You are here

Χούρικαν: Στόχος η επιτάχυνση ανάκτησης προβληματικών δανείων

28/08/2018 13:08

Την ψήφιση του πρόσφατου πακέτου νομοθετικών τροποποιήσεων αναφορικά με το πλαίσιο εκποιήσεων επικρότησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζόν Χούρικαν, στέλνοντας το μήνυμα ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να διερευνά ενεργά εναλλακτικές λύσεις για περεταίρω επιτάχυνση της μείωσης των ΜΕΔ.

Κατά την ομιλία του στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει πετύχει η τράπεζα από την ανακεφαλαιοποίησή της το 2014 αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι παραμένουν πολλά που πρέπει να γίνουν πριν την ομαλοποίηση της Τράπεζας σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σε σχέση με τη συμφωνία πώλησης δανείων της τράπεζας είπε ότι η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων επιταχύνει σημαντικά την βελτίωση του ισολογισμού και ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική μείωσης των κινδύνων την οποία επιδιώξαμε μετά την κρίση το 2013.

Αναφερόμενος στη μείωση των ΜΕΔ που πετυχαίνει η Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Χούρικαν σημείωσε ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του κυπριακού ΑΕΠ κάτι που έχει επιτευχθεί χωρίς καμία κρατική στήριξη, όπως είπε.

Ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αντικατοπτρίζουν την απόφαση της Τράπεζας να προχωρήσει με το «Project HELIX».

«Η λογιστική ζημιά από τη συναλλαγή που καταγράφηκε στα οικονομικά αποτελέσματα για το εξάμηνο ήταν €135 εκ. και μειώνεται στα €105 εκ. μέχρι το τέλος του έτους καθώς η χρονική αξία του χρήματος ύψους €30 εκ. μεταβάλλεται με το χρόνο το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2018», εξήγησε. 

Πρόσθεσε ότι η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος παραμένει κύρια προτεραιότητα της διεύθυνσης, σημειώνοντας ότι το Συγκρότημα συνεχίζει να σημειώνει σταθερή πρόοδο σε όλες τις παραμέτρους επιμέτρησης της ποιότητας του δανειακού του κεφαλαίου ενώ οι αναδιαρθρώσεις δανείων συνεχίζονται.

«Το Συγκρότημα προχώρησε με επιτυχία σε λύσεις αναδιάρθρωσης δανείων σε όλο το φάσμα του δανειακού χαρτοφυλακίου και θα συνεχίσει να διερευνά ενεργά εναλλακτικές λύσεις για την περεταίρω επιτάχυνση αυτής της μείωσης των ΜΕΔ μέσω εναλλακτικών λύσεων για επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου», είπε.

Θετική η στάση εποπτικών αρχών και κυβέρνησης

Ο κ. Χούρικαν σημείωσε ότι η υπομονή των εποπτικών αρχών όσο και η ευθυγράμμιση της Κυβερνητικής πολιτικής υπήρξαν σημαντικοί θετικοί παράγοντες σε ότι αφορά τη μείωση των ΜΕΔ.

«Θα ήθελα να επικροτήσω την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο για την ψήφιση πρόσφατου πακέτου νομοθετικών τροποποιήσεων αναφορικά με το πλαίσιο εκποιήσεων και ανάκτησης. Αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν όλες τις τράπεζες στην Κύπρο, περιλαμβανομένης και της πρόσφατα δημιουργηθήσας κυβερνητικής Κακής Τράπεζας, να επιταχύνουν την ανάκτηση των προβληματικών δανείων. Αυτός πρέπει να είναι κοινός στόχος» είπε ο κ. Χούρικαν.

Στην πορεία για «ψηφιακή μεταμόρφωση»

Ο κ. Χούρικαν έκανε λόγο για επιτάχυνση του εκμοντερνισμού και των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της τράπεζας αλλά και για την ψηφιακή μεταμόρφωσή της, κάτι για το οποίο η τράπεζα συνεργάζεται με την IBM όπως σημείωσε.

«Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή καινοτομία που υπάρχει στην αγορά για να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και επιχειρησιακή ευελιξία του Συγκροτήματος. Σκοπεύουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την καλύτερη εμπειρία της αγοράς. Ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να αγκαλιάσουν αυτή την αλλαγή και να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο που θα υποστηρίζει την βασική ανάγκη να γίνουμε πιο αποδοτικοί σε ένα κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός» είπε ο κ. Χούρικαν.

Σε ότι αφορά την προγραμματιζόμενη έκδοση κεφαλαίου €200 εκ., ανέφερε ότι το επίπεδο κεφαλαίων της τράπεζας ήταν ικανοποιητικό μέχρι τώρα.

«Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών διαμορφώθηκε στο 11,9% και, με την ολοκλήρωση των ενεργειών που ανακοινώσαμε σήμερα αναμένουμε να διαμορφωθεί στο 14,0% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας αναμένουμε να ανέλθει στο 15,4%. Οι δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθούν περαιτέρω εάν πετύχουμε την ολοκλήρωση της έκδοσης του Πρόσθετου Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε.

Χρηματοδότηση σε επιλεγμένους τομείς

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, είπε ότι παραμένει σταθερά μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

«Παρατηρούμε με ικανοποίηση να συνεχίζεται η ανάπτυξη βασισμένη σε ένα εύρος τομέων, με τις τουριστικές αφίξεις να σημειώνουν ρεκόρ, με αύξηση στις τιμές των ακινήτων και με μείωση της ανεργίας» είπε, συμπληρώνοντας ότι η Τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στο να παρέχει χρηματοδότηση στην ανακάμπτουσα κυπριακή οικονομία.

«Στοχεύουμε σε νέο βιώσιμο δανεισμό σε επιλεγμένους τομείς. Τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, η τεχνολογία, η υγεία, η ενέργεια, η εκπαίδευση και το περιβάλλον παρέχουν καλές ευκαιρίες χρηματοδότησης για την Τράπεζα. Το 2017 χρηματοδοτήσαμε την κυπριακή οικονομία με πέραν του €1,7 δις και τη φετινή χρονιά αναμένουμε να ξεπεράσουμε αυτό το ποσό» σημείωσε.

Ο κ. Χούρικαν εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω αναβαθμίσεις στο μέλλον από τους οίκους αξιολόγησης σημειώνοντας την προσπάθεια της τράπεζας για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας «που παραμένει ο στόχος μας μεσοπρόθεσμα», όπως είπε.

Σε αναφορά του στα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, είπε ότι η Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων, γνωστή ως REMU, είχε μια ισχυρή χρονιά τόσο όσον αφορά την αξία των πωλήσεων όσο και την ποσότητά τους.

Τα αποθέματα των ακινήτων ανήλθαν σε €1.6 δις και σε 1,951 περιουσίες το τέλος του 2017.

Κατά το 2017, η Τράπεζα πώλησε ακίνητη περιουσία €274 εκατ. η οποία και αντιπροσωπεύει 313 πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, σε μέση τιμή που υπερβαίνει τη λογιστική αξία.