You are here

Κ. Πετρίδης: Καρφώνει τράπεζες για εγκλωβισμένους ακινήτων

16/04/2019 11:05

Το υπουργείο εσωτερικών θα συνεχίσει τις προσπάθειες για καθολικό απεγκλωβισμό όλων των αγοραστών και τη μεταβίβαση τίτλων ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως των ισχυρισμών τραπεζών για αντισυνταγματικότητα της σχετικής νομοθεσίας, σημειώνει ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνης Πετρίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο κ. Πετρίδης επισημαίνει ότι ο απεγκλωβισμός και η μεταβίβαση τίτλων ιδιοκτησίας επ’ ονόματι των αγοραστών αποτελεί στόχο πρωταρχικής σημασίας για το υπουργείο εσωτερικών, ως αποδεικνύεται και από την ολοκλήρωση εξέτασης μεγάλου αριθμού αιτήσεων και της μεταβίβασης περίπου 5.500 τίτλων μέχρι το τέλος του 2018.

«Παρόλο που ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης, είχε δεσμευτεί κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού στις 3.7.2018, για μαζική απόσυρση κατατεθειμένων αιτήσεων/εφέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες υποβάλλονται βάσει του άρθρου 44ΚΒ του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου (9/1965), η δέσμευση αυτή παραμένει ανεκπλήρωτη», τονίζεται.

 Ως εκ τούτου, οι εν λόγω εκκρεμούσες αιτήσεις/εφέσεις συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ανέρχονται στις 330 παγκύπρια.

Σε επικοινωνία με τον σύνδεσμο τραπεζών για το θέμα, μας λεχθηκε ότι το σύνολο των περιπτώσεων που εκκρεμεί στα δικαστήρια δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, περίπου το ένα τρίτο αφορά  χρηματοδοτικούς οργανισμούς και developers. Τονίζεται ότι η δέσμευση των τραπεζών παραμένει, ωστόσο η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή οπότε απαιτείται χρόνος. Από την ανάληψη της δέσμευσης του συνδεσμου μέχερι και σήμερα δεν έχουν κινηθεί νέες νομικές διαδιακασίες.

Επίσης, ο σύνδεσμος τραπεζών υπογραμμίζει ότι από τον αριθμό των περιπτώσεων που αναλογεί στις τράπεζες, μικρός αριθμός έχει διευθετηθεί ή είναι κοντά η διευθέτηση.

Γ.Χ.