You are here

Η Eurobank τάραξε τα νερά στις τράπεζες

25/07/2021 08:40

Ανατροπές στις τραπεζικές ισορροπίες προκάλεσε η ανακοίνωση της απόκτησης σημαντικού πακέτου μετοχών της Ελληνικής από τη Eurobank.

H Eurobank SA, μητρική της Eurobank Κύπρου, ανακοίνωσε την καταρχήν απόκτηση ποσοστού 9,9% (40.800.000 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα, με προοπτική απόκτησης επιπλέον ποσοστού 2,7% (σύνολο 12,6%).  Οι μετοχές αποκτήθηκαν από τη Third Point.

Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία χαρακτηρίστηκε προχθές από τον Φωκίωνα Καραβία, διευθύνων σύμβουλο της Eurobank, «στρατηγικής σημασίας», αφήνοντας παράγοντες της κυπριακής τραπεζικής αγοράς να εκτιμούν ότι η μεγάλη αυτή επενδυτική πράξη της Eurobank, «όχι μόνο δεν θα είναι ευκαιριακή, τουναντίον θα έχει βάθος και συνέχεια».

Η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank έγινε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας που διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η «η οργανική και μη οργανική επέκταση των εργασιών της Eurobank στις περιφερειακές αγορές, αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας».

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank αναφερόμενος ειδικά στην Ελληνική Τράπεζα, υποστήριξε ότι η ΗΒ «έχει όλες τις προδιαγραφές για να συμβάλει στην ανάπτυξη του ομίλου».

Δίδοντας το στίγμα της στρατηγικής του ομίλου υπέδειξε:

«Αυτή η εξαγορά είναι η πρώτη κίνηση επέκτασης της Eurobank εκτός των συνόρων μετά από 15 χρόνια».

Οι κύπριοι τραπεζικοί παράγοντες που σχολίασαν τις προθέσεις του ομίλου της Eurobank, σημείωσαν ότι το πόσο εύκολο ή δύσκολο εγχείρημα είναι για την Eurobank,  ενδεχόμενη εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας και ενσωμάτωσης της στη θυγατρική της στην Κύπρο, «θα διαφανεί μέσα από το χρόνο, τις σχέσεις που θα δημιουργηθούν μεταξύ των μεγαλομετόχων της ΗΒ και κυρίως αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν ή όχι μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου». 

Επισημαίνεται ότι η επένδυση των αρχικών μεγαλομετόχων της ΗΒ, οι οποίοι έβαλαν εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν την Ελληνική μετά την τραπεζική κρίση και τις δραματικές αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013, συνεχίζει να καταγράφει μεγάλες ζημιές.

Ωστόσο, τα δεδομένα σήμερα στους ισολογισμούς της Ελληνικής, η ενδυνάμωση της λιανικής τραπεζικής από την ενσωμάτωση του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας, η καθαρή λογιστική αξία της μετοχής της ΗΒ, σε σχέση με τη χρηματιστηριακή της αξία,  η σταθερή μείωση του δείκτη των ΜΕΔ και το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη, είναι στοιχεία τα οποία, το ανώτατο διευθυντικό κλιμάκιο της Eurobank, που αξιολόγησε τις οικονομικές καταστάσεις της ΗΒ, φαίνεται να έχει λάβει σοβαρά υπόψη, όπως ανέφεραν στη StockWatch άτομα που έχουν γνώση των διεργασιών που προηγήθηκαν.

Η καθαρή λογιστική αξία της μετοχής της Ελληνικής, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας τον Μάρτιο του 2021 ήταν €2.64.

Η μετοχή της ΗΒ στο ΧΑΚ έκλεισε κατά την τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, την περασμένη Παρασκευή, στα 0.80 σεντ, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κατέγραψε όγκο συναλλαγών ύψους €3,930,664, που είναι ο μεγαλύτερος από την πανδημική κρίση.

Διακινήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνεδρίασης μεγάλα πακέτα μετοχών της Ελληνικής.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που θα ξεκαθαρίσουν από το ΧΑΚ, φαίνεται ότι υφιστάμενοι μέτοχοι αγόρασαν  μικρά πακέτα μετοχών, μία κίνηση η οποία ενδεχομένως να προσδιορίζει «αντίδραση άμυνας» εκ μέρους τους.   

Με το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑΚ την Παρασκευή, σημειώθηκε στα συνδεδεμένα με την ΗΒ πρόσωπα, πράξη αγοράς μετοχών της Ελληνικής από τη  Logicom 56,224 μετοχών στην τιμή των 0.720.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο της επενδυτικής πράξης της Eurobank, επεσήμαναν στη StockWatch ότι η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να ήταν έκπληξη για τους πολλούς, «όχι όμως για τους λίγους», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Σημείωσαν ότι η απόφαση του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Third Point να πουλήσει ολόκληρο το πακέτο μετοχών του που είχε στην ΗΒ, ήταν τοις πάσης γνωστό.

Άλλωστε, όπως υπενθύμισαν, το εν λόγω hedge fund  δεν επέδειξε ενδιαφέρον να συμμετέχει στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα το ποσοστό του μετοχικού του κεφαλαίου να μειωθεί από το 26% στο 12,6%.

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο, είχε εγκαταλείψει πριν περίπου τρία χρόνια και την αγορά της Ελλάδας, όπου είχε κάνει διάφορες επενδύσεις μέσω του Third Point Hellenic Recovery Fund.

Οι πληροφορίες φέρουν τη διεύθυνση της μητρικής Eurobank να έχει διασυνδέσεις με τον αμερικανικό επενδυτικό ταμείο καθώς, τα δύο μέρη έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στο πλαίσιο επενδυτικών κινήσεων.

Πάντως, εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας με δηλώσεις του στη StockWatch ευχαρίστησε το επενδυτικό ταμείο Third Point, για τη στήριξη που έδωσε στην Τράπεζα, με την επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έκανε στη διάρκεια της κρίσιμης τραπεζικής περιόδου μετά το 2013.

Συμμετοχή  Eurobank στα διοικητικά  ΗΒ

Οι φήμες τους τελευταίους μήνες ήταν έντονες σε ότι αφορά το ενδιαφέρον της Eurobank να επενδύσει στην Ελληνική Τράπεζα, ωστόσο, στο ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας δεν τέθηκε επίσημα κάτι τέτοιο, ανέφεραν στη StockWatch άτομα που είναι κοντά στη διοίκηση  της Τράπεζας.

Το ερώτημα που προκύπτει και ενδεχομένως να δοθεί απάντηση σύντομα, είναι κατά πόσο η Eurobank θα αξιώσει συμμετοχή στο ΔΣ της Ελληνικής. 

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch είναι ότι η Eurobank θα αιτηθεί από τη διοίκηση της ΗΒ να πληρώσει τη θέση που διατηρούσε στο ΔΣ ο εκπρόσωπος της Third Point.

Πάντως, η επόμενη μέρα, βρίσκει τα υπόλοιπα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα να θέτουν κάτω από το μικροσκόπιο τους την επένδυση της  Eurobank στην Ελληνική, αξιολογώντας το γεγονός ότι η μεν θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο έχει να προτάξει σημαντική πρόοδο στην εταιρική τραπεζική και στο private banking και η Ελληνική Τράπεζα στην λιανική τραπεζική και στη διεθνή τραπεζική.

Η Eurobank Κύπρου, κατέγραψε κέρδη το 2020 της τάξης των €40 εκατ. και η Ελληνική Τράπεζα το ίδιο έτος σημείωσε κέρδη ύψους €50,5 εκατ.

Αυτό το οποίο σχολιάστηκε έντονα σε ένα άλλο επίπεδο,  είναι το γεγονός ότι η ΕΤΥΚ, που είναι μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 4,9% δεν είναι οργανωμένη στην Eurobank και μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αποκτήσει ούτε ένα μέλος.

Του Λεύκου Χρίστου