You are here

ΚΕΔΙΠΕΣ: Σχέδιο «αντιεκποιήσεων»

08/07/2021 14:10

Σχέδιο «αντιεκποιήσεων» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος το πρόγραμμα mortgage to rent (ενοίκιο αντί δόσης), το οποίο προωθεί το κράτος και θα απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη τους κατοικία, ή την επαγγελματική τους στέγη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ που μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του 2021, σημείωσε ότι η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company) γνωστή και ως κακή τράπεζα (bad bank) θα έχει και ρόλο αγοράς χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων που διατηρούν ακόμη στους ισολογισμούς τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔΙΠΕΣ Μάριος Παπαδόπουλος, που κλήθηκε να αναφερθεί στη δομή του σχεδίου mortgage to rent, ανέφερε ότι το ΔΣ και η διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ έχουν διαμορφώσει ήδη προσχέδιο του προγράμματος στη βάση της μετεξέλιξης της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η τελική διαμόρφωση του σχεδίου θα γίνει σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.

Εξήγησε ότι το σχέδιο θα λειτουργεί σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές και βασικά θα καλύπτει κατοικίες κάτω από €350 χιλ.

Ο σχεδιασμός, πρόσθεσε, ενδεχομένως να επιβάλλει νομικές διατάξεις. Σημείωσε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ που θα εξετάσει το όλο πρόγραμμα, φαίνεται μέχρι στιγμής να δίνει θετικές ενδείξεις.

Διευκρίνισε ότι ο διάλογος που είναι σε εξέλιξη γίνεται μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και της εν λόγω διεύθυνσης που είχε καθορίσει το 2018, το καθεστώς της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Ιδιοκτήτης η ΚΕΔΙΠΕΣ στο «mortgage-to-rent»

Λεπτομέρειες επί του σχεδίου «ενοίκιο αντί δόσης» δεν δόθηκαν στη συνέντευξη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch το εν λόγω σχέδιο θα είναι επιπρόσθετο του προγράμματος Εστία, μέσω του οποίου προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Θα στοχεύει στην προστασία της στέγης και όχι της πρώτης κατοικίας καθώς, η κατοικία ή επαγγελματική στέγη, δεν θα ανήκει στους ιδιοκτήτες τους, αλλά θα εκχωρείται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία θα είναι και ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας.  

Ο κάτοχος της πρώτης κατοικίας θα μετατρέπεται σε μακροχρόνιο ενοικιαστή.

Η κατοικία θα εκχωρείται σε μία αξία που θα καθοριστεί από την αρμόδια αρχή ενώ, το υπόλοιπο του δανείου, που ενδεχομένως θα προκύψει, θα διαγράφεται.

Ιδιοκτήτες στέγης, οι οποίοι θα είναι πέραν των 65 ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στην κατοικία τους καταβάλλοντας χαμηλό ενοίκιο εφόρου ζωής.

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα τους παρέχει το δικαίωμα να απευθύνονται σε συγγενείς πρώτου βαθμού, για να αγοράσουν την κατοικία ή την επαγγελματική στέγη.

Οι επηρεαζόμενοι δανειολήπτες που θα είναι κάτω των 65 ετών θα έχουν το δικαίωμα, εντός πέντε ετών, να αγοράσουν εκ νέου την κατοικία τους.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ έχει προκηρύξει εξωτερικό διαγωνισμό για εξεύρεση συμβουλευτικών οίκων οι οποίοι θα οριστικοποιήσουν το σχέδιο και θα ετοιμάσουν το διαδικαστικό πρόγραμμα μετατροπής της ΚΕΔΙΠΕΣ σε μία εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Σχετικό κονδύλι, έχει ήδη εγκριθεί από τη βουλή από τον περασμένο Απρίλιο. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ τόνισε ότι το σχέδιο mortgage to rent θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ένα πρόγραμμα αντιεκποιήσεων.

«Η λογική του σχεδίου είναι να αποδειχθεί πως αποτελεί μία λύση η οποία θα βοηθήσει τις πραγματικά ευάλωτες ομάδες», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η πρακτική του ενοικίου αντί δόσης, που εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες, θα αποτρέψει κόσμο να φύγει από τα σπίτια του».

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, τόνισε, είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον κοινωνικό της ρόλο.

«Πιστεύω ότι θα είναι μία δίκαιη λύση και για την ΚΕΔΙΠΕΣ και τους ευάλωτους δανειολήπτες», παρατήρησε με τη σειρά του ο CEO Μάριος Παπαδόπουλος.

Όχι σε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για εκποιήσεις

Τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος εξέφρασαν την αντίθεση τους από τις απανωτές προσπάθειες που καταβάλλει η βουλή για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και ειδικότερα για την αναστολή των εκποιήσεων.

Κληθείς ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ κ. Παπαδόπουλος, να σχολιάσει την επικείμενη ψήφιση από τη βουλή της επιμήκυνσης της αναστολής δόσεων, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι υποδείξεις των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη, ούτε οι εκκλήσεις του ΥΠΟΙΚ και της Κεντρικής Τράπεζας.

Επεσήμανε ότι και η ΚΕΔΙΠΕΣ θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις διότι, όπως εξήγησε, η λειτουργία ενός σταθερού και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου εκποιήσεων, που θα διέπει τη λειτουργία των φυσικών και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εκπλήρωση του επιχειρηματικού πλάνου ανακτήσεων, ειδικά για τις περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σε περίπτωση, είπε, αρνητικών (για την ΚΕΔΙΠΕΣ) αλλαγών στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εκποιήσεων, θα επηρεαστεί αρνητικά και η αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας.

«Αυτό περιλαμβάνει και οποιανδήποτε επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων με το σημερινό καθεστώς αναστολής να επηρεάζει το 54% του χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση από την Altamira», παρατήρησε.

Του Λεύκου Χρίστου