You are here

Η ΗΒ φαίνεται να μιλά και με Pimco για πώληση ΜΕΔ

21/08/2019 06:54

Η Ελληνική Τράπεζα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε σχέση με την πρόθεση της Pimco να αγοράσει χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων της Ελληνικής Τράπεζας.

Ωστόσο, με βάση πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η Τράπεζα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με άλλα επενδυτικά ταμεία, χωρίς να έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής οιεσδήποτε τελικές αποφάσεις.

Η διεύθυνση της ΗΒ απαντώντας την περασμένη βδομάδα σε επιστολή της επιτροπής κεφαλαιαγοράς η οποία είχε ζητήσει ενημέρωση με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν την Pimco να προχωρά σε αγορά χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της Ελληνικής, φαίνεται να επιβεβαιώνει εν μέρει το ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου, αλλά διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Η Κεφαλαιαγορά έκανε παρέμβαση γιατί η μετοχή της Ελληνικής τύγχανε διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο χωρίς η Τράπεζα να τοποθετηθεί επί των πληροφοριών, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι εκ των μεγάλων μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας είναι η Poppy Sarl με ποσοστό 17,3%, η οποία συνδέεται με την Pimco.

Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΗΒ διόρισε μέλος του συμβουλίου ως μη ανεξάρτητο σύμβουλο εκπρόσωπο της Poppy Sarl.

Επισημαίνεται ότι η Pimco είχε αναλάβει και ετοίμασε έκθεση για την περίοδο 2012- 2015 σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση η μεγάλη πλειονότητα των κεφαλαιακών αναγκών ύψους €9 δισ. είχε εντοπιστεί στην πρώην Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου οι οποίες τον Μάρτιο του 2013 βρέθηκαν σε καθεστώς εξυγίανσης.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς απέστειλε σχετική επιστολή και προς τη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου καθώς, ενώπιον της εποπτικής αρχής υπάρχουν πληροφορίες ότι και η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται να διαβουλεύεται με την Pimco για την πώληση ΜΕΔ.

Η ΒΟCH δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής επί της επιστολής της ΕΚ.

Η πρόεδρος της ΕΚ Δήμητρα Καλογήρου επιβεβαίωσε στη StockWatch ότι η εποπτική αρχή έχει προβεί σε συστάσεις επί του θέματος, τόσο προς την Ελληνική Τράπεζα, όσο και προς την Τράπεζα Κύπρου ζητώντας σχετική ενημέρωση.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε περίπτωση που θα υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για πώληση δανείων αυτή θα εξεταστεί στη βάση των επιπτώσεων, θετικών ή αρνητικών, και πως αυτές επηρεάζουν τους ισολογισμούς τους. 

Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των τεκταινομένων επί του θέματος, ανώτερα στελέχη των δύο τραπεζών αξιολογούν κάποιες προτάσεις που έχουν ενώπιον τους από διάφορα επενδυτικά ταμεία για πώληση κόκκινων δανείων, κάτι το οποίο, όπως σημείωσαν, ενθαρρύνουν και οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη για να απαλλαγούν οι ισολογισμοί τους από το βάρος των ΜΕΔ.

Επεσήμαναν ότι όταν και εφόσον προκύψει τελική συμφωνία, αυτή θα ανακοινωθεί προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές όπως είναι η πρακτική που εφαρμόζεται για σωστή και έγκαιρη ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό.

Οι δύο τράπεζες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ και επιπρόσθετα η μετοχή της BOCH τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Του Λεύκου Χρίστου