You are here

Hourican: Κάποιοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν

10/11/2013 08:37
Αυστηρό μήνυμα στους μεγάλους χρεώστες για αποπληρωμή των δανείων τους στέλνει ο νέος πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις χρεωστών που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.

Σε συνέντευξη του στον κυριακάτικο Φιλελεύθερο, ο κ. Hourican αναφέρει ότι μετά τις αποφάσεις Μαρτίου κάποιοι χρεώστες προσπαθούν να επωφεληθούν την κατάσταση για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια τους και στέλνει αυστηρό μήνυμα ότι η Τράπεζα θα κάνει ότι χρειάζεται για να προστατεύσει τα συμφέροντα της.

«Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες θα δουλέψουμε μαζί τους για να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση και τη διασφάλιση των δανείων», αναφέρει ο κ.Hourican, που ανέλαβε καθήκοντα πριν μία βδομάδα.

«Εκεί που διαπιστώνουμε ότι η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, θα προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Τράπεζας με όλα τα κατάλληλα μέσα», αναφέρει.

«Η Τράπεζα δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιεικής με τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες. Τα κεφάλαια μας δεν είναι ανεξάντλητα και όταν οι δανειολήπτες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αυτό σημαίνει μειωμένη δυνατότητα να προσφέρουμε καινούργια δάνεια στην οικονομία».

Ο κ. Hourican απαντά θετικά στο ερώτημα αν κάποιοι επιχειρηματίες θα πρέπει να φέρουν χρήματα από το εξωτερικό για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους.

«Είναι σημαντικό η Τράπεζα να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για αποπληρωμή των δανείων».

«Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τον Μάρτιο του 2013 εν μέρει φαίνεται ότι προκλήθηκε από το γεγονός ότι κάποιοι δανειολήπτες επέλεξαν να επωφεληθούν από την οικονομική κατάσταση και σταμάτησαν την αποπληρωμή των δανείων τους», αναφέρει.

«Πρέπει να κάνουμε σαφή διαχωρισμό μεταξύ αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτών που μπορούν αλλά δεν το πράττουν».

Προειδοποιεί ότι «η ανάληψη του ιδιοκτησιακού ελέγχου μιας επιχείρησης από την τράπεζα αποτελεί εργαλείο στις αναδιαρθρώσεις, είναι όμως μια λύση που δεν θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε».

Προσθέτει ότι η κατάσχεση περιουσιών και σπιτιών είναι η εσχάτη των επιλογών.

Στο θέμα του προσωπικού, ο κ. Hourican αποφεύγει να τοποθετηθεί αναφέροντας ότι μετά τις πρόωρες αφυπηρετήσεις, η Τράπεζα βρίσκεται κοντά στους στόχους του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, τους οποίους αξιολογεί με βάση τις συνθήκες και τις προοπτικές.