You are here

Χρηματοδότηση της ΕΤΕπ δεν πήγε σε ΜμΕ

07/10/2014 14:07
Δάνεια εκατομμυρίων ευρώ μετά από χρηματόδηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φαίνεται να έχουν καταλήξει σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν θεωρούνται μικρομεσαίες.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου και με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν, βουλευτές εκτιμούν πως από τα €256 εκ. διοχετεύθηκαν από την ΕΤΕπ προς τις τράπεζες, οι οποίες πρόσθεσαν στη χρηματοδότηση άλλα €256 εκ. παραχωρώντας δάνεια σε 692 επιχειρήσεις.

Από αυτά €50 εκ. δόθηκαν από το συνεργατισμό σε 250 επιχειρήσεις ενώ από την προκαταρτική επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως οι εμπορικές τράπεζες έδωσαν δάνεια ύψους €412 εκ. σε 442 επιχειρήσεις.

Τα μέλη της επιτροπής καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού ο οποίος θα διαχειρίζεται τα κονδύλια και θα τα διοχετεύει απευθείας στην οικονομία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών κατά την περίοδο 2009-2011 δόθηκαν €256 εκ. από την ΕΤΕπ για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσθέτοντας πως οι τράπεζες είχαν συνεισφέρει με το ίδιο ποσό αυξάνοντας το στα €512 εκ.

Από τα €512 εκ. δόθηκαν δάνεια σε 692 επιχειρήσεις ωστόσο αναλυτικά στοιχεία παρέθεσε μόνο ο συνεργατισμός.

Οι υπόλοιπες τράπεζες δεν παρέθεσαν αναλυτικά στοιχεία και δεσμεύθηκαν να τα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών ανέφερε πως η Ελληνική Τράπεζα παραχώρησε 87 δάνεια ύψους €28 εκ., η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε €80 εκ. παραχωρώντας 244 δάνεια και η Λαϊκή τράπεζα έδωσε 129 δάνεια ύψους €49 εκ.

Επίσης το Γενάρη του 2010 η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση κυβερνητικών ομολόγων αξίας €2,3 δισ. τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τις τράπεζες για να πάρουν δανεισμό από την ΕΚΤ και να παραχωρήσουν δάνεια.

Οι τράπεζες πρόσθεσαν άλλα €500 εκ. και έδωσαν €2,8 δισ. σε δάνεια, από τα οποία το €1 δισ. δόθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και €1,8 δισ. σε στεγαστικά δάνεια.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε πως η επιτροπή αναμένει τα αναλυτικά στοιχεία για το που κατέληξαν τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, το υπουργείο οικονομικών δεν θα πρέπει απλά να επιτηρεί αλλά να δημιουργήσει ένα μηχανισμό διοχέτευσης των χρημάτων προς της ΜμΕ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Μέσης, δήλωσε πως δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς πού έχουν διοχετευτεί αυτά τα χρήματα τα οποία όφειλαν να διοχετευτούν στις ΜμΕ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, ανέφερε πως βάσει των στοιχείων φαίνεται πως τα χρήματα καταλήγουν σε μεγάλες επιχειρήσεις, αφού όπως είπε, εκπρόσωποι της ΠΟΒΕΚ τους ενημέρωσαν πως κανένα μέλος της οργάνωσης δεν πήρε δανεισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι από το υπόλοιπο των δανείων οι τράπεζες έδωσαν δάνεια με μέσο όρο €1 εκ. ανά επιχείρηση.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα σημείωσε πως εκατομμύρια και δισεκατομμύρια πέρασαν μπροστά από τα μάτια πολλών αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι καθημερινά βάζουν λουκέτο ΜμΕ.

Μας έχει λεχθεί, είπε, ότι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως που διέθεσε από την περίοδο 2009-2011 €30 δισ. για όλες τις χώρες της ΕΕ, η Κύπρος κατάφερε να πάρει μόνο €205 εκ.

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως από την έκδοση των ομολόγων το €1,8 δισ. είχε πάει στους μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης κι όχι στον απλό κόσμο και το €1 δισ. έχει καταλήξει στις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι στις μικρομεσαίες.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου