You are here

Καμπανάκι πιστωτών για το σχέδιο Εστία

27/09/2018 06:57

Καμπανάκι για τον ηθικό κίνδυνο και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από το επικείμενο σχέδιο Εστία κρούει η τρόικα στις κυπριακές αρχές επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα δεν θα πρέπει να καταστεί εργαλείο επιχορήγησης των κακοπληρωτών.

Η επιτόπια αξιολόγηση από την τρόικα της πορείας της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου, έθεσε για άλλη μία φορά το ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ως το μείζον πρόβλημα.

Τα τεχνοκρατικά κλιμάκια από τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προειδοποιούν τις κυπριακές αρχές και τις τράπεζες ότι έχουν να διανύσουν ακόμη «μεγάλη απόσταση» μέχρι την οριστική επίλυση του.

Εκτίμησαν ότι αν η πολιτεία και ο τραπεζικός τομέας δεν λάβουν περαιτέρω δραστικά μέτρα για κάθετη μείωση των ΜΕΔ, θα επέλθουν, όπως υποστηρίζουν, «πολύ δύσκολες καταστάσεις και ίσως μη διαχειρίσιμες αυτή τη φορά».

Θεωρούν παράλληλη επιτακτική ανάγκη τη λήψη διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία οι οποίες θα συμβάλουν, όπως τόνισαν, στη μείωση του δημόσιου και ειδικότερα του ιδιωτικού χρέους που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Στις επαφές τους με το υπουργείο οικονομικών, τις τράπεζες, τη βουλή και τις παραγωγικές ομάδες το κλιμάκιο της τρόικας δεν αγνόησε τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις όπως είναι η εξαγορά του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα, την πώληση ΜΕΔ από την Τράπεζα Κύπρου συνολικού ύψους €2,8 δισ. και τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Διαπιστώνουν ότι ένα μεγάλο μέρος από το κακό χαρτοφυλάκιο με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις με εξασφάλιση πρώτη κατοικία έχει μειωθεί, με βάση τις προαναφερόμενες εξελίξεις, ωστόσο, το πρόβλημα, είπαν, παραμένει και ελλοχεύει κινδύνους.

Στη συνάντηση τους με το υπουργείο οικονομικών έχει διαρρεύσει ότι έγινε εκτενής αναφορά σε ότι αφορά το πρόγραμμα Εστία, με τους τεχνοκράτες του κλιμακίου της τρόικας να επισημαίνουν ότι το εν λόγω σχέδιο δεν θα πρέπει να διέπεται από τέτοιες χαλαρώσεις που στο τέλος της ημέρας να καταστεί μπούμερανγκ για τα δημοσιονομικά.

Εξέφρασαν την άποψη ότι οι επικρίσεις που προέρχονται από τους συνεπείς δανειολήπτες σε ότι αφορά τη φιλοσοφία του σχεδίου Εστία, είναι δικαιολογημένες υπό την άποψη ότι το πρόγραμμα αυτό «επιβραβεύει τους αφερέγγυους δανειολήπτες» και «τιμωρεί» τους συνεπείς.

Η κυπριακή πλευρά εξήγησε στο κλιμάκιο της τρόικας ότι το Εστία θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο μείωσης των ΜΕΔ, το οποίο θα συμβάλει στην ελάφρυνση του βεβαρυμένου χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων των τραπεζών, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει κίνητρο σε χιλιάδες δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέσα από μία δέσμη κινήτρων.

Το σχέδιο Εστία

Η τρόικα δεν έκρυψε την ανησυχία της ότι το σχέδιο Εστία ενδεχομένως να καταστεί φορέας επιχορήγησης δανειοληπτών, υποδεικνύοντας ότι σε μία τέτοια εξέλιξη θα αδυνατήσουν τα κίνητρα για αποπληρωμή των δανείων.

Το σχέδιο επιχορηγεί δάνεια κακοπληρωτών με πρώτη κατοικία μέχρι €350 χιλ. και ετήσια εισοδήματα μέχρι €50 χιλ.

Η συγκεκριμένη πρόνοια καλύπτει μεγάλο μέρος των κυπριακών νοικοκυριών με αποτέλεσμα να έχει επικριθεί από τους πλείστους οικονομολόγους.

Οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, στις παρατηρήσεις των διεθνών πιστωτών, εξήγησαν ότι τα κίνητρα θα αποσκοπούν στην αποπληρωμή των δανείων καθώς, όπως σημείωσαν, κάτω από τις σημερινές συνθήκες αναδιάθρωσης δανείων από το τραπεζικό σύστημα, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η αποπληρωμή τους.

Τόνισαν ότι το Εστία θα είναι πρόγραμμα το οποίο ταυτόχρονα με τη μείωση των ΜΕΔ θα προστατεύει και την πρώτη κατοικία, πράγμα το οποίο, όπως παρατήρησαν, θα αποτρέψει τον κίνδυνο να προκληθεί κοινωνική αναστάτωση σε ένα ενδεχόμενο μαζικών εκποιήσεων.

Διαβεβαίωσαν ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να διαφυλάξει τα δημόσια οικονομικά και ότι τα κριτήρια που θα διέπουν το Εστία, είναι εντός των οικονομικών ορίων του κράτους.

Σε ότι αφορά τις επικρίσεις που διατυπώνονται από τους φερέγγυους δανειολήπτες, οι κύπριοι τεχνοκράτες, σημείωσαν ότι το κράτος αδυνατεί να καλύψει όλον τον πληθυσμό.

Τόνισαν ωστόσο, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΔ και σε συνάρτηση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, το όφελος για την οικονομία γενικότερα θα είναι τεράστιο και θα επιτρέψει στο κράτος μελλοντικά να επεκτείνει την κοινωνική του πολιτική.

Του Λεύκου Χρίστου