You are here

Η Eurobank αποκτά 12,6% στην Ελληνική

23/07/2021 08:46

Ο όμιλος της Eurobank SA είναι από χθες ένας εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας  με ποσοστό 9,9%, με προοπτική απόκτησης επιπλέον ποσοστού 2,7%, ώστε η συμμετοχή του να ανέλθει στο 12,6%.

Η μητρική  Eurobank αγόρασε το πακέτο μετοχών από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point.

Το δηλωθέν τίμημα ανήλθε περίπου στα €33 εκ. για 40,8 εκ. μετοχές που αγοράστηκαν στα €0,80.

Η μετοχή της Ελληνικής έκλεισε χθες στα €0,77.

Στους τελευταίους λογαριασμούς της Ελληνικής, η Third Point είχε το 12,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Μεγάλη επενδυτική πράξη

Η πώληση του πακέτου μετοχών ενδεχομένως να σηματοδοτεί την οριστική έξοδο του επενδυτικού ταμείου από την κυπριακή αγορά.

Η επενδυτική πράξη της Eurobank στην ΗΒ αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, μετά την εξαγορά μεγάλου πακέτου μετοχών της Ελληνικής από την επενδυτική εταιρεία Δήμητρα, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι η Logicom.

O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, δήλωσε στη StockWatch, ότι «είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα η εξαγορά 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank».

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό hedge fund Third Point εισήλθε στην αγορά το 2013, με αγορά ποσοστού σχεδόν 30% στην Ελληνική Τράπεζα.

Έκτοτε η επένδυση του ήταν ζημιογόνα και δεν συμμετείχε στην τελευταία έκδοση κεφαλαίου με αποτέλεσμα το ποσοστό του να μειωθεί.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από την Αθήνα σε σχέση με την επένδυση του ομίλου της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, αναφέρουν ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης η εν λόγω επένδυση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στην ΗΒ και  καταδεικνύει ότι η Eurobank που βρίσκεται στην Κύπρο, ήρθε για να  μείνει και να μεγαλώσει.

Θεωρείται για την Eurobank ως πολύ καλή επένδυση, βάσει των δεδομένων που λήφθηκαν υπόψη από το ανώτατο διευθυντικό κλιμάκιο της τράπεζας, που διαπραγματεύτηκε και έλαβε την τελική απόφαση.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί στην Αθήνα για τους κύπριους οικονομικούς συντάκτες, είχε τονιστεί τότε, ότι τον όμιλο τον  ενδιέφερε πάντα  η κυπριακή αγορά. 

Επισημαίνεται ότι το ποσοστό του 9,9% που εξασφάλισε η Eurobank δεν προκαλεί θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς δεν είναι μεγαλομέτοχος στην Ελληνική.

Η επένδυση, άλλωστε,  έγινε από τη μητρική τράπεζα  στην Αθήνα και όχι από τη θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο.

Η μετοχική δομή της Ελληνικής Τράπεζας, μετά το πακέτο μετοχών που αγόρασε χθες η  Eurobank, έχει διαφοροποιηθεί ως εξής:

Δήμητρα επενδυτική 21,01%, Wargaming 20,61%, Poppy Sarl 17,30%, Eurobank 9,9%, Senvest Group 5,06%, Tαμείο Προνοίας Τραπεζικών υπαλλήλων 4,95% και Third Point 2,58%.

Υπό την αίρεση εγκρίσεων το υπόλοιπο 2,7%

Η Eurobank εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας την επενδυτική πράξη. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA») με τη Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P., για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. Ως συνέπεια, μετά την ολοκλήρωση της υπό το SPA αγοραπωλησίας, η συμμετοχή της Eurobank θα ανέλθει σε 12,6%.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, που δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική.

«Η επένδυση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του σε όλες τις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον. Έχοντας πολύ καλή γνώση της εγχώριας αγοράς, μέσω της κατά 100% θυγατρικής Eurobank Κύπρου Λτδ και λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας, η Eurobank πιστεύει ότι η Ελληνική Τράπεζα, με τη διοίκηση, την κεφαλαιακή δομή και την πιστή πελατειακή της βάση, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να επωφεληθεί από τις προοπτικές που υπάρχουν και να αξιοποιήσει τις μελλοντικές ευκαιρίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας και δεσμεύεται να συνεισφέρει θετικά και εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση», προστίθεται. 

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας που μίλησε στην StockWatch σχολίασε θετικά τη συμμετοχή της Εurobank στο μετοχικό κεφάλαιο της ΗΒ, σημειώνοντας ότι ένα σοβαρό ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα, όπως η  Εurobank έδωσε με την επένδυση της αυτή, ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Τράπεζα.

Ο εκπρόσωπος της ΗΒ εξέφρασε ευχαριστίες στο επενδυτικό ταμείο Third Point, το οποίο, όπως τόνισε, σε μία δύσκολη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου επένδυσε στην ΗΒ.

Η Axia Ventures Group ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Eurobank για τη συναλλαγή, ενώ η Milbank LLP παρείχε νομική υποστήριξη.

Του Λεύκου Χρίστου