You are here

«Καθάρισε» το σύστημα από ΜΕΔ €3,3 δισ.

15/10/2018 12:24

Σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημειώθηκε τον Ιούνιο μετά την πράξη πώλησης δανείων της Τρ. Κύπρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, τα ΜΕΔ τέλος Ιουνίου μειώθηκαν στα €16634 εκ. από €19930 εκ. τέλος Μαΐου 2018.

Η μείωση προήλθε από την πράξη πώλησης ΜΕΔ της Τρ. Κύπρου (€2,8ν δισ.) καθώς και από το ξεφόρτωμα ΜΕΔ €365 εκ. από την Alpha Bank. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται ακόμη η πράξη για το Συνεργατισμό.

Στο τέλος Ιουνίου 2018 σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά €3.284 εκ. ή 16.5% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε σύγκριση με το τέλος Μαρτίου 2018.

Οι συνολικές χορηγήσεις συρρικνώθηκαν από €46.332 εκ. στο τέλος Μαρτίου 2018 στα €41.281 εκ. στο τέλος Ιουνίου 2018, παρουσιάζοντας πτώση ύψους €5.051 εκατ. ή 10,9%.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς το σύνολο των χορηγήσεων υποχώρησε από 43% στο τέλος Μαρτίου 2018 στο 40,3% στο τέλος Ιουνίου 2018.

Σημειώνεται ότι, κατά την περίοδο 31.12.2014-30.6.2018 σημειώθηκε συνολική μείωση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ύψους €10,7 δισ. ή 39,1%.

Ο δείκτης κάλυψης περιορίστηκε στο 48,3% στο τέλος Ιουνίου 2018 σε σύγκριση με 48,6% στο τέλος Μαρτίου 2018.

H καθοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων οφείλεται κυρίως στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην αναταξινόμηση δανείων ως χρεωστικών τίτλων διαθέσιμων προς πώληση (debt instruments held for sale), σε αναδιαρθρώσεις που ολοκληρώνονται με επιτυχία με το πέρας της περιόδου παρακολούθησης και επανεντάσσονται στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, διαγραφές, αποπληρωμές και διευθετήσεις χρέους μέσω ανταλλαγής με ακίνητη περιουσία που αναμένεται να οδηγηθεί προς πώληση με σκοπό την ταχύτερη είσπραξη εσόδων. Από την ανάλυση των πρόσθετων στοιχείων που συλλέγει η ΚΤ όσον αφορά τα δάνεια τακτής λήξης, προκύπτει ότι βελτιώνονται οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, π.χ. τα ποσά που μεταφέρονται στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις λόγω επιτυχούς ολοκλήρωσης των αναδιαρθρώσεων με τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης και τις εισπράξεις έναντι αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων.

Στη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων συνέτειναν και οι αυξημένες διαγραφές χορηγήσεων, οι οποίες γίνονται στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και συνήθως αφορούν ποσά για τα οποία προϋπάρχουν προβλέψεις επισφάλειας στους λογαριασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πραγματοποιούνται, ωστόσο, και μη συμβατικές ή "λογιστικές" διαγραφές έναντι ποσών που περιλαμβάνονται ήδη στις προβλέψεις με στόχο την πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

Σε σχέση με τις αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω διακανονισμού που αφορούν ή περιλαμβάνουν απόκτηση ακίνητης περιουσίας/μετοχών έναντι χρεών από τα πιστωτικά ιδρύματα, παρατηρείται ότι οι διευθετήσεις αυτές εφαρμόζονται κυρίως στην περίπτωση μεγάλων επιχειρήσεων καθώς επίσης και σε νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι, για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν τον ορισμό που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Με βάση τον ορισμό αυτό, όταν μια μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για πρόσθετη περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ακόμη και αν ο πελάτης ακολουθεί χωρίς καθυστερήσεις το νέο συμφωνημένο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018 ανέρχονταν στα €9.363 εκ., από τα οποία €6.444 εκ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Τα πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης διευθέτησης. Παράλληλα, η επιτυχία ορισμένων αναδιαρθρώσεων εξαρτάται από τη δυνατότητα ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων εντός των χρονικών ορίων που τίθενται. Στο καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων στο τέλος Ιουνίου 2018 παρουσιάστηκε πτώση ύψους €2.033 εκατ. σε σύγκριση με το τέλος Μαρτίου 2018 που οφείλεται κυρίως στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην αναταξινόμηση δανείων ως χρεωστικών τίτλων διαθέσιμων προς πώληση, σε αυξημένες αναταξινομήσεις χορηγήσεων εκτός της κατηγορίας των αναδιαρθρωμένων δανείων λόγω επιτυχούς ολοκλήρωσης των αναδιαρθρώσεων με τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης, διαγραφές, αποπληρωμές και διευθετήσεις χρέους μέσω ανταλλαγής με ακίνητη περιουσία.

Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2018, από τις 14.402 συσσωρευμένες αιτήσεις για αναδιάρθρωση, είχε επέλθει συμφωνία με τους δανειολήπτες σε 3.175 περιπτώσεις (22,1%), 10.364 περιπτώσεις (72%) είχαν μεταφερθεί για εξέταση στο επόμενο τρίμηνο ενώ 863 περιπτώσεις (6%) είχαν απορριφθεί είτε από την τράπεζα είτε από το δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι, στις συσσωρευμένες αιτήσεις περιλαμβάνονται και περιπτώσεις που έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί στο παρελθόν.

Της Γεωργίας Χαννή