You are here

Ηουrican: Ποτέ η Τράπεζα δεν είχε τόσο ψηλά κεφάλαια

04/04/2019 07:17

Στα βελτιωμένα μεγέθη, τα σημαντικά επιτεύγματα και κυρίως στον υψηλό δείκτη κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου αναφέρθηκε χθες ο απερχόμενος CEO John Hourican, σημειώνοντας τη μεγάλη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χούρικαν σημείωσε πως όταν ο ίδιος ανέλαβε το πηδάλιο της, ο δείκτης κεφαλαίων της έφθανε στο 10% ενώ αυτή τη στιγμή, είπε, ο ίδιος δείκτης ξεπερνά το 18%, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ.

Στην ομιλία του ο ιρλανδός τραπεζίτης έδωσε έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού της Τράπεζας μέσω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τόνισε ότι όταν η νέα διοίκηση της τράπεζας ανέλαβε τη διαχείριση της, το ύψος των ΜΕΔ ανερχόταν στα €15 δισ.

Σήμερα, είπε, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις περιορίστηκαν στα €4,8 δισ. από τα οποία το €1 δισ. εξυπηρετείται μεν, αλλά λόγω των εποπτικών κανόνων παραμένει στα κόκκινα δάνεια.

Πρόσθεσε επίσης ότι ένα άλλο €1 δισ. θα απορροφηθεί από το πρόγραμμα Εστία, εκθειάζοντας την κυβέρνηση που έχει ετοιμάσει, όπως είπε, ένα τέτοιο σχέδιο. 

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο ποσό των €2,8 δισ. αυτό, τόνισε, αφορά κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο.

Η προσπάθεια της τράπεζας, σημείωσε, είναι να τα πωλήσει, εκτός και αν οι δανειολήπτες εκφράσουν την επιθυμία να τα εξυπηρετήσουν.

Ο κ. Χούρικαν απέρριψε επίσης τους διάφορους ψιθύρους που κυκλοφορούν για την Τράπεζα συνδέοντας τους με «αριστερούς κύκλους της Λεμεσού».

Στο επίκεντρο η τεχνολογική αλλαγή

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου τόνισε ότι ο ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων.

«Ο σχεδιασμός δεδομένων πλέον, είναι επιθετικός», είπε ο κ. Χούρικαν.

«Ενώπιον μας», πρόσθεσε, «εξελίσσεται μία επανάσταση, για το πώς σκεφτόμαστε, για το πώς συμπεριφέρονται οι καταναλωτές και το πώς οι κυβερνήσεις προσαρμόζουν τις πολιτικές τους».

Αναφερόμενος ειδικά για την Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι η διοίκηση και το προσωπικό άρχισε να επενδύει για το μέλλον, με το δικό της μικρό τρόπο.

«Έχουμε διπλασιάσει την ικανότητα μας στην πληροφορική, έχουμε προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το βλέπουμε να πετυχαίνει», παρατήρησε.

 «Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την τεχνολογία μας και στο τέλος αυτής χρονιάς θα την ολοκληρώσουμε. Ευελπιστούμε ότι θα είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί μία ανοικτή τραπεζική πλατφόρμα για να εντάξει την κυπριακή οικονομία στην ψηφιακή τεχνολογία. 

Τόνισε πως η Τράπεζα Κύπρου επενδύει αρκετά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προωθηθούν δραστηριότητες της λιανικής τραπεζικής με σχετική εφαρμογή στις κινητές συσκευές. 

Επέκρινε την ΕΕ ότι μεταξύ των κρατών μελών της επικρατεί ανισότητα και ότι δεν μεταχειρίζεται δίκαια τις μικρές χώρες.

Ανέφερε πως έχει υποδείξει σε βουλευτές να φωνάζουν δυνατά, κατά την έκφραση του, για να ακούγεται στην Ευρώπη η φωνή της Κύπρου.

Εκθείασε τη συλλογικότητα που υπάρχει στην Κύπρο τονίζοντας ότι στο περιβάλλον μπορεί να εξεύρεις ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να φέρουν σε πέρας και δύσκολα προγράμματα.

«Είμαι υπερήφανος», τόνισε, «για την ομάδα μας» και επεσήμανε ότι η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε να αποπληρώσει τον ELA στην ΕΚΤ ύψους €11 δισ.

Σημείωσε ότι η τράπεζα πώλησε αρκετές θυγατρικές εταιρείες οι οποίες δεν θα έπρεπε, κατά την άποψη του, να είχαν δημιουργηθεί.

Τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό νησί, εντούτοις, όπως είπε, αν κοιτάξει κανείς τον παγκόσμιο χάρτη θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται στο κέντρο της γης και αυτό το δεδομένο είναι πολύ σημαντικό.

Εξέφρασε τη θέση ότι η οικονομία της Κύπρου έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και θα πρέπει είπε, «να διευρύνουμε αυτή την οικονομία δεδομένου ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες και οι κανονισμοί».

Απέτυχε να πείσει τις συντεχνίες

Χαρακτήρισε ως δική του αποτυχία το γεγονός ότι η τράπεζα δεν κατάφερε να εκσυγχρονίσει το ρόλο των συντεχνιών.

Διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι δικαιούνται να είναι οργανωμένοι, αλλά η εμπλοκή των συντεχνιών, σημείωσε, δεν επισπεύδει τον τρόπο που θα πρέπει σε ένα σύγχρονο περιβάλλον να εργαζόμαστε.

Ο κ. Χούρικαν εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα να θεσπιστούν νομοθεσίες οι οποίες να δίδουν μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς, σε ότι αφορά τις προσλήψεις καθώς και τις διαδικασίες απόλυσης.

Νιώθει 49% κύπριος

Αποχαιρετώντας το ακροατήριο, είπε ότι ο ίδιος νιώθει πλέον κατά 49% κύπριος και 51% είναι ιρλανδός και αυτό το ποσοστό, κατά τον ίδιο, δεν μπορεί να αλλάξει.

«Έχω γνωρίσει θαυμάσιους ανθρώπους εδώ, έχω κάνει φίλους και προσδοκώ όταν θα επανέλθω στην Κύπρο για να γιορτάσω μαζί σας την επιτυχία που θα κτιστεί πάνω στα γερά θεμέλια που έχουμε δημιουργήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα», είπε ο ιρλανδός τραπεζίτης, ο οποίος αποχωρεί από την τράπεζα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Εξέφρασε την ευχή όπως έρθουν στο νησί και άλλοι τραπεζίτες για να διαπιστώσουν ότι «τελικά τα έχουμε καταφέρει».

Του Λεύκου Χρίστου