You are here

Ηροδότου: Η ανεξαρτησία δεν σημαίνει απομόνωση

16/04/2019 15:00

Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας δεν εμποδίζει τον διοικητή να έχει επικοινωνία και συνεργασία με τους θεσμούς, την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, τόνισε σήμερα ο νέος διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο κ. Ηροδότου επισκέφθηκε το πρωί τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας, που ήταν η πρώτη μετά που ο κ. Ηροδότου ανέλαβε το πηδάλιο της ΚΤ.

Ο νέος διοικητής της ΚΤ, ανέφερε ο ίδιος θα συνεχίσει να έχει τακτικές επαφές με το ΥΠΟΙΚ και τον ίδιο τον ΠτΔ.

Προσεχώς, όπως είπε, θα δρομολογηθούν επαφές και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να εδραιωθεί καλή επικοινωνία.

Ο κ. Ηροδότου φρόντισε να διευκρινίσει με έμφαση ότι η επικοινωνία με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία δεν θα επηρεάσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Τόσο ο ΥΠΟΙΚ, όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης, τόνισαν στις δηλώσεις τους ότι η συνεργασία «μπαίνει σε νέα βάση».

 «Το σημαντικότερο που έχουμε αποφασίσει είναι πως αυτή η συνεργασία θα είναι συστηματική και συνεχής», αναφέρθηκε.

Η απομόνωση, είπε, δεν βοηθά σε αντίθεση με την επικοινωνία που είναι κάτι θετικό και διασφαλίζει, κατά την άποψη του, τη συνέχιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έχουμε πετύχει.

Προτεραιότητα της Κεντρικής Τράπεζας, πρόσθεσε, είναι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε από την πλευρά του ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχει, τόνισε, δουλειά να γίνει ακόμη.

Σε ερώτηση προς τον νέο διοικητή της ΚΤ τι εννοούσε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής διαβεβαίωσης στο προεδρικό μέγαρο με την ευκαιρία του διορισμού του σε σχέση με την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της ΚΤ στις διάφορες επιτροπές των εποπτικών αρχών όπου συμμετέχει, ο κ. Ηροδότου εξέφρασε την άποψη ότι πάντα οφείλουμε να πηγαίνουμε καλύτερα.

Σημείωσε ότι η αναφορά του δεν είναι κριτική για το τι συνέβαινε στο παρελθόν αλλά θέμα για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα.

 «Το γεγονός ότι θα μπορούμε να χαράξουμε μία στρατηγική για να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε και να κάνουμε συνεργασίες στην Ευρώπη είναι κάτι που θα βοηθήσει τη χώρα μας», παρατήρησε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο νέος διοικητής της ΚΤ είπε ότι ο ίδιος στηρίζει την επιτυχία του στο υφιστάμενο προσωπικό και με την ιεράρχηση που έκανε κατά την ομιλία του στο προεδρικό αφήνοντας στην τελευταία γραμμή των αναφορών του το προσωπικό της ΚΤ, υποστήριξε ότι δεν προτίθεται να παραγνωρίσει τη συμβολή του προσωπικού.

Σημείωσε ότι σε δηλώσεις που είχε κάνει αργότερα την ίδια μέρα, τόνισε την ανάγκη «να προσέξουμε το προσωπικό της ΚΤ».

Λ. Χρ.