You are here

Καταγγέλλουν αποτυχία του σχεδίου Εστία

03/08/2021 11:51

Αντιδράσεις προκαλούν τα στοιχεία αναφορικά με τα αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων για το σχέδιο Εστία, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 802 αιτήσεις από τις χιλιάδες που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στο σχέδιο Εστία, εγκρίθηκαν, ενώ 62% των συμπληρωμένων αιτήσεων απορρίφθηκαν και 17% των δανείων κρίθηκαν μη βιώσιμα. Συνολικά στο Σχέδιο Εστία υποβλήθηκαν 6.393 αιτήσεις από τις οποίες οι 4.374 ήταν πλήρως συμπληρωμένες (69%).

Το ΑΚΕΛ και ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την πορεία και την κατάληξη του σχεδίου, το οποίο αναμενόταν να αποτελέσει λύση για την προστασία της κύριας κατοικίας δανειοληπτών, από τον κίνδυνο των εκποιήσεων. Ταυτόχρονα, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σχεδιασμό για στοχευμένη προστασία των δανειοληπτών από εκποιήσεις.

Προστασία μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων

Σε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρεται ότι «η αποτυχία του σχεδίου ΕΣΤΙΑ είναι αποτυχία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού να προστατεύσει την κύρια κατοικία από το κίνδυνο των εκποιήσεων».

«Το σχέδιο, αφού πολύ-διαφημίστηκε από την Κυβέρνηση, αφού μοίρασε ελπίδα και προσδοκίες σε χιλιάδες δανειολήπτες, επιβεβαίωσε τελικά τις μεγάλες αδυναμίες και τα κενά που είχε στον αρχικό σχεδιασμό του. Χιλιάδες δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα δεν εγκρίθηκαν. Άλλοι τόσοι δεν ολοκλήρωσαν την αίτηση τους λόγω του αυξημένου κόστους ενώ την ίδια ώρα ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτών δεν έκαναν καθόλου αίτηση. Για αυτή την εικόνα υπόλογη είναι αποκλειστικά η Κυβέρνηση», προστίθεται.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ επιμένει για την ανάγκη προστασίας της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης από τον κίνδυνό των εκποιήσεων ενώ, καλείται η Κυβέρνηση να αξιολογήσει τα δεδομένα και να προχωρήσει σ’ ένα αποτελεσματικό σχεδιασμό για να προστατεύσει τους δανειολήπτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα από τον κίνδυνο των εκποιήσεων.

Όπως τονίζεται, η κυβέρνηση «έχει υποχρέωση να στείλει σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις τράπεζες να τερματίσουν τα προσκόμματα και τις δικαιολογίες και να προχωρήσουν αποφασιστικά με προτάσεις βιώσιμων αναδιαρθρώσεων προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Στην κακή τράπεζα όσοι δεν εγκριθούν

«Η αποτυχία του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ οφείλεται κυρίως, στην ολιγωρία και στην αδιαφορία του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και στη στενοκεφαλιά εκείνων που ασχολήθηκαν με το θέμα», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Σε σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου σημειώνεται πως «εκείνο που όλοι ανέμεναν είναι να βοηθηθούν οι δανειολήπτες με την απλοποίηση της διαδικασίας και των διαφόρων δικαιολογητικών που έπρεπε να υποβάλουν».
 
Προστίθεται ότι αναμένεται να εγκριθούν οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από δανειολήπτες που έχουν απορριφθεί και σημειώνεται πως «αν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει να κληθούν οι δανειολήπτες να συμπληρώσουν ό,τι χρειάζεται για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια, ούτως ώστε να μπορέσει να ενταχθεί όσο μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών γίνεται».

Αναφορικά με όσους δεν εγκριθούν, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει πως «θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια από το Κράτος ούτως ώστε να ενταχθούν στην κακή τράπεζα (Asset Management Company (AMC) – Bad Bank)». 

Τέλος, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ υποστηρίζει πως θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για να αποφευχθούν στοχευμένες εκποιήσεις και να προστατευτούν η κύρια κατοικία, η επαγγελματική στέγη και αγροτεμάχια.

M.X.