You are here

Κ. Λύρας: Δώρο στην Ελληνική Τράπεζα η ΣΚΤ

12/09/2018 10:38

Δώρο στην Ελληνική χαρακτήρισε το deal με την ΣΚΤ ο πρώην έφορος υπηρεσίας εποπτείας και ανάπτυξης συνεργατικών εταιρειών Κωνσταντίνος Λύρας δίνοντας την δική του ερμηνεία.

«Το μαρτυρούν οι αριθμοί της Ελληνικής όπως έχουν αλλάξει. Διαφημίζει ότι μειώθηκαν τα ΜΕΔ κατά 25%, έφυγε ο Συνεργατισμός τον οποίο δεν ήθελε ο νεοφιλελευθερισμός της σημερινής Ευρώπης, επήλθε η οικονομική σταθερότητα», ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Δεν ήμουν ενάντια στις συγχωνεύσεις

Ο κ. Λύρας απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ήταν ενάντια στις συγχωνεύσεις των ΣΠΙ.

Σε σχετική ερώτηση του προέδρου της επιτροπής είπε, «διαψεύδω κάτι τέτοιο. Είμαι περήφανος για την δουλειά που έχει επιτελέσει η υπηρεσία μου για τις συγχωνεύσεις, ούτε πιέσεις, ούτε αντιδράσεις δεχόμουνα».

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι ο έφορος που αντιδρούσε στις μεγάλες συγχωνεύσεις αλλά ο τοπικιστικός παράγοντας για άλλους λόγους».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέρριψε επίσης ότι υπήρχε έντονη κομματική ανάμειξη λέγοντας ότι «για τα κυπριακά δεδομένα ήταν η αναμενόμενη».

Σημείωσε ότι η τελική απόφαση έβγαινε πάντα από τη γενική συνέλευση. «Στην τεράστια πλειοψηφία των ΣΠΙ για την επιλογή των μελών των επιτροπειών γινότανε με πολύ δημοκρατικό τρόπο διαβούλευση μεταξύ των τοπικών παραγόντων που ανήκαν σε διάφορα κόμματα. Η πλειοψηφία όμως των μελών των επιτροπειών ήταν σε θέση να διαχωρίζει το κομματικό συμφέρον από αυτό του Συνεργατισμού, φορούσαν δηλαδή το καπέλο του Συνεργατισμού», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι «εγώ ως έφορος δεν είχα καμία κομματική παρέμβαση για παραχώρηση δανείου ή δάνειο με ευνοϊκούς όρους».

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σε ερώτηση εάν ήταν ικανοποιητική η εποπτεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε ότι «πάντα παρακολουθούσαμε τα καθυστερημένα δάνεια και τις καθυστερημένες δόσεις. Μετά το 2004 που εγκαθιδρύθηκε μηχανογραφικό σύστημα και μηχανογραφηθήκαν όλα τα ΣΠΙ, η παρακολούθηση ήταν πιο αυστηρή και με βάση των οδηγιών της ευρωπαϊκής ένωσης».

Δάνειο Χλωρακιώτη

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα δάνεια του πρώην γενικού διευθυντή της ΣΚΤ Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη είπε ότι «η υπηρεσία εντόπισε το θέμα στην τελική φάση που ζητήθηκε έγκριση του εφόρου για ενοποίηση των δανείων. Έκρινα τότε ότι επιβαλλότανε να γίνει η ενοποίηση των μικρών δανείων διότι ήταν προς όφελος και του δανεισμού και της Συνεργατικής».

Πρόσθεσε ότι «επιβάλλεται να διαψεύσω αυτά που λέγονταν για πέντε χρόνια ότι τα δάνεια ήταν με χαμηλό επιτόκιο. Τα επιτόκια ήταν εκεί που έπρεπε χωρίς κανένα χαριστικό όρο».

Στην ερώτηση εάν έχει εξεταστεί η δυνατότητα αποπληρωμής αυτού του υπέρογκου ποσού, ανέφερε ότι «εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η υποθήκη ήταν ένα κτήμα στην Πάφο που είχε αξία €25 εκ.».

Στην επίμονη ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής εάν εξέτασαν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων που έμειναν μη εξυπηρετούμενα και έγινε και αναδιάρθρωση ενώ έχουν διαγραφεί και €2 εκ., απάντησε ότι «αυτό που ξέρω είναι ότι η τράπεζα πήρε το κτήμα από τον κ. Χλωρακιώτη στην τιμή των €15 εκ. και σε μερικούς μήνες πουλήθηκε €20 εκ.».

Σκάνδαλα στα ΣΠΙ

Στην ερώτηση για τα μεγάλα σκάνδαλα στα ΣΠΙ πριν από το 2012, αφού είπε ότι ήταν ευρήματα της εποπτείας απαρίθμησε μια σειρά τέτοιων σκανδάλων που τιμωρήθηκαν οι ένοχοι ενώ εξέφρασε άγνοια για περιπτώσεις μεγάλων Συνεργατικών.

