You are here

Καταρχήν συμφωνία για εξαγορά Εθνικής από ΑstroBank

11/09/2019 06:53

Καταρχήν συμφωνία για εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου από την Astrobank επιτεύχθηκε τα τελευταία 24ωρα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν μεταξύ των δύο μερών σε Λευκωσία και Αθήνα.

Λεπτομέρειες για το τίμημα της πώλησης της ΕΤΕ Κύπρου δεν δόθηκαν ακόμη, ωστόσο, αυτό που έγειρε την πλάστιγγα για να επιτευχθεί το deal της εξαγοράς ήταν οι κινήσεις που έκανε η Εθνική να πωλήσει μεγάλο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων.

Η διεύθυνση της Αstrobank είχε θέσει εξ υπαρχής στο πλαίσιο της διαδικασίας  due diligence ότι στο τραπέζι θα πρέπει να τεθεί καθαρός ισολογισμός για να υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η Εθνική Τράπεζα με την ευκαιρία των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων περιλαμβάνουν και χαρτοφυλάκιο με εξασφαλισμένα επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια λιανικής στην Κύπρο ύψους €400 εκ.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (NPL ratio) της τράπεζας μετά από αυτή την εξέλιξη μειώθηκε από 62% το 2017 σε 12% το 2018.

Όπως ήδη έχει διαρρεύσει, αγοραστής του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ Κύπρου είναι η APS η οποία έχει αγοράσει αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο από την Ελληνική Τράπεζα καθώς και πακέτο δανείων λογιστικής αξίας €34 εκ.

Ανώτατα στελέχη των δύο τραπεζών που ρωτήθηκαν χθες σχετικά από τη StockWatch, αρκέστηκαν απλά να επιβεβαιώσουν ότι οι δύο πλευρές είναι πλέον πολύ κοντά καθώς, όπως εξήγησαν, έχουν διευκρινιστεί κάποια κομβικά νομικά σημεία επί του τελικού κειμένου που φαίνεται να αφήνουν ικανοποιημένους, τόσο τον πωλητή, όσο και τον αγοραστή.

Η διαδικασία πώλησης της ΕΤΕ Κύπρου έγινε από την Credit Suisse.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες της AstroBank είναι η οικογένεια Sehnaoui από το Λίβανο, οι οποίοι πρόσφατα είχαν προχωρήσει στην εξαγορά της Universal Savings Bank (USB) στην οποία επίσης ήταν μεγαλομέτοχοι.

Η USB διέθετε συνολικά περιουσιακά στοιχεία €687 εκ., συνολικά δάνεια €325 εκ. και καταθέσεις πελατών €603 εκ.

Η οικογένεια Sehnaoui όταν αρχικά είχε εξαγοράσει την Τράπεζα Πειραιώς στην Κύπρο την οποία αργότερα μετονόμασε σε AstroBank, είχε προαναγγείλει ότι στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της στρατηγικής στο νησί είναι και εξαγορά τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η συμφωνία εξαγοράς της ΕΤΕ Κύπρου τηρεί υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών.

Με την επικείμενη εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου θα προστεθούν στο μισθολόγιο της άλλοι περίπου 220 υπάλληλοι που θα προέλθουν από την Εθνική.

Από την εξαγορά της USB είχαν προστεθεί στο εργατικό δυναμικό της τράπεζας 237 υπάλληλοι.

Η AstroBank, προτίθεται μετά την έγκριση από τους επόπτες για την εξαγορά της ΕΤΕ Κύπρου, να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού του προσωπικού μέσα από νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Η Εθνική Τράπεζα έχει παρουσία στην Κύπρο από το 1910, και διαθέτει στο νησί 10 υποκαταστήματα.

Το συνολικό ενεργητικό της ΕΤΕ Κύπρου είναι περίπου στα €800 εκ. Τα υπόλοιπα δανείων ανέρχονται στα €747 εκ. και οι καταθέσεις στα €572 εκ.

Το 2018 η ΕΤΕ Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη ύψους €4 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Με την απορρόφηση της ΕΤΕ Κύπρου η AstroBank θα αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων της παγκύπρια σε 26.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και 13 καταστήματα που ήδη έχει απορροφήσει από την εξαγορά της USB.

Του Λεύκου Χρίστου