You are here

Καθησυχάζουν για λουκέτο λιβανέζικων τραπεζών

26/05/2022 07:16

Καθησυχάζουν οι οικονομολόγοι για τυχόν επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από το λουκέτο που έβαλαν τα υποκαταστήματα λιβανέζικων τραπεζών στην Κύπρο.

Ξεκάθαρη η θέση του οικονομολόγου Μάριου Κληρίδη, ο οποίος  μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία. Το θέμα αφορά την Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου».

Διευκρίνισε ότι «πρόκειται για υποκαταστήματα για τα οποία η ευθύνη της εποπτείας τους ανήκει στην ΚΤ του Λιβάνου, η οποία ζήτησε να κλείσουν» και επεσήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ζήτησε την αύξηση των αποθεμάτων των υποκαταστημάτων ώστε να υπάρχει επαρκής ρευστότητα για προστασία των καταθετών, αν και δεν πιστεύω ότι κάποιος κύπριος είχε συναλλαγές με τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα».

Σημείωσε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν και δύο κυπριακές τράπεζες που ο κύριος μέτοχος τους προέρχεται από το Λίβανο (AstroBank, Societe Generale) οι οποίες βέβαια δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις διότι είναι ξεχωριστές νομικές οντότητες».

Δεν επηρεάζεται η Astrobank

Ο CEO της Astrobank Αριστείδης Βουράκης, ερωτηθείς χθες στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2021 για τις σχετικές εξελίξεις επεσήμανε ότι «η τράπεζα, οι μεγαλομέτοχοι της οποίας είναι από το Λίβανο, δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από την εξέλιξη αυτή».

Πρόσθεσε ότι «η AstroBank δεν έχει δραστηριότητες στο Λίβανο, είναι καθαρά κυπριακή τράπεζα και μόνο ελάχιστες καταθέσεις έχουμε από το Λίβανο».

Καμία διασύνδεση με κυπριακή οικονομία

Στο ίδιο μοτίβο και τα όσα δήλωσε στη StockWatch, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών της Τρ. Κύπρου Ιωάννης Τιρκίδης, ο οποίος είπε ότι «ο Λίβανος είναι σε βαθιά κρίση με υπερπληθωρισμό και ελλείψεις τροφίμων. Τα καταστήματα στην Κύπρο είναι μικρά και δεν υπάρχει ουσιαστική διασύνδεση με την κυπριακή οικονομία, συνεπώς δεν βλέπω επιπτώσεις».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορεί να υπάρξει μια μεταναστευτική κρίση από το Λίβανο, που θα επηρεάσει ενδεχομένως την Ευρώπη, και λιγότερο την Κύπρο».

Η ΚΤΚ έλαβε έγκαιρα μέτρα

Απόλυτα καθησυχαστικός και ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος δήλωσε στη StockWatch, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία παρακολουθούσε στενά την κατάσταση φρόντισε έγκαιρα να λάβει μέτρα ώστε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να μην επωμιστεί κόστος μέσω μίας ενδεχόμενης ενεργοποίησης του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (ΣΕΚ) και να διαφυλαχθούν οι καταθέτες των υποκαταστημάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, τα εν λόγω υποκαταστήματα εξυπηρετούσαν κατά κύριο λόγο Λιβανέζους που διαμένουν στην Κύπρο, συνεπώς επεσήμανε ότι «δεν βλέπω να υπάρχει καμία επίπτωση στην κυπριακή οικονομία ή στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Δεν θα χαθεί ούτε ένα σεντ».

Μια από τις τρεις χειρότερες οικονομίες

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της ΚΤ του Λιβάνου αφορά το κλείσιμο των επτά υποκαταστημάτων (άλλα δύο είχαν ήδη κλείσει το προηγούμενο διάστημα) που διατηρούσαν στην Κύπρο οι τράπεζες της χώρας. Ο Λίβανος από το 2019 έχει εισέλθει σε μια βαθιά οικονομική κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει ως μια από τις τρεις χειρότερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Της Ηρώς Ευθυμίου