You are here

Κ. Κληρίδης: Ποινικό αδίκημα τα εικονικά δάνεια

29/08/2018 14:41

Τα εικονικά δάνεια και τα δάνεια σε νεκρούς αποτελούν ποινικό αδίκημα, επεσήμανε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Ταυτόχρονα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν πολιτικές ευθύνες μέσα από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, τονίζοντας ότι αυτές πρέπει να αναλαμβάνονται.

Όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες, ο κ. Κληρίδης, μιλώντας στη μεσημβρινή ζώνη του ΑΝΤ1 είπε ότι «το να δίνεις δάνεια σε νεκρά πρόσωπα ή εικονικά δάνεια είναι ποινικό αδίκημα και ασφαλώς όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση θα ακολουθήσει η ποινική διερεύνηση» ανέφερε.

Σημείωσε ότι «εκκρεμούν στα κακουργιοδικεία πάρα πολλές ποινικές υποθέσεις με εικονικά δάνεια και δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις που αφορούν το Συνεργατισμό».

Διευκρίνισε ότι «σκοπός της σύστασης και λειτουργίας της ερευνητικής επιτροπής δεν είναι η ανεύρεση ποινικών ευθυνών αλλά να συλλέξει μαρτυρίες, καταθέσεις έγγραφα, τεκμήρια και άλλα και αφού τα αξιολογήσει και προβεί σε συστάσεις να σταλεί έκθεση στο γενικό εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει εάν από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί προκύπτουν οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες».

Πρόσθεσε ότι «εάν μια ερευνητική επιτροπή δεν καταλήξει σε ευρήματα τα οποία αφού αξιολογηθούν συνιστούν ποινικά αδικήματα δεν σημαίνει ότι απέτυχε, αντίθετα μπορεί να προκύπτουν άλλες σοβαρότατες ευθύνες όπως πολιτικές και εδώ θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας» ανέφερε.

«Υπάρχει μια παραπλανητική εντύπωση ότι έγινε μια έρευνα, δεν κατέληξε σε ποινικά αδικήματα, επομένως τίποτε δεν έγινε. Είναι πολύ σοβαρός ο ρόλος κάθε ερευνητικής επιτροπής» επεσήμανε ο γενικός εισαγγελέας.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι στην έκθεση της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, «με όλες τις αδυναμίες που είχαν εντοπιστεί και τους περιορισμούς που είχαν τεθεί, υπήρξαν μέσα αναφορές και συμπεράσματα για σαφέστατες πολιτικές ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας».

«Αυτό που προέχει είναι να αναλαμβάνονται οι ευθύνες» τόνισε.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών. Ο νόμος όμως προνοεί ότι εάν χρειαστεί να δοθεί κάποια παράταση μέχρι τρεις μήνες, πρόσθεσε.

Ερευνά για την κατάρρευση της οικονομίας

Όσον αφορά την έρευνα για την κατάρρευση της οικονομίας ο κ. Κληρίδης είπε ότι υπάρχουν ακόμη υποθέσεις που τυγχάνουν διερεύνησης.

Πρόκειται κυρίως για υποθέσεις για τις οποίες αναμένονται απαντήσεις από το εξωτερικό.

Κάποιες άλλες έχουν συμπληρωθεί και βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης ενώ, σε άλλες δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Της Ηρώς Ευθυμίου