You are here

Η τραπεζική «πίττα», δέκα χρόνια μετά

16/10/2017 06:37
Τις αλλαγές που επέφερε η τελευταία δεκαετία στον τραπεζικό χάρτη καταγράφει η StockWatch, αναδεικνύοντας τα οφέλη που προέκυψαν για μεγάλες και νέες τράπεζες μετά την πτώση της Λαϊκής.

Η έξοδος της Λαϊκής από το σύστημα συνέβαλε στη μεγέθυνση του ισολογισμού κάποιων παικτών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα οφέλη που προέκυψαν για ορισμένους από τους τραπεζικούς οργανισμούς είναι μικρά.

Το μέγεθος του τραπεζικού τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πάντως μεγαλύτερο από ότι ήταν προ δεκαετίας, παρά τη σημαντική προσπάθεια απομόχλευσης του ισολογισμού τους στην οποία επιδόθηκαν οι τράπεζες τα τελευταία λίγα χρόνια.

Παρά το μεγάλο κούρεμα καταθέσεων ύψους €8 δισ. το 2013, το σύνολο των καταθέσεων στο σύστημα έχει αυξηθεί σημαντικά. Ακόμα πιο μεγάλη είναι η αύξηση στα δάνεια, αφού την περίοδο που ακολούθησε το 2006 και μέχρι το 2012, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών παρουσίασαν μεγάλη μεγέθυνση.

Ορισμένες από τις ξένες τράπεζες που μπήκαν δυναμικά στην εγχώρια αγορά με θυγατρικές τράπεζες, κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικό έδαφος, προσελκύοντας καταθέσεις και κερδίζοντας μερίδια στο δανεισμό.

Καταθέσεις

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες το 2006 (Τράπεζα Κύπρου, ΣΚΤ, Λαϊκή και Ελληνική) έλεγχαν το 79,5% της αγοράς καταθέσεων ενώ δέκα χρόνια μετά οι Τρ. Κύπρου, ΣΚΤ, Ελληνική και Eurobank ελέγχουν το 79,8% της αγοράς.

Στις καταθέσεις όλες οι μεγάλες τράπεζες καταγράφουν ενίσχυση των μεριδίων αγοράς τους με πλέον κερδισμένους την Τρ. Κύπρου και τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Το μερίδιο αγοράς της BOCH ανέρχεται στο 33,7% από 27,6% το 2006 και οφείλεται εν μέρει στην απορρόφηση της Λαϊκής και στη σημαντική διεύρυνση της καταθετικής της βάσης τα τελευταία δύο χρόνια.

Το μερίδιο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας φθάνει το 25,6% από 21,6%, έχοντας κερδίσει αυξημένο μερίδιο της εγχώριας καταθετικής πίττας.

Το μερίδιο της Λαϊκής Τράπεζας το 2006 ανερχόταν στο 19,7%.

Μικρότερες καταθέσεις κέρδισε η Ελληνική Τράπεζα που κατέχει μερίδιο 12,5%.
H Eurobank που δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2007 κατάφερε σε δέκα χρόνια να κερδίσει μερίδιο 8% και η RCB 5,6% από 0,9% που είχε το 2006.

Πιέσεις δέχθηκαν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα.

Δάνεια

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες το 2006 (Τράπεζα Κύπρου, ΣΚΤ, Λαϊκή και Ελληνική) έλεγχαν το 79,2% της αγοράς δανείων ενώ δέκα χρόνια μετά η Τρ. Κύπρου, ΣΚΤ, RCB και Ελληνική ελέγχουν το 65% της αγοράς.

Τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά δανείων έχουν η Τρ. Κύπρου και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Το μερίδιο της BΟCH ανέρχεται στο 28,3% από 26,6% και της ΣΚΤ σε 15,8% από 28,2%.

Σημαντικό μερίδιο αγοράς που φθάνει το 13,1% κέρδισε η RCB Bank από 4,7% που είχε το 2006 εκτοπίζοντας την Ελληνική Τράπεζα στην τέταρτη θέση με 7,8%. Το 2006 το μερίδιο αγοράς της HB στα δάνεια ήταν 9,4%.

Μερίδια αγοράς έχασαν και οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.

Τα στοιχεία αφορούν τις μεικτές χορηγήσεις που περιλαμβάνουν και τις προβλέψεις για απομείωση δανείων.

Της Γεωργίας Χαννή