You are here

Ηροδότου: Δεν εφησυχάζουμε μέχρι να επέλθει ηρεμία

23/03/2023 12:11

Ο τραπεζικός μας τομέας έχει σημαντική ρευστότητα και σημαντικά κεφάλαια και όχι άμεση έκθεση στα γεγονότα που εξελίχθηκαν μέχρι τώρα, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

«Φυσικά δεν εφησυχαζόμαστε μέχρι να επανέλθει ηρεμία στον τομέα αυτό, και στην Ευρώπη και παγκόσμια», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του κ. Ηροδότου, πραγματοποιήθηκαν μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Ηροδότου, τόνισε ότι είναι σημαντικό είναι να υπάρχει συνετή πολιτική και από τις ίδιες τις τράπεζες και από τις εποπτικές αρχές, έτσι ώστε η ανθεκτικότητα να χτίζεται κατά την περίοδο που υπάρχει ομαλότητα. 

Σημείωσε ότι με τον κ. Παπαδόπουλο, συζήτησαν επίσης και για τους δανειολήπτες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές των τραπεζών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου τέθηκαν και τα θέματα των γρήγορων και έγκαιρων διαρθρώσεων με τους φερέγγυους δανειολήπτες, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, «ωφελεί και τους δανειολήπτες και τις ίδιες τις τράπεζες και φυσικά τη σταθερότητα της οικονομίας μας». 

«Συζητήσαμε επίσης τον πληθωρισμό και την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, κάτι που είναι η πολιτική που εφαρμόζεται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επίσης διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος το πόσο καλές είναι πλέον οι σχέσεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η πλήρης συνεργασία σε επίπεδο και ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία είναι πολύ σημαντική ειδικά τώρα που υπάρχουν αυτές οι διεθνείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε τα εξής:

«Το διεθνές τραπεζικό σύστημα διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας και είναι αναπόφευκτο και αναπόδραστο ότι αυτή η αστάθεια θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που άκουσα σήμερα τις διαβεβαιώσεις από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, για το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα έκθεσης σε αυτούς τους τραπεζικούς κινδύνους τόσο σε ότι αφορά τη ρευστότητα και σε ότι αφορά την επάρκεια κεφαλαίων αλλά και το πιο σημαντικό απ’ όλα, έχουμε ξανακερδίσει την αξιοπιστία μας ως κυπριακό τραπεζικό σύστημα και αυτή την αξιοπιστία συμφωνούμε ότι πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, ιδιαίτερα μέσα σε αυτήν την περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Είχαμε την ευκαιρία, φυσικά, να ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα ζητήματα κυρίως για το δίχτυ προστασίας που πρέπει να έχουν οι καλόπιστοι δανειολήπτες χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται η δυνατότητα είσπραξης από κακόπιστους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση που είχαμε σήμερα.»