You are here

Κάμψη στη ζήτηση δανείων

15/01/2020 12:27

Κάμψη παρουσιάζει η ζήτηση για δάνεια όπως δείχνουν νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα την ίδια στιγμή που τα κριτήρια χορήγησης δανείων παραμένουν αμετάβλητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο από επιχειρήσεις κατέγραψε ελαφριά μείωση η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών που συμμετέχουν στο δείγμα της έρευνας, οφείλεται σε προσωρινούς ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες που δεν αναμένεται να συνεχιστούν. Την ίδια περίοδο, η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των ιδίων των τραπεζών που συμμετέχουν στο δείγμα της έρευνας στην Κύπρο για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί σε συνάρτηση με τον συνεχιζόμενο σθεναρό, αν και επιβραδυνόμενο, εγχώριο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και τα ιστορικά χαμηλά δανειστικά επιτόκια. Η καθαρή ζήτηση δανείων από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2019.

Επιχειρήσεις

Η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο κατέγραψε μείωση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019. Αυτή η εξέλιξη, είναι σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ιδίων των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο, οι οποίες ανέμεναν συνέχιση της αύξησης της καθαρής ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις στην Κύπρο.

«Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται σε προσωρινούς ιδιοσυγκρασιακούς λόγους που αφορούν μικρό μέρος των τραπεζών που συμμετέχουν στο δείγμα», αναφέρεται.

Όπως διαφαίνεται και από τις προσδοκίες των ιδίων των τραπεζών αυτοί οι λόγοι δεν αναμένεται να ισχύσουν για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οπόταν και η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί.

Συγκεκριμένα, η μείωση της καθαρής ζήτησης για νέα δάνεια από επιχειρήσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 επηρεάστηκε από την ανάγκη για μείωση στις συγχωνεύσεις ή εξαγορές και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, γεγονός που αναμένεται να είναι προσωρινό. Οι υπόλοιποι παράγοντες που επηρεάζουν την καθαρή ζήτηση για δάνεια παρέμειναν αμετάβλητοι.

Όσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι συμμετέχουσες στην έρευνα τράπεζες αναμένουν ότι η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις στην Κύπρο θα καταγράψει αύξηση.

Ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά

Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, διατηρήθηκε δηλαδή στα ίδια επίπεδα του δευτέρου τριμήνου του 2019. Αυτή η εξέλιξη είναι σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ιδίων των συμμετεχουσών τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο, οι οποίες είχαν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση της καθαρής ζήτησης για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά στην Κύπρο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι, με εξαίρεση το γενικό επίπεδο επιτοκίων το οποίο συνεχίζει να μειώνεται.

Σημειώνεται ότι, για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι συμμετέχουσες τράπεζες στην Κύπρο αναμένουν ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά θα παραμείνει αμετάβλητη

Ζήτηση για καταναλωτικά

Η καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο παρέμεινε αμετάβλητη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε αντίθεση από ότι αναμενόταν με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη ζήτηση για αυτή την κατηγορία δανείων από νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η καθαρή ζήτηση των καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

Της Γεωργίας Χαννή