You are here

Κεντρική: Αποθέματα ασφαλείας για συστημικές τράπεζες

02/12/2022 17:38

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει προσδιορίσει την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, τη Eurobank Cyprus, την Αlpha Bank Cyprus, την AstroBank και την RCB Bank ως Άλλα Συστημικά Σημαντικά Ιδρύματα (Other Systemically Important Institutions – Ιδρύματα O-SII) και καθόρισε το ύψος των επιπρόσθετων κεφαλαίων που πρέπει να τηρούν λόγω της συστημικότητας τους.

Το εν λόγω μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν προσδιοριστεί ως ιδρύματα O-SII υπόκεινται σε επιπρόσθετο απόθεμα ασφαλείας O-SII.

Για την Τρ. Κύπρου, η συνολική απαίτηση αποθέματος ασφαλείας ανέρχεται στο 1,5%, της RCB στο 0,5%, της HB στο 1%, της Eurobank Cyprus στο 0,75%, της Alpha Bank Cyprus στο 0,25% και της Astrobank στο 0,25%.

Σημειώνεται ότι κατόπιν σχετικής απόφασης τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου 2022, η ΕΚΤ περιόρισε τις τραπεζικές εργασίες της RCB Bank Ltd. Βάσει της εν λόγω απόφασης της ΕΚΤ, η RCB Bank Ltd, δεν δύναται από την ημερομηνία της απόφασης και έπειτα, να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις. H RCB Bank Ltd θεωρείται ίδρυμα Ο-SII μέχρι την πλήρη ανάκληση της τραπεζικής της άδειας.