You are here

Η μείωση στις προβλέψεις έφερε κέρδη στις τράπεζες

10/06/2021 07:30

Κέρδη κατάφεραν να καταγράψουν οι τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2021, μειώνοντας το επίπεδο των προβλέψεων και των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, οι οποίες αποτυπώνονται στα αποτελέσματα.

Μεγάλη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο αποτελεί η ψηφιακή μεταμόρφωση των τραπεζών και τα εναλλακτικά κανάλια συναλλαγών, που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, αναγκάζοντας τις τράπεζες να τα ακολουθήσουν. 

Σημαντική πρόκληση αποτελεί επιπρόσθετα, η διαχείριση της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους, με τις τράπεζες να επεξεργάζονται τρόπους περιορισμού του κόστους που προκύπτει από το παρκάρισμα καταθέσεων στην ΕΚΤ.

Σε πορεία κερδοφορίας

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, οι δύο μεγάλες τράπεζες, κατάφεραν να καταγράψουν κερδοφόρα πορεία το πρώτο τρίμηνο του έτους, μειώνοντας παράλληλα, το επίπεδο των προβλέψεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στην κατοχή τους.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη €8 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο του 2021, έναντι ζημιών €26 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Κέρδη €12,9 εκατ. ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2021 η Ελληνική Τράπεζα, έναντι ζημιών €2,2 εκατ. το περσινό τρίμηνο.

Μειωμένα τα έσοδα

Στα τριμηνιαία αποτελέσματα αντανακλώνται οι πιέσεις στην εισοδηματική βάση των τραπεζών.

Τα καθαρά έσοδα της BOCH παρουσιάζουν μείωση 6% και της Ελληνικής μείωση 4%.

Σε ότι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, η Τρ. Κύπρου καταγράφει πτώση 10% και η Ελληνική 6%.

Το ζήτημα της πλεονάζουσας ρευστότητας επίσης αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους ισολογισμούς, αφού οι δύο τράπεζες κατέχουν συνολικές καταθέσεις €30,6 δισ. και δάνεια μόλις €19,1 δισ. 

Δηλαδή, διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους περίπου €11,5 δισ.

Ήδη η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προωθεί την επένδυση μέρους της πλεονάζουσας ρευστότητας που διαθέτει για να αποφύγει την απόδοση αρνητικών επιτοκίων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όσον αφορά τα έξοδα, στην Τρ. Κύπρου παρουσιάζουν μείωση 1% και στην Ελληνική Τράπεζα, αύξηση 5%.

Περιορίστηκαν οι προβλέψεις

Μείωση παρουσιάζεται επίσης, στις προβλέψεις των τραπεζών και στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Οι προβλέψεις της Τρ. Κύπρου μειώθηκαν στα €26 εκατ. από €70 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Οι προβλέψεις της Ελληνικής μειώθηκαν στα €7,1 εκατ. από €28,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020

Η κάλυψη των προβληματικών δανείων με επισφάλειες βρίσκεται σε σχετικά ψηλό επίπεδο και στις δύο τράπεζες, φτάνοντας το 62% για την Τρ. Κύπρου και στο 60% για την Ελληνική.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Τρ. Κύπρου ανήλθε στο 25% και της Ελληνικής στο 22,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021 από 22,1% το προηγούμενο τρίμηνο.  

Παράλληλα, οι τράπεζες εισήλθαν στο 2021 με κεφάλαια που υπερβαίνουν τα εποπτικά όρια.

Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 για την Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε 14,4% από 14,8% και της Ελληνικής σε 20,2% από 20%.

Όσον αφορά το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τρ. Κύπρου ανέρχεται στο 18% από 18,4% και της Ελληνικής στο 22,5% από 22,3%.

Της Γεωργίας Χαννή