You are here

Η Κύπρος στο κόσκινο της Moneyval

02/10/2018 06:42

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Moneyval του συμβουλίου της Ευρώπης τίθεται η Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιες της αρχές, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η αξιολόγηση από τη Moneyval θα γίνει εντός του 2019 και αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς, η Κύπρος είναι στο στόχαστρο επικριτών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ ενώ, κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, προβάλλουν ισχυρισμούς που έχουν σχέση με τη διακίνηση «περίεργων» ρωσικών χρημάτων από και προς την Κύπρο.

Οι κυπριακές εποπτικές αρχές, η ΚΤ και η ΕΚ, τα υπουργεία οικονομικών και δικαιοσύνης, η ΜΟΚΑΣ, η νομική υπηρεσία και οι αστυνομικές αρχές, έχουν ήδη ενημερωθεί για την επικείμενη αξιολόγηση και εκτιμούν ότι θα δώσει απαντήσει στους επικριτές της Κύπρου.

Η τελευταία ολοκληρωμένη αξιολόγηση από τη Moneyval έγινε το 2011, ωστόσο, η σωρεία κατηγοριών που είχαν αφεθεί μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, σε σχέση με τις ρωσικές καταθέσεις στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου, οδήγησε την αρμόδια αρχή να προβεί σε ενδιάμεση αξιολόγηση της Κύπρου.

Έκτοτε η Κύπρος αποτέλεσε στόχο αναφορικά με την έντονη παρουσία ρωσικών επενδύσεων στο νησί, γεγονός το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από την ΕΕ.

Οι αξιολογήσεις από τη Moneyval στοχεύουν στη διατύπωση συστάσεων προς τις εθνικές αρχές, αλλά και στη βελτίωση των συστημάτων τους για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία παρακολουθείται στενά και από τo δίκτυο καταπολέμησης χρηματοοικονομικών εγκλημάτων των ΗΠΑ, γνωστό ως FinCEN.

Οι κυπριακές εποπτικές αρχές, θεωρούν ότι έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα από τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως από τις εποπτικές αρχές της Ευρώπης για την καταπολέμηση βρόμικου χρήματος.

Είναι άδικες οι κατηγορίες και ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί σε βάρος της Κύπρου σε σχέση με τη διακίνηση παρανόμου χρήματος, δηλώνει στη StockWatch ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος επικαλείται τα αποτελέσματα της επίσκεψης στη Λευκωσία, τον περασμένο Μάιο, του Μάρσαλ Μπίλιννγκσλι, αρμόδιου για θέματα κατά της οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας.

Τα σχόλια, που έλαβαν η κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές από τον αμερικανό αξιωματούχο σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται για πάταξη του παράνομου χρήματος, με τον έλεγχο που διενεργείται για διακίνηση κεφαλαίων στήριξης της τρομοκρατίας και τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τη σύσταση των λεγόμενων shell companies, ήταν αρκετά θετικά, πρόσθεσε το στέλεχος της ΚΤ. 

Ωστόσο, είχε διαρρεύσει τότε ότι ο αμερικανός επόπτης, είχε επιδώσει στις κυπριακές αρχές λίστα ονομάτων ρώσων μεγιστάνων εναντίον των οποίων είχαν ληφθεί κυρώσεις.

Στη λίστα είχε περιληφθεί μεταξύ άλλων το όνομα του μεγαλομετόχου και μέλους του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Viktor Vekselberg, του οποίου τον τραπεζικό λογαριασμό έχει παγοποιήσει η BOCH.

Ο αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να προειδοποίησε μάλιστα τις κυπριακές αρχές φέρνοντας ως παράδειγμα τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας, η οποία έκλεισε μετά από παρέμβαση των αμερικανικών εποπτικών αρχών.

Οι ΗΠΑ έχουν εστιάσει τις προτροπές τους προς τους εγχώριους επόπτες, στη διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων και ειδικότερα στους ρώσους πελάτες τραπεζών και διοικητικών συμβούλων οργανισμών.

Ξένα ΜΜΕ προβάλλουν συστηματικά ισχυρισμούς περί διακίνησης παράνομων ρωσικών κεφαλαίων στο νησί μέσω shell companies (εταιριών «κέλυφος», που δεν έχουν φυσική παρουσία στο νησί).

Σημειώνεται ότι η ΚΤ προωθεί την αναθεώρηση της οδηγίας της για τις shell companies που περιλαμβάνει πιο αυστηρά κριτήρια, ώστε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις επικρίσεις.

Τελική απόφαση για το τελικό σχέδιο της οδηγίας αναμένεται να λάβει το ΔΣ της ΚΤ στις αρχές Οκτωβρίου.

Χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη διακίνηση ρωσικών χρημάτων στην ΕΕ προέρχεται δια μέσου της Κύπρου η οποία έχει καταστεί η μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία.

Την περασμένη βδομάδα η EUobserver σε σχετικό της ρεπορτάζ ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος παραμένει ο αδύναμος κρίκος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, λόγω της εύκολης, όπως ισχυρίστηκε, πρόσβασης ρωσικών κεφαλαίων στις εγχώριες τράπεζες.

Οι κυπριακές εποπτικές αρχές έχουν επικριθεί από διάφορους οικονομικούς φορείς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι επιδεικνύουν ανοχή σε ύποπτες ροές ρωσικών κεφαλαίων υποστηρίζοντας ότι αυτά αποτελούν κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δεν υιοθετεί τους ισχυρισμούς που προβάλλονται από περιορισμένη, όπως υποδεικνύει, μερίδα διεθνών ΜΜΕ.

Ανέφερε στη StockWatch ότι οι κυπριακές αρχές έχουν λάβει ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ως προς την καταπολέμηση της διακίνησης παράνομου χρήματος εκθειάζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εποπτικές αρχές, η ΜΟΚΑΣ, και οι μονάδες ασφαλείας του κράτους.

Τόνισε ότι το ΥΠΕΞ έχει δημιουργήσει από τις αρχές του 2017 μονάδα οικονομικής διπλωματίας η οποία έχει στελεχωθεί από ειδικούς τεχνοκράτες.

Η εν λόγω μονάδα επιχορηγήθηκε και από την Κομισιόν με ποσό €135 χιλ.

Το αρμόδιο υπουργείο, πρόσθεσε, έχει προσλάβει και ειδικό εμπειρογνώμονα σε θέματα καταπολέμησης νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ο οποίος θα εμπλουτίσει τον σκελετό λειτουργίας της εν λόγω μονάδας, για να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική.

Κύπριοι οικονομικοί παράγοντες που παρακολουθούν την οικονομική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας υπέδειξαν με δηλώσεις τους στη StockWatch, ότι είναι οι αποφάσεις των ευρωπαίων τον Μάρτιο του 2013, που έδωσαν το δικαίωμα σε ρώσους κουρεμένους – μεγαλοκαταθέτες, λόγω του bail - in, να αποκτήσουν μεγάλο ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BOCH John Hourican δήλωσε στη WSJ, ότι η Κύπρος βρέθηκε ανάμεσα σε ένα οικονομικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο κύπριος οικονομολόγος βραβευμένος με νόμπελ Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι δεν μπορούν να ασκηθούν πιέσεις ώστε η Κύπρος να απαλλαγεί από όλους τους ρωσικούς λογαριασμούς. Ούτε επειδή οι (ρώσοι) επενδυτές είναι πλούσιοι σημαίνει ότι τα χρήματα τους είναι αποτέλεσμα ξεπλύματος.

Του Λεύκου Χρίστου