You are here

ΚΕΔΙΠΕΣ: Απέρριψε όλες τις ατομικές αιτήσεις εξαγοράς δανείων

27/04/2022 07:11

Καμία αίτηση που υποβλήθηκε από δεκάδες δανειολήπτες της πρώην ΣΚΤ για σκοπούς εξαγοράς των εξυπηρετούμενων δανείων τους, τα οποία διαχειρίζεται σήμερα ΚΕΔΙΠΕΣ, δεν έχει εγκριθεί, πλην μεμονωμένων κυρίως μεγάλων δανείων, με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να εκφράζουν σφοδρά παράπονα για την κατάληξη της αίτησης τους.

Στελέχη της ΚΕΔΙΠΕΣ ενώπιον των οποίων θέσαμε σχετικές καταγγελίες που ήρθαν υπόψη και της StockWatch, ανέφεραν ότι η μη έγκριση των αιτήσεων δεκάδων ή εκατοντάδων επηρεαζόμενων δανειοληπτών είναι γιατί η εταιρεία αποφάσισε να πωλήσει τα εξυπηρετούμενα τους δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου.

Αρχές Απριλίου το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ είχε προκρίνει, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, την Τρ. Κύπρου μεταξύ άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να διαπραγματευτεί την πώληση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ύψους €300 εκατ.

Τα στελέχη της ΚΕΔΙΠΕΣ, εξήγησαν ότι η επιστολή που στάλθηκε όντως σε εκατοντάδες δανειολήπτες περί τα τέλη του περασμένου χρόνου, είχε διαδικαστικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό.

Στην επιστολή η ΚΕΔΙΠΕΣ ενημέρωνε τους επηρεαζόμενους δανειολήπτες ότι προτίθεται να πωλήσει το δάνειο τους σε τρίτο πρόσωπο (επενδυτικό ταμείο ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) καθώς και τα εγγυητήρια και τις εξασφαλίσεις, που συνοδεύουν την πιστωτική τους διευκόλυνση, που είχαν λάβει από το Συνεργατισμό. 

Η κρατική εταιρεία διαβεβαίωνε τους δανειολήπτες ότι τίποτε δεν επρόκειτο να αλλάξει από τους όρους που προβλέπονταν στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων τους, ούτε τα δικαιώματα τους, ούτε και οι υποχρεώσεις τους.

Επιπρόσθετα, οι δανειολήπτες που θα επιθυμούσαν να αγοράσουν το δάνειο τους, θα έπρεπε να υποβάλουν γραπτή αίτηση στην οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνει το χρηματικό ποσό της προσφοράς για εξόφληση ή απόκτηση της πιστωτικής τους διευκόλυνσης. 

Επίσης, θα έπρεπε να είχαν προσδιορίσει και τη χρονική περίοδο εντός της οποίας εξοφλούσαν ή θα αποκτούσαν την πιστωτική τους διευκόλυνση και την πηγή της χρηματοδότησης η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση ή απόκτηση του δανείου τους.

Είχε αφεθεί να διαρρεύσει τότε ότι οι δανειολήπτες που θα επιδείκνυαν ενδιαφέρον και θα πληρούσαν τις προβλεπόμενες απαιτήσεις προς την ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορούσαν να τύχουν μίας διαγραφής του αρχικού τους δανείου μέχρι και 10%.

Αυτό φαίνεται να αποτέλεσε κίνητρο για πολλούς δανειολήπτες οι οποίοι έτρεξαν και υπέβαλαν σχετική αίτηση στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Τελικά, καμία αίτηση δεν εγκρίθηκε καθώς μεσολάβησε η πώληση των δανείων τους στην Τρ. Κύπρου. 

Αρκετοί δανειολήπτες εξέφρασαν έντονα παράπονα ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ στη γραπτή απάντηση που έλαβαν δεν αναφέρεται στους λόγους της απόρριψης της αίτησης τους.

Τα στελέχη της ΚΕΔΙΠΕΣ που μίλησαν στη StockWatch ανέφεραν ότι στην επιστολή προς τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες είχε τονιστεί προς τους ιδίους πως η οποιαδήποτε προσφορά υποβληθεί δεν θα είναι δεσμευτική και ούτε η εταιρεία είχε υποχρέωση να προσκομίσει οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία της εξέτασης ή της μη αποδοχής της προσφοράς.

Στελέχη της ΚΕΔΙΠΕΣ υποστήριξαν ότι η εταιρεία δεν είναι υπόχρεη να δημοσιοποιήσει το τίμημα της εξαγοράς του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου από την Τρ. Κύπρου.

Άλλωστε, όπως είπαν, οι τεχνικοί όροι της πώλησης, τυγχάνουν ακόμη διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών.

Δανειολήπτες που επικοινώνησαν με τη StockWatch, διατύπωσαν την άποψη ότι θα ήταν διαδικαστικά πιο ορθό να τους δοθεί η ευκαιρία να αγοράσουν το δάνειο τους υποβάλλοντας καλύτερη προσφορά από αυτή που έκανε η Τρ. Κύπρου.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ ως απάντηση επικαλείται εποπτική οδηγία σύμφωνα με την οποία ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να επιλέγει μαζική πώληση δανείων, είτε αυτά είναι εξυπηρετούμενα είτε όχι, αποφεύγοντας τις δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες που θα ακολουθήσει για να διαπραγματευτεί με τον κάθε ενδιαφερόμενο δανειολήπτη ξεχωριστά.

Επιπρόσθετα, υποστήριξαν ότι η εποπτική αρχή και στην προκειμένη περίπτωση η ΚΤ, απαιτεί μεγιστοποίηση της αξίας πώλησης δανείων, ειδικότερα όταν αυτά είναι εξυπηρετούμενα.

Μέρος των εσόδων που θα αποκτηθούν από την πώληση του χαρτοφυλακίου θα επιστραφούν στο κράτος για την αποπληρωμή υποχρεώσεων του που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του σχεδίου εγγύησης δανείων προς την Ελληνική Τράπεζα.

Από τη σύσταση της ΚΕΔΙΠΕΣ μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει πληρώσει στο κράτος €510 εκατ.

Του Λεύκου Χρίστου