You are here

Καταγγέλλουν αδιαφάνεια στις τράπεζες οι υπάλληλοι

01/02/2018 07:15

Αδιαφάνεια εντοπίζει η ΕΤΥΚ σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση των εσόδων που λαμβάνουν οι εισηγμένες στο ΧΑΚ τράπεζες από την πώληση δανείων, καταγγέλλοντας παράλληλα προσπάθειες τραπεζών να μην καταβάλλουν τις ετήσιες προσαυξήσεις και την ΑΤΑ.

Οι καταγγελίες έγιναν από τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΤΥΚ Λοΐζο Χατζηκωστή ενώπιον των περίπου 270 αντιπροσώπων της συντεχνίας στο πλαίσιο του έκτακτου συνεδρίου της οργάνωσης που συνήλθε χθες στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Λευκωσία.

Ο κ. Χατζηκωστής σημείωσε ότι προκύπτει ένα σοβαρό θέμα, καθώς οι τράπεζες αγνοούν την υποχρέωση τους να ενημερώνουν έγκαιρα και με διαφάνεια τους μετόχους τους, το προσωπικό και γενικότερα την κοινή γνώμη για το τι έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα από την πώληση δανείων ή άλλων περιουσιακών τους στοιχείων. 

Υπενθύμισε ότι η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, έχουν υποχρέωση, κατά την άποψη του, να εφαρμόζουν τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Σημείωσε παράλληλα την ανάγκη να προστατευτεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων υποδεικνύοντας στις τράπεζες ότι η συντεχνία δεν θα αποδεχτεί καταστρατήγηση κεκτημένων δικαιωμάτων των μελών της, κάμνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα προσαυξήσεων και προαγωγών. 

Αναστολή πορείας διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό

Οι σύνεδροι υιοθέτησαν την πρόταση της ηγεσίας της συντεχνίας να ανασταλεί η προγραμματισμένη για σήμερα πορεία διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο αξιώνοντας την πλήρη αποζημίωση των κουρεμένων ταμείων προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων. 

Η απόφαση για αναστολή της εκδήλωσης διαμαρτυρίας ήταν αποτέλεσμα των προχθεσινών δηλώσεων στο ΚΥΠΕ του διευθύνοντος συμβούλου της BOCH John Hourican ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα παραχωρήσει €28 εκ. για κάλυψη των ταμείων προνοίας 841 εν ενεργεία υπαλλήλων που επηρεάστηκαν από το κούρεμα και οι οποίοι δεν καλύπτονται από πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης. 

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ, αλλά και ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Λοΐζος Χατζηκωστής και Χρήστος Παναγίδης αντίστοιχα χαρακτήρισαν ως θετική την εξέλιξη αυτή, διότι όπως τόνισαν, καλύπτει δύο στόχους της συντεχνίας:

Ο ένας αφορά στην αναπλήρωση των κουρεμένων ταμείων προνοίας για 841 εν ενεργεία υπαλλήλους της τράπεζας και ο δεύτερος στόχος αφορά στην αποσύνδεση της ικανοποίησης του χρόνιου αυτού αιτήματος της ΕΤΥΚ με την αξίωση της διεύθυνσης της τράπεζας για αλλαγή του συστήματος παροχής προσαυξήσεων και προαγωγών.

Η ηγεσία της ΕΤΥΚ υπενθύμισε ότι παρά τη θετική αντίδραση της τράπεζας, εντούτοις παραμένει ένας αριθμός 264 συνταξιούχων τραπεζικών και εν ενεργεία, οι οποίοι εξαιρούνται, μερικώς ή και εξολοκλήρου από τις αποζημιώσεις. 

Σημείωσε ότι το πρόσθετο κόστος είναι περιορισμένο, λιγότερο δηλαδή από ένα εκατομμύριο κατά έτος για την επόμενη 15ετία, και ότι θα πρέπει η δέσμευση που δόθηκε από την κυβέρνηση το 2013 για τα ταμεία προνοίας, να τηρηθεί χωρίς εξαιρέσεις. 

Ανέδειξε τη σημασία της προσήλωσης της οργάνωσης αποκλειστικά και μόνον στο καλώς νοούμενο συμφέρον των τραπεζικών υπαλλήλων.

Ο γγ της ΕΤΥΚ, Χρίστος Παναγίδης, στην ομιλία του ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και οι οποίες ενδεχομένως, όπως υποστήριξε, να ενταθούν τους επόμενους μήνες.

Τόνισε την αναγκαιότητα τα μέλη της οργάνωσης να διατηρήσουν τη συνοχή και τη συσπείρωση τους γύρω από την ηγεσία της συντεχνίας.  

Αναφέρθηκε επίσης στις εξόφθαλμες παραβιάσεις των υφιστάμενων συμφωνιών από συγκεκριμένες Τράπεζες σε ότι αφορά την παραχώρηση των ετήσιων προσαυξήσεων και στην ανάγκη για άμεσο και δυναμικό χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος από την Οργάνωση.

Το έκτακτο παγκύπριο συνέδριο, αποφάσισε να καλέσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της για την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, έτσι ώστε η δέσμευση που ανέλαβε το 2013 για πλήρη και άμεση αποκατάσταση να τηρηθεί στο ακέραιο.  

Παράλληλα, το συνέδριο της ΕΤΥΚ με ψήφισμα του, κάλεσε, τόσο την κυβέρνηση, όσο και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να προστατεύονται οι προσωπικές μερίδες των μελών όλων των ταμείων προνοίας μέχρι τις €100 χιλ. με τον ίδιο τρόπο όπως και για τους καταθέτες. 

Το ΔΣ της ΕΤΥΚ, έχει εξουσιοδοτηθεί να προχωρήσει σε επαφές, τόσο με την κυβέρνηση όσο και με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για προώθηση των αλλαγών αυτών.

Το συνέδριο καταδίκασε επίσης τις εξόφθαλμες παραβιάσεις των υφιστάμενων συμφωνιών από συγκεκριμένες τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ, και αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ της ΕΤΥΚ να προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων περιλαμβανομένης και της απεργίας προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα. 

Του Λεύκου Χρίστου