You are here

ΚΕΔΙΠΕΣ: 10,2 χιλ. αναδιαρθρώσεις την τριετία 2018-21

09/09/2021 07:22

Σε αναδιαρθρώσεις που αφορούν σύνολο 10,120 λογαριασμών, συνολικού ποσού €1,358 εκατ., προχώρησε από το 2018 και έπειτα η ΚΕΔΙΠΕΣ, σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Βουλής.

Εξηγήσεις για την πολιτική αναδιαρθρώσεων την οποία εφαρμόζει η ΚΕΔΙΠΕΣ δίνει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε απάντησή του προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη.

Σε ερώτησή του ο κ. Λουκαΐδης ζητούσε ενημέρωση μεταξύ άλλων, για το αν οι αναδιαρθρώσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ περιορίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια για τα οποία η εξασφάλιση αφορά την πρώτη κατοικία ή μικρή επαγγελματική στέγη.

Όπως παρουσιάζεται στα στοιχεία που συνοδεύουν την απάντηση του Υπουργού, έχουν διενεργηθεί αναδιαρθρώσεις σε όλες τις κατηγορίες δανείων και δεν περιορίζονται σε δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη.

Από το σύνολο των 10,120 λογαριασμών που αναδιαρθρώθηκαν την περίοδο 2018-2021, οι 2,824 περιπτώσεις (€527 εκατ.) ή ποσοστό 38,8% του συνολικού ποσού αφορούσε εξασφαλισμένη κατοικημένη ακίνητη περιουσία, πρώτη κατοικία. Σύνολο 1,302 περιπτώσεων (€248 εκατ.) ή ποσοστό 18% του ποσού, αφορούσε εξασφαλισμένη ακίνητη περιουσία.

Σημαντικό ποσοστό του ποσού, ύψους 37,5% που αντιστοιχεί σε 3,153 περιπτώσεις και €509 εκατ. αφορά άλλες εξασφαλίσεις ενώ, μικρότερο ποσοστό 5,40%, που αναλογεί σε 2,841 περιπτώσεις και ποσό €73 εκατ., αφορά λογαριασμούς χωρίς εξασφάλιση.

Η πολιτική αναδιαρθρώσεων της ΚΕΔΙΠΕΣ

Σε ότι αφορά την πολιτική αναδιαρθρώσεων της ΚΕΔΙΠΕΣ, σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠΟΙΚ και με βάση την ενημέρωση που έλαβε το Υπουργείο από την ΚΕΔΙΠΕΣ, περιλαμβάνει δύο σημεία.

Πρώτον, κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων αναδιάρθρωσης ακολουθείται η πολιτική, η οποία βασίζεται σε σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) σε συνάρτηση με το επιχειρηματικό πλάνο της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Δεύτερον, βάσει της σχετικής οδηγίας της ΚΤΚ, θα πρέπει να διενεργούνται βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και να στοιχειοθετείται η δυνατότητα των δανειοληπτών να τηρήσουν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 87% του χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση είναι τερματισμένο/σε δικαστικά μέτρα με το 84% του χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση να παρουσιάζει μακροχρόνιες καθυστερήσεις, πέραν των 5 χρόνων, η δυνατότητα των δανειοληπτών να αναλάβουν νέο πρόγραμμα αποπληρωμής είναι περιορισμένη», σημειώνεται.

Εντούτοις, στην προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης προς το κοινό συμφέρον, τόσο των δανειοληπτών, όσο και του φορολογούμενου πολίτη, εξετάζονται και εφαρμόζονται και άλλες λύσεις πέραν της αναδιάρθρωσης, προστίθεται.

Συναινετική λύση για χιλιάδες λογαριασμούς

Σχολιάζοντας αναφορά ότι προωθούνται οι εκποιήσεις, ο Υπουργός σημειώνει στην απάντηση, ότι το 54% των συνολικών συναινετικών λύσεων που έχουν υλοποιηθεί κατά την περίοδο 2018-2021 αφορούν λογαριασμούς που είναι τερματισμένοι σε δικαστικά μέτρα.

Βάσει της στρατηγικής, όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που οι δανειολήπτες συνεργάζονται καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να εξευρεθεί συναινετική λύση και να αποφευχθεί λήψη ή συνέχιση δικαστικών μέτρων/εκποιήσεων πάντοτε εντός των πλαισίων των πολιτικών και επιχειρηματικού πλάνου της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Συνολικά για την περίοδο 2018-2021 για 11,666 λογαριασμούς οι οποίοι ήταν τερματισμένοι/σε δικαστικά μέτρα συνολικού ποσού €1,475 εκ. έχει εξευρεθεί συναινετική λύση.

Ως εκ τούτου, προστίθεται ότι βάσει των στοιχείων αυτών, η διατύπωση στην επιστολή του κ. Λουκαΐδη, ότι προωθούνται οι εκποιήσεις δεν ευσταθεί.

Μ.Χ.