«Στη ΣΠΙ Κοράκου υπήρχε μια ατασθαλία από τον γραμματέα ο οποίος τιμωρήθηκε και απομακρύνθηκε, στους Καπέδες ατασθαλία της γραμματέας μισού εκατομμυρίου τιμωρήθηκε, στο Εκπαιδευτικό Ταμιευτήριο ο υπεύθυνος εντοπίστηκε και τιμωρήθηκε για ατασθαλία €250 χιλ. Ακόμη μια περίπτωση μικρής συνεργατικής απολύθηκε ανώτερό στέλεχος για δωροληψία από πελάτη».

Όσον αφορά τα μεγάλα Συνεργατικά, είπε ότι το 2013 που η εποπτεία μεταφέρθηκε στην ΚΤ υπήρχαν κάποιες υποθέσεις σε εξέλιξη, είτε στην Αγία Νάπα είτε άλλες «οι οποίες εντοπίστηκαν από τις δικές μου εποπτικές εκθέσεις αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες».

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστη υπέβαλε την ερώτηση ότι «από μια έκθεση της ΚΤ έχουμε πληροφορηθεί για μη εξυπηρετούμενα δάνεια €4 εκ. του γραμματέα του ΣΠΙ Κοκκινοχωριών που κατά την έγκριση του ήταν παρών και ο ίδιος ο γραμματέας» ο κ. Λύρας περιορίστηκε να πει «δεν θυμάμαι την συγκεκριμένη περίπτωση».

Την ίδια απάντηση έδωσε και στην ερώτηση εάν εντοπίστηκαν ατασθαλίες και στη ΣΠΕ Μακράσυκας.

«Κάναμε 100 εποπτείες αλλά δεν θυμάμαι για την ΣΠΕ Μακράσυκας» είπε.

Ερωτηθείς που οφείλονται όλες αυτές οι ατασθαλίες με πρωταγωνιστές κυρίως τους γραμματείς, ο κ. Λύρας είπε ότι ο λόγος οφείλεται κυρίως στην τροποποίηση του νόμου περί Συνεργατισμού το 1985 και 1987 μετά την υπόθεση Αζίνα.

«Στην Κυπριακή Δημοκρατία επικράτησε μία φοβία ότι ένας δυνατός έφορος είναι επικίνδυνος. Δυστυχώς ομόφωνα η βουλή ενέκρινε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον έφορο και τις έδωσε στις επιτροπείες», πρόσθεσε.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λύρα, «προκάλεσε αρκετά προβλήματα γιατί έδωσε εξουσία σε ανθρώπους που δεν είχαν τις αναγκαίες γνώσεις, παρόλο που ήταν τίμιοι, ευσυνείδητοι και αγαπούσαν τη Συνεργατική τους».

Σε παρατήρηση του μέλους της επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους ότι 77 λογαριασμοί δανείων στη ΣΠΕ Πολεμίου ύψους €1,6 εκ. αφορούσαν σε ανύπαρκτα πρόσωπα, ο κ. Λύρας είπε ότι εντοπίστηκαν υποθέσεις που αφορούσαν ανύπαρκτα πρόσωπα - αλλά όχι πεθαμένους όπως ανέφερε άλλος μάρτυρας - οι οποίες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και για τις οποίες υπήρξαν καταδίκες.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμη ότι στο ίδιο ΣΠΙ ο πρώην γραμματέας είχε δάνεια χρεωστικά υπόλοιπα πέρα των €4 εκ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις και κάποια ταμεία χρωστούσαν 322.000 χωρίς εξασφαλίσεις.

Ο κ. Λύρας είπε ότι όλες αυτές οι υποθέσεις πήγαν δικαστήριο και βγήκαν αποφάσεις, προσθέτοντας ότι «ήταν ειδική περίπτωση το Πολέμι».

Αναφορικά με την ΣΠΕ Αγίας Νάπας, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι δόθηκαν οδηγίες προς εκτιμητή να κάνει μεγάλη διόγκωση της αξίας ενός ακινήτου που αφορούσε εξασφαλίσεις του γραμματέα του ΣΠΙ και τελικά αποδείχθηκε ότι η αξία του ακινήτου ήταν 70% μικρότερη από την αρχική εκτίμηση.

Ο κ. Λύρας είπε ότι για την Αγία Νάπα «εξαντλήσαμε όλες τις εποπτικές προσπάθειες, εντοπίσαμε τα προβλήματα», αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία την οποία ανέλαβαν να ολοκληρώσουν άλλοι.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι στην ΣΠΕ Πρωτοβουλία Γυναικών παραχωρείτο χρηματοδότηση στο γραμματέα με επιτόκιο που ήταν χαμηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνετο στην κατάθεση που είχε δεσμευμένη για να εξασφαλίζει τη διευκόλυνση.

Ο κ. Λύρας είπε ότι δεν θυμάται την περίπτωση αλλά υπάρχουν οι εκθέσεις των λειτουργών που χειρίστηκαν το θέμα.

Της Ηρώς Ευθυμίου