, στη Ρουμανία, στη Σερβία, στην Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, και πιο πρόσφατα, στη Ρωσία.

Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να έχουμε μια υπολειπόμενη έκθεση στις χώρες αυτές, την οποία θα επιδιώξουμε, μέσα από προσεκτικές και αποφασιστικές κινήσεις, να εξαλείψουμε. Η κύρια μας προσπάθεια από εδώ και στο εξής θα εστιάζετε στις κύριες δραστηριότητες μας στην Κύπρο».

Μετοχή BOCY

Ο CEO της τράπεζας ανέφερε ότι παρά τη βελτιωμένη οικονομική μας επίδοση και τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό μας, η απόδοση της μετοχής μας, είναι ομολογουμένως απογοητευτική. «Αν και είμαστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι οι αγορές δεν μας έχουν ακόμα επιβραβεύσει για τη βελτιωμένη μας επίδοση, αναμένουμε ότι η ισχύς και η ποιότητα της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας καθώς και η αξία της, θα καταστούν εμφανείς μακροπρόθεσμα. Όταν ανακεφαλαιοποιήσαμε την Τράπεζα, μιλήσαμε για μία μακροχρόνια πορεία επιστροφής της τιμής της μετοχής προς τη λογιστική αξία ανα μετοχή μέσω της ικανοποιητικής απόδοσης κεφαλαίων, μιας Τράπεζας επικεντρωμένης στην κυπριακή αγορά, με χρηστή διοίκηση και κατάλληλη χρηματοδότηση. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό παραμένει σε ισχύ.

Προτεραιότητες

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες για το μέλλον είπε ότι αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, προκειμένου να ανακτηθεί πλήρως η χαμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την Τράπεζα, καθώς και να δημιουργηθεί αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη.

«Αναγνωρίζουμε ότι οφείλουμε τη καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας, να βελτιώσουμε το χρόνο ανταπόκρισης μας και να μειώσουμε τη γραφειοκρατία. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη διαφάνεια στις διαδικασίες μας, και να υιοθετούμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στη διαχείριση κινδύνων. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία με στόχο το καλύτερο όφελος των πελατών μας».

«Θα διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί στην αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας. Θα παρέχουμε δάνεια σε βιώσιμες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Η μελλοντική χρηματοοικονομική επίδοση της Τράπεζας θα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο».

«Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα απομόχλευσης δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, διαθέτοντας την εναπομείνουσα έκθεση και περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στη Ρωσία, επαναπατρίζοντας κεφάλαια και ρευστότητα για εξυπηρέτηση των κύριων δραστηριοτήτων μας στην Κύπρο».

«Θα συνεχίσουμε την ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής μας δομής, αυξάνοντας την πρόσβαση μας στις διεθνείς αγορές, μειώνοντας περεταίρω τη χρηματοδότηση από τον ΕLA και προσελκύοντας περισσότερους καταθέτες στην τράπεζα μας».

«Θα συνεχίσουμε να αφιερώνουμε εξαιρετική προσπάθεια για τη διαχείριση του υψηλού ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση και των προβληματικών δανείων. Το προσωπικό της διεύθυνσης αναδιαρθρώσεων και ανάκτησης χρεών έχει εκπαιδευτεί ώστε να είναι σε θέση να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη σε επιχειρήσεις και σε πελάτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις στις αποπληρωμές των δανείων τους. Προωθούμε βιώσιμες και μακροχρόνιες λύσεις για την αναδιάρθρωση δανείων. Οι πρόσφατες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο είναι ενθαρρυντικές και εμείς θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις εποπτικές και νομοθετικές αρχές να συμβάλουν στη δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών και νομοθετικών κανονισμών, για να στηρίξουν και να διατηρήσουν ένα υγιές τραπεζικό πλαίσιο. Η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο δεν αποτελεί απλώς ένα ‘τραπεζικό πρόβλημα’, αλλά ένα ‘κοινωνικό πρόβλημα’ του οποίου απαιτείται η κοινή προσπάθεια όλων».

«Πρόθεσή μας είναι να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την απόδοση της μετοχής μας, προσελκύοντας περισσότερους θεσμικούς επενδυτές. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο εισαγωγής της μετοχής μας σε ένα Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με περισσότερη ρευστότητα.

«Αισθάνομαι εξαιρετικά προνομιούχος που εργάστηκα για την Τράπεζα Κύπρου σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους των 116 ετών της ιστορίας της και ηγήθηκα της εκτελεστικής ομάδας κατά τη διάρκεια δύο πραγματικά αξιοσημείωτων χρόνων. Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος, έχω δεσμευτεί να συνεχίσω να ηγούμαι της εκτελεστικής ομάδας για ακόμη δύο χρόνια και θα κάνω ότι μπορώ ούτως ώστε η Τράπεζα μας να ανακτήσει την αξία της και την ισχύ της», κατέληξε.