You are here

ΚΕΔΙΠΕΣ: Καταβολή πέραν του μισού δισ. ευρώ στο κράτος

27/09/2021 12:29

Νέα καταβολή προς το κράτος του ποσού των €50 εκατ. για το Γ’ τρίμηνο 2021 στο πλαίσιο της αποπληρωμής κρατικής βοήθειας, αποφάσισε o Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη νέα καταβολή του ποσού των €50 εκατ. το συνολικό ποσό της αποπληρωμής κρατικής βοήθειας σε μετρητά από την έναρξη εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ, ανήλθε στα €510 εκατ. εκ’ των οποίων τα €190 εκατ. καταβλήθηκαν το 2021.

Εν μέσω πανδημίας, η ΚΕΔΙΠΕΣ από την ίδρυσή της έχει πετύχει συνολικές ταμειακές εισροές ύψους €923 εκατ., με παράλληλη απομόχλευση των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση κατά €1.750εκ.

Όπως ήδη ανακοινωθηκε, πέραν της αποπληρωμής σε μετρητά θα μεταφερθούν προς την Κυπριακή Δημοκρατία ακίνητα και συλλογές έργων τέχνης συνολικής αξίας €140 εκατ. και €1,3 εκατ. ενώ έχουν γίνει πληρωμές €51,5 εκατ. προς κρατικές υπηρεσίες κυρίως υπό μορφή ΦΠΑ. Οι πληρωμές για την εξόφληση υποχρεώσεων της πρώην ΣΚΤ ανέρχονται σε €213 εκατ. 

Η περαιτέρω αποπληρωμή κρατικής βοήθειας για το 2021 είναι άμεσα συνυφασμένη με την ενδεχόμενη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΙΠΕΣ, η αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης εξετάζεται σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα μετρητά και τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες σε μετρητά.
 

Γ.Χ.