You are here

Κ. Ηροδότου: Συμπληρωματικές λύσεις για τα ΜΕΔ

31/07/2020 08:34

Οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλώνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τράπεζα εξετάζει προληπτικά σχέδια και συμπληρωματικές λύσεις.

Η αναστολή των εκποιήσεων λόγω της επιδημίας Covid-19 και το πάγωμα των πωλήσεων χαρτοφυλακίου ΜΕΔ αναμένεται να είναι προσωρινή «και οι τρέχουσες συνθήκες θα αντιστραφούν έτσι ώστε ο εξορθολογισμός του ισολογισμού των τραπεζών να μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο κ. Ηροδότου, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

Ενώ όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες λειτουργούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, οι τράπεζες της Κύπρου έχουν την πρόσθετη πρόκληση να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ΜΕΔ που χρονολογούνται από την κρίση του 2013, είπε.

Πριν από την πανδημία, οι τράπεζες της χώρας έδειξαν «σημαντική πρόοδο» σε αυτό το μέτωπο, κυρίως μέσω της πώλησης χαρτοφυλακίων ΜΕΔ. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και άλλες επιλογές.

«Φυσικά πρέπει πάντα να εξετάζουμε προληπτικά σχέδια έκτακτης ανάγκης ή συμπληρωματικές λύσεις, και γενικά η ΚΤ εφαρμόζει μια τέτοια προσέγγιση», είπε.

Όπως έγραψε πρόσφατα η StockWatch, οι κυπριακές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας εταιρείας διαχείρισης των προβληματικών δανείων των τραπεζών, αντίστοιχη ή ίδια με αυτή που υπάρχει για τα δάνεια του Συνεργατισμού (η ΚΕΔΙΠΕΣ).

Αναφορικά με το  ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι αναμένεται να υποστηρίξει μια ισχυρή και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη, υποστηρίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Αυτό θα πρέπει επίσης να μετριάσει περαιτέρω την πίεση στο δημόσιο χρέος και τις αποδόσεις ομολόγων, δήλωσε.

«Η ενίσχυση της αλληλεγγύης στέλνει ένα μήνυμα στους επενδυτές και στον κόσμο, ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα να επιτευχθεί ανάκαμψη σε όλες τις δικαιοδοσίες», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι θα συμβάλει επίσης σε μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη».

Η βοήθεια της ΕΕ έχει τεράστια σημασία για χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Κύπρος, δεδομένης της επίδρασης του ιού στον τουρισμό. Η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί 7% το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα μιας έρευνας του Bloomberg.

Της Γεωργίας Χαννή