You are here

Κ. Ηροδότου: Φεύγουν ρωσικές καταθέσεις, κλείνουν λογαριασμοί

12/11/2018 17:03

Μεγάλη μείωση παρουσιάζουν οι καταθέσεις Ρώσων στις κυπριακές τράπεζες , σύμφωνα με τον εκτελεστικό σύμβουλο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Σε δηλώσεις του στο Thomson Reuters, ο κ. Ηροδότου αναφέρει ότι οι ρωσικές καταθέσεις μειώθηκαν από συνολικά 41% που ήταν το 2014 σε 6% ενώ έχουν κλείσει 230 χιλ. τραπεζικοί λογαριασμοί.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, οι Ρώσοι πελάτες αποτελούν σήμερα μόλις το 2% του συνόλου των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες.

Η μείωση στην παρουσία των Ρώσων καταθετών στις κυπριακές τράπεζες φαίνεται να σχετίζεται με την προσπάθεια που γίνεται σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εντός της ΕΕ.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου επιχειρηματία Viktor Vekselberg και μεγαλομέτοχου της Τράπεζας Κύπρου στον οποίο είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.

Το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΚΤ, αναφέρει η Κύπρος έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσο αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σημειώνει επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου βασίζεται σε πιο βιώσιμες και στέρεες βάσεις. 

«Η Κύπρος έχει εφαρμόσει πλήρως την τέταρτη οδηγία AML. Ωστόσο, ο νόμος είναι μόνο η μισή ιστορία. Υπήρξε μεταστροφή της γενικότερης κουλτούρας της χώρας, από τον Ιούνιο του 2013 και μετά. Είναι πλέον πολύ δύσκολο να ανοίξει κάποιος τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο. Ένας δυνητικός πελάτης πρέπει να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με μια τράπεζα μέσα σε τρεις μήνες», σημείωσε ο κ. Ηροδότου.