You are here

Κέρδη €26 εκ. για Eurobank Κύπρου

03/09/2020 09:52

Στα €26,1 εκ. ανήλθαν τα κέρδη της Eurobank Κύπρου το εξάμηνο του 2019 έναντι κερδών €24,2 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2019 με την τράπεζα να αναμένει ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2020.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα έχει ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) όπως και τον δείκτη κοινών μετοχών (CET1) να ανέρχονται στο 25,1% από 23,1% πέρσι.

Αναφέρεται επίσης ότι η τράπεζα έχει σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, με τις καταθέσεις να φτάνουν στα €5491 εκ. από €5.209 εκ. και το δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) να ανέρχεται στο 32% από 31%.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός, στο 3,3% από 4,55%.

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώνεται στο 36,7% από 33%.

«Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ασφαλώς πρέπει να αξιολογηθούν παράλληλα με τις τρέχουσες συνθήκες όπως αυτές επηρεάζονται από την πανδημία και τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Είναι σαφές ότι η πορεία της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος άλλα και των δημόσιων οικονομικών, θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε σε μια κοινωνία χωρίς τον κορωνοϊό», αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωση της.

«Οι προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό της πανδημίας, μας αφήνουν αισιόδοξους ότι το 2021 θα είναι μία χρονιά οικονομικά καλύτερη από το 2020. H σοβαρή πιθανότητα όμως, να μεταφερθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στα επόμενα δύο εώς τρία έτη, απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλους τους φορείς για μετριασμό περαιτέρω δυσμενών συνεπειών. Ειδικά τα δημόσια οικονομικά πρέπει να τύχουν πολύ προσεκτικής διαχείρισης, χωρίς υπερβολές στις διάφορες παροχές. Όπου υπάρχει ανάγκη για κρατική στήριξη, αυτό πρέπει να γίνεται με φειδώ και η στήριξη πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη και στοχευμένη. Θεωρούμε ότι η σωστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών είναι κρίσιμης σημασίας για την χώρα μας. Διαφορετική αντιμετώπιση θα οδηγήσει την χώρα σε περιπέτειες», τονίζεται.

«Η Eurobank Κύπρου θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και να συμβάλλει στην επιστροφή στην ομαλότητα το συντομότερο. Με όπλα την ισχυρή μας κεφαλαιακή επάρκεια και σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τους πελάτες μας και την κυπριακή οικονομία», καταλήγει.

Γ.Χ.