You are here

Κ. Ηροδότου: Πάγωσαν μόνο μερικές δεκάδες εκατομμυρίων καταθέσεων

31/03/2022 09:50

Σε μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ανέρχονται οι καταθέσεις των ρώσων φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν παγώσει από την ΚΤ συνεπεία των κυρώσεων προς τη Ρωσία, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «στη βάση των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη Ρωσία οι καταθέσεις που έχουν παγώσει αφορούν λίγες δεκάδες εκατομμυρίων, συνεπώς δεν είναι καθόλου ανησυχητικός ο αριθμός» είπε, υποδεικνύοντας ότι «από το 2014 ο αριθμός και το ποσοστό των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο μειώθηκε σημαντικά».

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι στον κατάλογο των περίπου 800 ατόμων που έχουν επιβληθεί κυρώσεις περιλαμβάνεται και Ρώσος μέτοχος σε κυπριακή Τράπεζα, διευκρίνισε όμως ότι στο συγκεκριμένο Ρώσο είχαν επιβληθεί κυρώσεις και από την Αμερική οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές για την Ευρώπη, όμως εναπόκειται σε κάθε Τράπεζα να αποφασίσει ανάλογα με το ρίσκο που θέλει να λάβει, γι’ αυτό ούτε ψήφιζε, ούτε ήταν μέλος του ΔΣ της Τράπεζας, ούτε θα μπορούσε να πουλήσει το μετοχικό του μερίδιο».  

Ο κ. Ηροδότου είπε επίσης ότι «όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις η ΚΤ συνεργάστηκε με τις Τράπεζες για να διασφαλίσει τη σωστή εφαρμογή των κυρώσεων διότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη εφαρμογή τους, συνεπώς για να προστατεύσουμε τις Τράπεζες συνεργαστήκαμε μαζί τους για να διασφαλίσουμε τη σωστή εφαρμογή των κυρώσεων, διότι οι κυρώσεις δεν αφορούν μόνο τις καταθέσεις αλλά όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων από τη Ρωσία».

Χρειάζεται αναπροσαρμογή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου

Ο κ. Ηροδότου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αρκεί να επιδείξει ευελιξία, δράση και αναπροσαρμογή του οικονομικού μοντέλου της.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «αν το δούμε από πλευράς τουρισμού, που σίγουρα θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος, πρέπει να κινηθούμε έγκαιρα για να αντικαταστήσουμε το κενό που θα δημιουργηθεί από τη ρωσική αγορά τουλάχιστον για το 2022, ενώ αν το δούμε από πλευράς των επαγγελματικών υπηρεσιών θα επηρεαστούν δικηγόροι και λογιστές που προσφέρουν υπηρεσίες σε ρωσικές οντότητες οι οποίες επηρεάζονται από τις κυρώσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να στραφούν σε άλλους τομείς που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Θα παραδοθεί η άδεια από την RCB

Σχετικά με την τράπεζα RCB είπε ότι «δεν έχει κλείσει ακόμη αλλά λειτουργεί πλέον ως τράπεζα με περιορισμούς στην άδεια της», σημειώνοντας ότι «ήταν ορατός ο κίνδυνος με άσχημες συνέπειες και για τους καταθέτες αλλά και τη σταθερότητα του συστήματος διότι ήταν μια συστημική τράπεζα. Από την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρχαν εκροές ενώ ο επόπτης στη Φραγκφούρτη ετοίμαζε την επιβολή κάποιων μέτρων».

Ειδικότερα για την Κεντρική Τράπεζα στην Κύπρο είπε ότι «δουλεύαμε από την Καθαρά Δευτέρα για να εφαρμόσουμε με επιτυχία μια δομή, η οποία έγινε αποδεκτή και από τις αρχές της Ευρώπης αλλά και από την ίδια την RCB, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα υπήρχε ρευστότητα να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της, την ημέρα που επιβλήθηκε περιορισμός στην άδεια λειτουργίας της».

Διευκρίνισε ότι τώρα βρίσκονται στη φάση των αποπληρωμών των υποχρεώσεων της Τράπεζας προς τους καταθέτες και άλλες υποχρεώσεις, ενώ όταν αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις τότε θα παραδοθεί η άδεια και θα σταματήσει να λειτουργεί ως τράπεζα και θα μετατραπεί σε οντότητα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Σημείωσε επίσης ότι «η ΚΤ έκανε έγκαιρα ανάλυση της άμεσης ή έμμεσης έκθεσης της κάθε τράπεζας ξεχωριστά προς τη Ρωσία και πως θα επηρεάζονταν από τις κυρώσεις και όπως διαφάνηκε η μόνο Τράπεζα που είχε σημαντική έκθεση ήταν η RCB, γι’ αυτό θα επηρεαζότανε σημαντικά από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, δεν υπήρχαν κυρώσεις προς την ίδια την Τράπεζα», εξήγησε.

Αναφερόμενος στη ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών είπε ότι ο δείκτης ρευστότητας τους είναι σχεδόν διπλάσιος από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Της Ηρώς Ευθυμίου