You are here

Η 7Q αλλάζει τις μετοχικές ισορροπίες στη cdb bank

02/01/2020 07:26

Αλλαγές στη μετοχική και διοικητική δομή της cdb bank αναμένονται εντός του  2020 με την επενδυτική εταιρεία 7Q να  αυξάνει το ποσοστό που ήδη κατέχει στην τράπεζα.

Η 7Q, Financial  Servises  συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αναπτύξεως  με δύο θυγατρικές της εταιρείες. κατέχοντας συνολικά  7,73%.

Συγκεκριμένα,  η 7Q Ηoldings Ltd  κατέχει το 5,05% και η 7Q Invest I Multi Opportunities  το  2,68%.

Έχει διαρρεύσει ότι οι δύο θυγατρικές εταιρείες της 7Q θα αυξήσουν το σύνολο του μετοχικό τους κεφάλαιου στη cdbbank συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου ύψους €4,3 εκ.  Η 7Q αναμένεται επίσης να έχει διοικητικό ρόλο στην τράπεζα, με συμμετοχή στο ΔΣ και έμμεση ανάμειξη στη διοίκηση.

Η 7Q φαίνεται να  εισέρχεται δυναμικά στον τραπεζικό τομέα  μετά τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου της ΗΒ τον  περασμένο Μάρτιο, η 7Q απέκτησε 8,79% της Ελληνικής, πωλώντας αργότερα τα τρία τέταρτα της συμμετοχής της, στην ΕΤΥΚ.

«Μας ενδιαφέρει  η επένδυση στον τραπεζικό τομέα διότι βλέπουμε  προοπτικές» δήλωσε στη StockWatch ο  Ανδρέας Χατζηκύρου  εκ των ιδρυτών και εκτελεστικός διευθυντής της 7Q.

Ο κ. Χατζηκύρου περιορίστηκε μόνο στο επιβεβαιώσει την απόφαση της εταιρείας να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο στην cdb bank, σημειώνοντας το σεβασμό του στις υπό εξέλιξη εποπτικές διαδικασίες.

Σημείωσε ότι το αίτημα της 7Q για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στην cdb bank μέσω  των δύο θυγατρικών της εταιρειών  είναι υπό την αίρεση  του εγχώριου επόπτη που είναι η ΚΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η προσέγγιση της Τράπεζας Αναπτύξεως  πηγή της οποίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στη βασική μετοχική δομή της , cdb bank πέραν  της  7Q.

Η  συντριπτική πλειονότητα των μετόχων της Τράπεζας Αναπτύξεως αποτελείται από κυπριακές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Κύπρου.

Μεγαλύτερος μέτοχος με 20,25% είναι η Path Holdings Ltd  που δραστηριοποιείται στο χώρο των χρηματοοικονομικών  τα τελευταία 33 χρόνια με  έδρα τη Λεμεσό.

Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος  με 17,48% είναι ο Κωνσταντίνος Σιακόλας  πολιτικός μηχανικός ο οποίος διετέλεσε ανώτατο διευθυντικό στέλεχος στην J&P.

Άλλοι μεγάλοι μέτοχοι είναι η Delphis Investments Ltd (14,77%)  η Leon Investments Ltd (11,79%)  και η  Intergaz Ltd (9,77%) , Leonidas Ioannou (8,47%) Loramina Trading Ltd (7,55%).

Το κράτος μέχρι το 2008 κατείχε σχεδόν το 100%  του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αναπτύξεως.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας το πρώτο  εξάμηνο του 2019 κατέγραψε κέρδη συνολικού ύψους €2,8 εκ. σε σχέση με ζημιές €2,2 εκ. το 2018.

Μέχρι το τέλος του 2018, η Τράπεζα είχε βασικά κεφάλαια (CET 1) ύψους 12,3%.

Του Λεύκου Χρίστου